Επικαιρότητα

Όσα έγιναν σήμερα στην δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Το βαρύ κατηγορητήριο, ο Αλέξης Κούγιας και οι υπερασπιστικές γραμμές

Γιώργος Σχοινάς
όσα-έγιναν-σήμερα-στην-δίκη-για-την-δολ-964211
Γιώργος Σχοινάς

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με την έντονη παρουσία της αστυνομίας συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την άγρια επίθεση και τραυματισμό των δύο φίλων του. Στην δεύτερη αυτή δικάσιμο, αφού κληρώθηκαν οι τέσσερεις τακτικοί και οι δύο αναπληρωματικοί ένορκοι, διαβάστηκε από την Εισαγγελία το ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο των 12 νεαρών.

Κατά την διάρκεια της αναλυτικής και φρικιαστικής περιγραφής του εγκλήματος οι κατηγορούμενοι είχαν το κεφάλι τους σκυμμένο, ενώ όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες και εξέφρασαν την θλίψη και την μεταμέλειά τους για το συμβάν, με εξαίρεση τον 5ο , 6ο και 7ο κατηγορούμενο, οι οποίοι αρκέστηκαν στο να αρνηθούν τις κατηγορίες, χωρίς να ζητήσουν συγγνώμη από την οικογένεια ή να εκφράσουν λεκτικά την μεταμέλειά τους.

Από τις ιατροδικαστικές γνωματεύσεις προκύπτει ότι ο θάνατος του Άλκη προήλθε τόσο από τις μαχαιριές στα κάτω άκρα, όσο και από τις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που επήλθαν από τα συνεχόμενα χτυπήματα των κατηγορουμένων.

Εικόνες: Γιώργος Σχοινάς

Τι υποστήριξε ο Αλέξης Κούγιας Ο συνήγορος της οικογένειας Καμπανού, Αλέξης Κούγιας, αναφέρθηκε και στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι «12» εναντίον των φίλων του Άλκη που ήταν παρόντες το μοιραίο βράδυ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε έναν φίλο του Άλκη τον οποίο κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης χτύπησαν με λοστό στο κεφάλι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του, αλλά τον έπληξαν και με μαχαίρι στα κάτω άκρα. Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε πως οι κατηγορούμενοι είχαν προαποφασίσει και είχαν σκοπό να δολοφονήσουν και τον συγκεκριμένο νεαρό αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω εξωτερικών συνθηκών, δηλαδή του νεαρού της ηλικίας του και της γρήγορης και αποτελεσματικής επέμβασης των διασωστών του ΕΚΑΒ.  Το ίδιο υποστήριξε ο συνήγορος της οικογένειας Καμπανού και για τον δεύτερο φίλο του Άλκη, ο οποίος έτρεξε για να γλυτώσει αλλά τον πρόλαβε ένας εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος και τον έπληξε με το δρεπάνι που κρατούσε στον αριστερό γλουτό με πρόθεση να χτυπήσει την μηριαία αρτηρία και επομένως να σκοτώσει το θύμα.

Ο Αλέξης Κούγιας τόνισε την σφοδρότητα και την βιαιότητα της επίθεσης, που είχε ως ξεκάθαρο στόχο να σκοτώσει, καθώς και το αθλητικό υπόβαθρό της. Ανέφερε ότι ο Άλκης Καμπανός βασανίστηκε με σφοδρότητα και ότι όλοι οι κατηγορούμενοι τον χτύπησαν με γροθιές και λακτίσματα αλλά και με μαχαίρια, ρόπαλα και λοστούς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Από την άλλη, οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν μέσω των ισχυρισμών τους να αναδείξουν τον περιφερειακό ρόλο που είχαν στην επίθεση ορισμένοι από τους κατηγορούμενους. Ένας από τους συνήγορους ανέφερε πως ο τραυματισμός με μαχαίρι στον γλουτό δεν μπορεί να θεωρηθεί απόπειρα ανθρωποκτονίας. Άλλοι, ισχυρίστηκαν ότι οι εντολείς τους  ήταν απλά παρόντες, χωρίς να συμμετάσχουν στην δολοφονική επίθεση, ενώ οι συνήγοροι του δεύτερου, τέταρτου, ένατου, δέκατου και εντέκατου κατηγορούμενου παραδέχτηκαν την συμμετοχή των εντολέων τους στην επίθεση, αρνήθηκαν όμως ότι είχαν κάποια επαφή με τον Άλκη. Ένας από τους συνήγορους υπεράσπισης αναφέρθηκε στην έννοια της συναυτουργίας, τονίζοντας ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, οποιοσδήποτε δεν ακούμπησε το σώμα του θύματος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συναυτουργός, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν χτύπησαν και οι 12 κατηγορούμενοι τα τρία θύματα της επίθεσης (τον Άλκη και τους δύο φίλους του).

Συνοπτικά, η υπερασπιστική γραμμή φαίνεται ότι θα κινηθεί σε δύο διαφορετικούς άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει μια παραδοχή ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους συμμετείχαν στην επίθεση αλλά δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση ή/και ότι δεν χτύπησαν συγκεκριμένα τον Άλκη, αλλά μόνο τους δύο φίλους του. Ο δεύτερος άξονας προβάλλει τον ισχυρισμό ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους ήταν απλά παρόντες και δεν συμμετείχαν καθόλου στην δολοφονική επίθεση.

Εικόνες: Γιώργος Σχοινάς

Η δίκη συνεχίζεται αύριο

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο 24/1, οπότε και θα γίνει η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, φίλου του Άλκη, ο οποίος ήταν παρών στην δολοφονική επίθεση και δέχτηκε και ο ίδιος πολύ ισχυρά χτυπήματα από τους δράστες

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα