Featured

Όσα ξέρουμε για την παραλλαγή Όμικρον

Πόσο ανησυχητική είναι τελικώς;

Parallaxi
όσα-ξέρουμε-για-την-παραλλαγή-όμικρον-848882
Parallaxi

ΟΜΙΚΡΟΝ

Η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει φόβο σε όλο τον πλανήτη αφού το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν την «πιάνουν» τα εμβόλια, ενώ φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγινε στο Άμστερνταμ όταν σήμανε συναγερμός για δύο πτήσεις που έφτασαν από τη Νότια Αφρική.

Η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από κράτη στο νότιο τμήμα της Αφρικής και ξεκαθάρισε πως όσοι βρίσκονταν ήδη εν πτήσει θα υποβληθούν σε εξετάσεις και πιθανόν καραντίνα μετά την άφιξή τους.

Νέα περιορισμοί και στην Αυστραλία

Τελευταία χώρα που αποφάσισε ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι η Αυστραλία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέβαλε σήμερα περιορισμούς σε ανθρώπους που βρίσκονταν πρόσφατα σε εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κοροναϊού, που εγείρει ανησυχία για νέο φονικό κύμα της πανδημίας.

Δυνάμει των μέτρων –με άμεση ισχύ– που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον, θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στις χώρες αυτές πρόσφατα η είσοδος στην αυστραλιανή επικράτεια, ενώ οι πολίτες της χώρας και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού που επιστρέφουν θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ο Γκρεγκ Χαντ.

Οι χώρες που αφορούν οι περιορισμοί είναι η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο, το Εσουατίνι, οι Σεϋχέλες, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη.

«Σε όποιον δεν είναι πολίτης της Αυστραλίας ή συγγενής πρώτου βαθμού πολίτη της Αυστραλίας, και βρισκόταν σε αφρικανικές χώρες όπου έχει εντοπιστεί και εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Αυστραλία», είπε ο κ. Χαντ.

Τι αποφάσισαν οι χώρες της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό νέας παραλλαγής του κοροναϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Διπλωματική πηγή της ΕΕ είπε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για τις εξής χώρες:

    • Νότια Αφρική
    • Μποτσουάνα
    • Εσουατίνι
    • Λεσότο
    • Μοζαμβίκη
    • Ναμίμπια
    • Ζιμπάμπουε

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως «πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι».

Πριν την ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας, χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ έχουν κλείσει τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ περιορισμούς επιβάλλει από σήμερα Σάββατο και η Ελλάδα.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ.

Σημειώνεται πως η παραλλαγή της Μποτσουάνα επιβεβαιωμένα έχει φτάσει και στην Ευρώπη, καθώς χθες Παρασκευή 26 Νοεμβρίου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο.

Μόσιαλος -Παραλλαγή «Όμικρον»: Έχει διπλάσιες μεταλλάξεις από Δ- Η ένδειξη ότι είναι μεταδοτική

Για την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2 – που ονομάστηκε «Όμικρον» – και το πώς αλλάζει τα δεδομένα της πανδημίας κορωνοϊού μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή, εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοιού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορωνοϊού, η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στην Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική. Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με την νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με την Δέλτα που είναι καλό.

Ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί βλέπουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Αφρικής σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού και επισήμανε πως χρειάζεται παγκόσμια πολιτική για τα εμβόλια και επέκταση της παραγωγής εμβολίων και σε άλλες εταιρίες.

«Θα φτάσει το εμβόλιο στην Αφρική και την Ασία ή θα κυνηγάμε νέες παραλλαγές συνέχεια;», είπε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική πως είναι 6,5%, ενώ στην Ελλάδα 65%, δέκα φορές περισσότερο.

Παράλληλα, ανέφερε πως το 80% των ταυτοποιήσεων των μεταλλάξεων και των παραλλαγών έχει γίνει σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης και πως τώρα ήμασταν τυχεροί που έγινε στα εργαστήρια της Νότιας Αφρικής και δεν είχε προλάβει να επεκταθεί. «Είναι πιθανό να υπήρχαν και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΟΥ: Μεγάλος κίνδυνος επαναμόλυνσης 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Ο υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή ίσως να είναι πιο μεταδοτική, όμως χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την απόφαση άλλων χωρών να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός τόνισε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί με διαφάνεια και ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι αντίθετες με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τόνισε ότι δεν θα σκεφτόταν καν να μην μοιραστεί πληροφορίες για παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού στο μέλλον, αφού αυτό γίνεται για «το παγκόσμιο καλό», όπως είπε.

Ο Φαάλα πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών λόγω της παραλλαγής αυτής. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όμως οι ακριβείς περιορισμοί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής, ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τόνισε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε. «Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά να κλείνουμε τα σύνορα… Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτήν την παραλλαγή μαζί. Και μέρος αυτού σημαίνει να μην αντιδρούμε με υπερβολή» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας «αντίδραση πανικού», αν και κατανοητή, την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η παραλλαγή;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η παραλλαγή «έχει ανιχνευθεί με ταχύτερους ρυθμούς από προηγούμενες εκρήξεις μόλυνσης, υποδηλώνοντας ότι αυτό το στέλεχος μπορεί να έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης». Ωστόσο, προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν λιγότερες από 100 γονιδιωματικές αλληλουχίες του νέου στελέχους διαθέσιμες, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί και να διαπιστωθεί πως αντιδρά στα εμβόλια και τις θεραπείες.

Την ίδια στιγμή όμως αναφέρει επίσης ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας.

Ο κίνδυνος του «εθνικισμού των εμβολίων»

Σε κάθε περίπτωση η παραλλαγή «Όμικρον» έρχεται να υπενθυμίσει με εμφατικό τρόπο αυτό που επιστήμονες φωνάζουν από την αρχή της πανδημίας. Η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει εάν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού δεν διατεθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όσο οι πιο φτωχές χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα ο ιός θα κυκλοφορεί και θα μεταλάσσεται, βάζοντας βόμβα στα εμβολιαστικά προγράμματα των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Για την Ευρώπη και την Ελλάδα που ήδη αντιμετωπίζουν έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών χωρίς την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, τα νέα δεδομένα μόνο δυσάρεστα μπορεί να είναι. Η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνει περιοριστικά μέτρα τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους, με το ECDC επίσης να εισηγείται αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού του κοροναϊού. Την ίδια στιγμή η έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών παραμένει, καθώς τα εμβόλια συνεχίζουν να αποτελούν όπλα κατά της πανδημίας.

Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες το τοπίο γύρω από την παραλλαγή «Όμικρον» θα ξεκαθαρίσει. Και ας ελπίσουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων δεν θα αγνοηθούν, αλλά οι ηγεσίες των κρατών θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της πανδημίας ως παγκόσμιο ζήτημα, που η ανθρωπότητα θα το ξεπεράσει ενωμένη ή αλλιώς απλώς δεν θα το ξεπεράσει.

Ο τριπλός γρίφος 

Το ερώτημα κατά πόσον η μετάλλαξη Ομικρον αποδειχθεί πιο μεταδοτική, θανατηφόρα ή και ανθεκτική στα εμβόλια, και θα αντικαταστήσει την «Δέλτα»  κρατά σε ύψιστο συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις.

«Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ υπερόπτης για να πιστεύει ότι ο ιός έχει εξαντλήσει τα κόλπα του», λέει ο Γκάβιν Σκρέιτον, ανοσολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο ιός αλλάζει κάθε στιγμή

Κάθε αναπαραγωγή του ιού επιφέρει νέα λάθη στην αλυσίδα των 30.000 νουκλεοτιδίων που συγκροτούν το γονιδίωμά του.

Συνήθως, οι μεταλλάξεις «σβήνουν», αλλά κάθε μία από αυτές εμπεριέχει πιθανώς την δυνατότητα του ιού να γίνεται ισχυρότερος, καθιστώντας τον ικανό να παραγάγει υψηλότερο ιικό φορτίο, να προσδένεται πιο εύκολα στα κύτταρα ή να εισβάλλει στις ανοσοποιητικές άμυνες του οργανισμού.

Προ της Δέλτα, η μεγαλύτερη απειλή προερχόταν από την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Άλφα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από δέκα στελέχη έχουν κατηγοριοποιηθεί ως παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας από τον ΠΟΥ και έλαβαν ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο.

o-triplos-grifos-tis-metallaxis-omikron0

Τον περασμένο μήνα, οι βρετανικές αρχές άρχισαν να θέτουν στο μικροσκόπιο μια υποπαραλλαγή της Δέλτα που ενδέχεται να είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική. Δύο ακόμη γόνοι της Δέλτα, που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε Καναδά και Ινδονησία, παρουσίασαν ομοιότητες με τo στέλεχος.

Ψάχνει πάντα την επόμενη κίνηση

«Από τέλη της περασμένης χρονιάς που εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα δεν υπήρχαν πολλές άλλες εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο», λέει η Έμα Χοντκροφτ καθηγήτρια εξελικτικής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας : «Όμως ο ιός πάντα ψάχνει την επόμενη κίνησή του».

Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι  η παγκόσμια εμβολιαστική καμπάνια έχει βοηθήσει στην επιβράδυνση των μεταλλάξεων.

Πριν από την εκκίνηση του εμβολιασμού, ο ιός ήταν αντιμέτωπος με ένα απλούστερο ανοσολογικό τοπίο, στο οποίο σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ήταν πιθανόν να προσβληθούν. Έτσι η μεταδοτικότητα ήταν ο εύκολος τρόπος για τον ιό να κερδίζει τη μάχη.

Τώρα με την παγκόσμια κάλυψη από την πρώτη δόση να βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 53% και περίπου 30 εκατ. δόσεις να χορηγούνται καθημερινά διεθνώς, η επόμενη κίνηση του ιού ήταν πιο απρόβλεπτη: «Ισως έγινε πιο μεταδοτικός ή έχει βρει τρόπους να εισβάλει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ή και τα δύο» δηλώνει η Χόντκροφτ.

Το καλό σενάριο

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μεταδοτικότητά του έχει ήδη κορυφωθεί. Ο Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντής του Γενετικού Ινστιτούτου στο University College London, λέει ότι το R0 (ο αριθμός αναπαραγωγής σε έναν πλήρως εκτεθειμένο πληθυσμό ) των ενδημικών κορωνοϊών που κυκλοφορούσαν πριν από το Sars-Cov-2 ξεπέρασε το 7, μετά από δεκαετίες φυσικής επιλογής.

Δεδομένου ότι η Δέλτα έχει R0 μεταξύ 6 και 7 -υπερδιπλάσιο από αυτό του αρχικού στελέχους που προέκυψε από την Γουχάν της Κίνας- η κυρίαρχη παραλλαγή μπορεί να μην έχει «πολλά περιθώρια για να γίνει πιο μεταδοτική βραχυπρόθεσμα», εκτιμά.

Ο Μπαγιού εκτιμά ότι η Sars-Cov-2 θα περιπέσει σε ένα μοτίβο όπου θα «εξελίσσεται αργά γύρω από το ανοσοποιητικό σύστημα» στη διάρκεια μιας δεκαετίας αντί να προχωρά σε «συνεχή άλματα της μεταδοτικότητας». Η ίδια, μακράς διάρκειας, «παρατεταμένη» εξέλιξη παρατηρείται στη γρίπη και στους εποχικούς κορωνοϊούς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανησυχούν για μια ξαφνική μετάλλαξη του ιού, που θα εκτροχιάσει την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημίας και ιδίως τον εμβολιασμό.

Το στέλεχος «Ομικρον», το οποίο εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και στην Μποτσουάνα, εγείρει τέτοιες ανησυχίες: Ο λόγος είναι ότι πολλές από τις 50 παραλλαγές του (32 από τις οποίες βρίσκονται στην πρωτεΐνη – ακίδα) σχετίζονται με την ικανότητα να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαπλώνεται γρηγορότερα.

Ο Τούλιο ντε Ολιβέϊρα, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, φοβάται ότι η νέα μετάλλαξη ήταν η αιτία για περίπου το 90 τοις εκατό των 1.100 κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τετάρτη στην επαρχία  Gauteng της χώρας.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση [της παραλλαγής] στα εμβόλια», αναφέρει.

Ολα θα κριθούν στον πραγματικό κόσμο

Από την πλευρά του, ο Σλάβομιρ Κιούμπικ,  ειδικός στην έρευνα γονιδιωματικής στο Ινστιτούτο  Sophia Genetic της Γενεύης, υποστηρίζει ότι η ισχύς μίας μετάλλαξης κρίνεται τελικά μόνο από τον τρόπο που «αυτή μεταδίδεται στον πραγματικό κόσμο».

«Έχει να κάνει με γονίδια, με το περιβάλλον και με την τύχη. . . Εάν έχετε μια «ισχυρή» μετάλλαξη αλλά δεν τη μεταδώσετε ποτέ, τότε αυτή δεν θα εξαπλωθεί ποτέ», λέει.

Το παράδοξο ενός δώρου

Ωστόσο ακόμα και αν το στέλεχος «Ομικρον» εξασθενήσει, θα εμφανιστούν άλλα. Ο Venky Soundararajan, επικεφαλής επιστήμονας στη Nference, εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, ανησυχεί ότι ένα αποτέλεσμα του εμβολιασμού ήταν ότι ίσως έχει οδηγήσει τον ιό σε «γενετικό αδιέξοδο» αναγκάζοντάς τον να δημιουργήσει μια «παραλλαγή διαφυγής» ικανή να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Τα εμβόλια είναι «θεόσταλτο» δώρο ως προς την ικανότητά τους να σταματήσουν τις λοιμώξεις και τις σοβαρές ασθένειες, αλλά παραδόξως αυξάνουν επίσης την ανάγκη να παρακολουθούμε αυτές τις πολύ συγκεκριμένες, μεταλλάξεις», αναφέρει ο ίδιος.

Ανησυχία για την ανθεκτικότητα

Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον. Οι «μεταμορφώσεις» του αρχικού ιού μπορεί να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, μέχρι που να εξελιχθεί και στο κυρίαρχο στέλεχος.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί όχι μόνο να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και να είναι σε θέση να παρακάμπτει ορισμένα σημεία του ανοσοποιητικού συστήματός μας», αναφέρει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λεσέλς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data , περίπου το 54% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19. Το ποσοστό αυτό όμως ανέρχεται μόλις στο 5,6% στις φτωχές χώρες. Στη Νότια Αφρική, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην αφρικανική ήπειρο, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 23,8% του πληθυσμού.

Και είναι ενδεικτικό του χαμηλού εμβολιαστικού ρυθμού στον αναπτυσσόμενο κόσνο ότι η Ναμίμπια ενδέχεται να προχωρήσει στην καταστροφή 270.000 εμβολίων που πρόκειται σύντομα να λήξουν…

Η Moderna θα αναπτύξει αναμνηστική δόση εμβολίου για την μετάλλαξη Όμικρον

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίζεται “ανησυχητική” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Moderna “θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Όμικρον”, ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.

“Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας έκλεισε σήμερα με “άλμα” 20,57%.

Πηγές: in.gr / skai.gr/ Tα Νέα/ Η Καθημερινή, FT, ΑFP/ Capital 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα