Όσα ξέρουμε για την ταυτόχρονη λοίμωξη με γρίπη και κοροναϊό- Νέο κρούσμα στον μπασκετικό Ολυμπιακό
Γεμάτη η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας.
Μετά την Florona που είναι η ταυτόχρονη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό που καταγράφηκε στο Ισραήλ, μπαίνει στη ζωή μας και η Delmicron. Ο όρος Delmicron προέρχεται από των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. Τόσο στη Florona, όσο και στη Delmicron αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Τι ξέρουμε για το Florona
«Το Florona να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση», είπε ο κ. Δημόπουλος και συνέχισε: «Επίσης να πούμε ότι τα μέτρα προφύλαξης και για τους δύο ιούς είναι τα ίδια. Δηλαδή, είναι μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. Είναι ίδια η προφύλαξη».
Τι ισχύει για τη Delmicron
«Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση» αποκάλυψε.
«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα φάρμακα ενάντια στον ιό, πώς θα εξελιχθεί η «Όμικρον»
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε πως η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για την πορεία της «Όμικρον» στη χώρα είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα και ότι θα δούμε υψηλές «κορυφές» που θα μας τρομάξουν, ενώ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα πιεστεί το σύστημα.
«Θα εκτοπίσει τη Δέλτα»
«Η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα, αν δεν την έχει ήδη εκτοπίσει. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ο κύκλος της ανόδου και της καθόδου με την Όμικρον, επειδή διασπείρεται ταχύτατα, θα εξελιχθεί γρήγορα. Είναι θέμα εβδομάδων. Η πίεση στα νοσοκομεία θα προέλθει από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών», είπε και πρόσθεσε πως η «Όμικρον» δίνει ελαφρές νοσήσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους.
Πότε θα φτάσουν τα φάρμακα κατά της COVID-19
Αισιόδοξο και ελπιδοφόρο θα είναι το 2022 όσον αφορά τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, τα οποία αναμένονται να καταφθάσουν μετά το πρώτο τρίμηνο.
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ανέφερε πως τα εμβόλια έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, ενώ θα έχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, όπως ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά νοσήματα.
Δείτε τι δήλωσαν για τα φάρμακα οι δύο καθηγητές
«Τα εμβόλια παρέχουν προστασία σε βαριά νόσο και σε πιθανότητα νόσου. Οι άνθρωποι με την τρίτη δόση θα περάσουν ελαφρά αδιαθεσία όταν θα συναντηθούν με την Όμικρον. Οι άνθρωποι με τα πολύ ελαφρά συμπτώματα θα πρέπει να έχουν τον νου τους και να κάνουν τεστ, γιατί μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για το άνοιγμα των σχολείων
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει συζητηθεί ακόμα η επαναλειτουργία τους μετά τις διακοπές των εορτών. Εκείνο που έχει συζητηθεί είναι το «πάγωμα των σχολικών εκδρομών», ενώ έχει συζητηθεί και εκκρεμεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου.
Μετά την «Όμικρον» θα έρθει νέα μετάλλαξη;
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι εάν θα εμφανιστεί και νέα μετάλλαξη μετά την «Όμικρον». Οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν κάποια πρόβλεψη με βεβαιότητα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο ο κοροναϊός θα γίνει ενδημική νόσος.
«Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η «Όμικρον» προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε».
«Έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο»
Στη συνέχεια, ο κ. Εξαδάκτυλος ξέσπασε εναντίον όσων απέτρεπαν τους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«Πιστεύω ότι αυτοί που απέτρεψαν ανθρώπους να εμβολιαστούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χθες και προχθές που ήταν η αλλαγή του χρόνου να κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στη ψυχή τους, να δουν τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές. Ελπίζω χθες και προχθές να κοιτάχτηκαν βαθιά μέσα στη ψυχή τους και να αλλάξουν πορεία», κατέληξε.
Πώς νόσησα με τον κορωνοϊό: «Αν κόλλησα εγώ που πρόσεχα, μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε»
Μήνυμα εμβολιασμού και τήρησης των μέτρων προστασίας έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο επιχειρηματίας Θεοδόσης Ζερβουδάκης, ο οποίος νόσησε με κορωνοϊό.
«Θέλω να στείλω μήνυμα στον κόσμο. Αφού κόλλησα εγώ, που κυκλοφορούσα μόνο με τη μάσκα ΚΝ95, δεν έκανα χειραψίες, δεν πήγαινα σε συγκεντρώσεις, απέφευγα κάθε συνάντηση, μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε που τηρεί λίγο λιγότερο τα μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Ζερβουδάκης.
«Τη λύση την έχει δώσει η επιστήμη, έχει όνομα και λέγεται εμβόλιο… Δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη στο κρεβάτι του πόνου
«Ακούω τους επιστήμονες, ακούω την επιστήμη, και είμαι τριπλά εμβολιασμένος από τις 6 Νοεμβρίου. Και παρά τα μεγάλα μέτρα προστασίας που λάμβανα, νόσησα το περασμένο Σάββατο, και έχω και ευπαθή ομάδα στο σπίτι, είμαι κι εγώ ευπαθής ομάδα. Έκανα πρώτο ράπιντ, βγήκε αρνητικό, έκανα δεύτερο ράπιντ, βγήκε κι αυτό αρνητικό, αλλά δεν έμεινα εκεί… Ένιωσα απαλό πονόλαιμο, διαρκείας, αλλά πάρα μα πάρα πολύ ήπιο… Πριν δύο χρόνια δε θα δίναμε… Πήγα και έκανα PCR και βγήκα θετικός. Έμεινα τέσσερις μέρες μέσα, την Πέμπτη έκανα νέο PCR και βγήκα αρνητικός» ανέφερε για την περιπέτεια της υγείας του.
«Ήμουν συνέχεια σε επικοινωνία με τους γιατρούς του ΕΟΔΥ, με κατεύθυναν άριστα, ήταν δίπλα σε μένα το σύστημα υγείας» τόνισε.
Ακόμη ένα κρούσμα στον μπασκετικό Ολυμπιακό -Έντεκα οι νοσούντες
Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στον μπασκετικό Ολυμπιακό.
Η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ γνωστοποίησε σήμερα ότι ακόμη ένα μέλος της ομάδας προσβλήθηκε από την Covid 19, με αποτέλεσμα ο πειραϊκός σύλλογος να μετράει εννέα κρούσματα μεταξύ των παικτών και άλλα δύο σε μέλη του σταφ.
Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των πολλών μολύνσεων από την Covid 19 στο «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού, αναβλήθηκε την περασμένη Τρίτη ο αγώνας του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που ήταν προγραμματισμένος για τις 29/12, ενώ την ίδια ημέρα ο ΕΣΑΚΕ είχε αναβάλει και την αναμέτρηση των Πειραιωτών με τον Ιωνικό για τη 12η αγωνιστική της Basket League (σ.σ. προτού στη συνέχεια αναβληθούν όλα τα παιχνίδια της 12ης και της 13ης ημέρας).
Η σχετική ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει ως εξής:
«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει πως σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σήμερα (01/01) βρέθηκε ακόμη ένα μέλος της ομάδας θετικό στον Covid 19. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στα έντεκα κρούσματα (εννιά παίκτες και δύο μέλη του σταφ). Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απομονωθεί και ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Λαμία – Γεμάτη ανεμβολίαστους η ΜΕΘ του νοσοκομείου
Γεμάτη παραμένει η ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείο Λαμίας ήδη από το Νοέμβριο, πρν ακόμα εμφανιστεί η μετάλλαξη Όμικρον.
Με πολύ μικρά διαλείμματα, νοσηλεύονται διαρκώς 12 ασθενείς σε ισάριθμα κρεβάτια, ενώ η πρώτη μέρα του 2022 βρήκε ακόμη τρία (3) άτομα, που έχουν αρνητικοποιηθεί στον ιό, να βρίσκονται στη Γενική ΜΕΘ!
Ειδικότερα, στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 10 άνδρες και 2 γυναίκες με τις ηλικίες τους από 48 έως 81 ετών και διάμεση ηλικία μόλις τα 56 έτη.
Κοινό χαρακτηριστικό, ότι είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
Τα περισσότερα άτομα είναι από τη Λαμία 7, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς είναι από τους Δήμους Λοκρών 3 και Μακρακώμης 2.
Άλλα τρία 3 άτομα που διασωληνώθηκαν εξαιτίας του κοροναϊού, εξακολουθούν να χρειάζονται Εντατική παρακολούθηση και βρίσκονται στη Γενική ΜΕΘ.
Σύμφωνα με το lamiaReport ανάμεσα στις πολλές δυσάρεστες ειδήσεις που ακούμε από το μέτωπο του κορoναϊού, τις τελευταίες τρεις ημέρες του χρόνου, είχαμε και κάποιες ευχάριστες, με τέσσερα εξιτήρια από τη ΜΕΘ για τις Κλινικές.