Ελλάδα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία»

Ένα νέο app για την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

Parallaxi
όσα-πρέπει-να-γνωρίζετε-για-τον-οδηγό-967611
Parallaxi

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία», μία νέα εφαρμογή που παρέχει καθοδήγηση για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία, δίνοντας χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές. 

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» έχει αναπτυχθεί στη βάση διεθνών προτύπων, είναι διαθέσιμος σε περισσότερες από 12 γλώσσες και διατίθεται δωρεάν. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που παρέχει πληροφορίες και συμβουλές για το «τι να κάνει», «τι να πει» και «τι να αποφύγει» οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Η ελληνική έκδοση του Οδηγού που παρουσιάστηκε απευθύνεται για πρώτη φορά  σε όλους, επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη), αλλά και στο ευρύ κοινό. Μπορεί, δε, να χρησιμοποιηθεί είτε σε περιπτώσεις έκτακτης  ανάγκης, είτε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ που υποστηρίζει σε όλη την επικράτεια γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΔΟΠΙΦ δωρεάν είναι η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Η παρουσίαση του «Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία» πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας της ΓΓΔΟΠΙΦ παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίας Συρεγγέλα και της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώς Γούλα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης δεκάδες μέλη Μη Κυβερνητικών Γυναικείων Οργανώσεων.

Με αφορμή την παρουσίαση της εφαρμογής, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Συρεγγέλα δήλωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνουμε καθημερινά ένα δύσκολο αγώνα για την εξάλειψη των κακοποιητικών συμπεριφορών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία μιας κουλτούρας ενάντια στη βία, ενώ ενθαρρύνουμε όλες και όλους να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από το Δίκτυο Δομών μας».

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Γούλα ανέφερε: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προσαρμόστηκε στα ελληνικά ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» με στόχο την ενημέρωση όλων μας για τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας. Η έμφυλη βία είναι ανάμεσά μας κάθε στιγμή και με διάφορα πρόσωπα και με τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» πετυχαίνουμε την άμεση ενημέρωση και καθοδήγησή μας στην αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας». 

Από την πλευρά της UNICEF, Ειδική Παιδικής Προστασίας, η κα Αντιγόνη Αγγελάκη, δήλωσε: «Mε μεγάλη χαρά παρουσιάσαμε σήμερα από κοινού με τη ΓΓΔΟΠΙΦ τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία», ένα εργαλείο που απώτερο σκοπό έχει την αποτελεσματικότερη υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει  έμφυλη βία.  Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει βιώσει έμφυλη βία και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε τέτοιες καταστάσεις».

Την αξία της εφαρμογής σχολίασε και η ειδική ψυχολόγος Δρ. Λίζα Βάρβογλη, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τη χρησιμότητά της στους επαγγελματίες του πεδίου. 

Μάθετε περισσότερα για τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide) εδώ. Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή σε Android και iOS.

  1. Τι είναι η εφαρμογή «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία»;  

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide) είναι μια ψηφιακή  εφαρμογή που παρέχει εξειδικευμένη καθοδήγηση, χρήσιμες πληροφορίες και  ενημέρωση για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης με ένα άτομο που έχει υποστεί  έμφυλη βία, με βάση διεθνή πρότυπα, όπως π.χ. ο σεβασμός στις επιθυμίες του  ατόμου που μοιράζεται την εμπειρία του για την έμφυλη βία ή η αποφυγή πρόκλησης  περαιτέρω βλάβης. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 12 γλώσσες, μεταξύ άλλων στα  Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Αραβικά. Πλέον είναι διαθέσιμη και  στα Ελληνικά.

  1. Πότε και με τι σκοπό δημιουργήθηκε ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία»; 

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» δημιουργήθηκε από την ανάγκη  δημιουργίας κατευθυντήριων γραμμών για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή  με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία. Το 2018 η ομάδα για τις Κατευθυντήριες  Γραμμές (The 2015 IASC GBV Guidelines) και ο Τομέας Ευθύνης για την έμφυλη βία  στον ανθρωπιστικό τομέα (GBV Area of Responsibility-AoR) δημιούργησε μία

εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Ο Οδηγός προέκυψε μετά από την εκπαίδευση  περισσότερων από 2.500 επαγγελματιών του τομέα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης σε  18 χώρες, σε θέματα βίας κατά των γυναικών και παιδιών. 

  1. Τι πληροφορίες μπορούν να βρουν οι χρήστες της εφαρμογής για την Έμφυλη  Βία;  

Στην εφαρμογή υπάρχουν πληροφορίες και συμβουλές για το «τι να κάνει», «τι να  πει» και «τι να αποφύγει» κάποιος όταν του αποκαλύπτεται ένα περιστατικό έμφυλης  βίας, καθώς και βασικές πληροφορίες για την αναζήτηση σχετικών υπηρεσιών για  ζητήματα όπως π.χ. η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής βίας από σεξουαλικά  μεταδιδόμενα νοσήματα και HIV/AIDs, καθώς και για τους κίνδυνους που διατρέχουν

τα επιζήσαντα άτομα όταν αποκαλύπτουν πως έχουν βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας π.χ. τα αντίποινα από τον δράστη, την δευτερογενή θυματοποίηση. 

  1. Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία»;  

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, η ελληνική έκδοση της εφαρμογής είναι διαθέσιμη για όλους – μη εξειδικευμένους επαγγελματίες του πεδίου ή το ευρύτερο κοινό.

Ο Οδηγός μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμος σε επαγγελματίες στον τομέα της  υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, προσωπικό και εθελοντές από ΜΚΟ/ΟΚΠ,  προσωπικό ανοιχτών δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, οι  οποίοι/ες παρέχουν υπηρεσίες στον γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες ομάδες

πληθυσμού, όπως π.χ. σε άστεγες/ους, μονογονεϊκές οικογένειες, σε ΛΟΑΤΚΙΑ +  άτομα, σε άτομα με αναπηρίες, σε πρόσφυγες και μετανάστες κ.α 

  1. Υπάρχουν πληροφορίες για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων στον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία»;  

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» περιλαμβάνει ενημέρωση για την  αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν παιδιά και εφήβους,  συμπεριλαμβανομένης αναφοράς στην νομοθεσία για την υποχρεωτική καταγγελία  καθώς και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών/εφήβων-επιζώντων σεξουαλικής  κακοποίησης. Στην ενότητα αυτή μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες για τις  ηλικιακές ομάδες των παιδιών και την ικανότητά τους για λήψη αποφάσεων  καθώς και το «τι να κάνει» και «τι να αποφύγει» κάποιος όταν ζητείται βοήθεια, είτε από  το ίδιο το παιδί είτε από τρίτο πρόσωπο. 

  1. Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με  την καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας;  

Στην εφαρμογή υπάρχει Ενημερωτικό Σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας (PDF) όπου και περιγράφονται αναλυτικά οι τρόποι καταγγελίας για περιστατικά  ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης και εμπορίας  ανθρώπων. Επίσης, αναφέρονται αναλυτικά οι τρόποι καταγγελίας από τα ίδια τα  θύματα και τα τρίτα πρόσωπα π.χ. καταγγελία από σχολικές μονάδες, ανώνυμη  καταγγελία, τρόποι καταγγελίας όταν δεν απαιτείται άμεση αστυνομική επέμβαση και  καταγγελία από ανήλικο.  

  1. Ποιος ανέλαβε την προσαρμογή του «Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία» στα  ελληνικά; 

Την προσαρμογή της εφαρμογής στην Ελληνική Γλώσσα ανέλαβε η Γενική  Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της  υλοποίησης του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021- 2025, εμπλουτίζοντάς την με χρήσιμες πληροφορίες. Στην εφαρμογή μπορεί να  ενημερωθεί κανείς για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ – όπως τα Συμβουλευτικά  Κέντρα, τους Ξενώνες Φιλοξενίας για τις γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών  διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους καθώς και για την 24ώρη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900

  1. Σε ποιους μπορεί να φανεί χρήσιμο το πακέτο βοηθημάτων που περιλαμβάνεται  στον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία»; 

Στην εφαρμογή υπάρχει Ενημερωτικό Φυλλάδιο (PDF) με δυνατότητα εκτύπωσης, όπου οι επαγγελματίες μπορούν να συμπληρώσουν όλες τις διαθέσιμες  πληροφορίες για τις υπάρχουσες εξειδικευμένες υπηρεσίες ανταπόκρισης (κρατικές και  μη), καθώς και ένα Ενημερωτικό Φυλλάδιο (PDF) με όλες τις πληροφορίες για το  Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ οι οποίες είναι διαθέσιμες ανά περιοχή.

  1. Τι περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό υλικό του «Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη  Βία» και πού απευθύνεται; 

Ο Οδηγός Χρήσης (PDF) που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή περιέχει ένα αναλυτικό  πρόγραμμα επιμόρφωσης καθώς και όλο το εκπαιδευτικό υλικό (τι είναι η έμφυλη  βία, ποιες είναι οι μορφές και οι τύποι βίας, τι πρέπει να κάνει κάποιος/α σε περίπτωση  που ένα άτομο, το οποίο έχει βιώσει έμφυλη βία ζητήσει βοήθεια). Το υλικό  απευθύνεται σε επαγγελματίες όπως π.χ. διευθύντριες/-ντές, συντονίστριες/-στές,  προϊστάμενες/ους υπηρεσιών και άλλους οι οποίοι/ες είναι υπεύθυνοι/ες για τη  διαχείριση, επίβλεψη και την επαγγελματική ανάπτυξη των υπαλλήλων στο πλαίσιο της  εργασίας τους. 

  1. Πού μπορώ να βρω την εφαρμογή «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία»; 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για συσκευές Android και iOS στο Google Play και Αpp Store αντίστοιχα με την ονομασία GBV Pocket Guide.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα