Ελλάδα

Όταν αποφασίζεις να φας τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά

Ένα ακόμα δείγμα της πλήρους κομματικοποίησης του κράτους ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της διάδοσης του πολιτισμού μας

Parallaxi
όταν-αποφασίζεις-να-φας-τον-κωνσταντί-604289
Parallaxi

Έκπληξη προκάλεσε -η ακατανόητη για πολλούς -απόφαση της αλλαγής ηγεσίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας κοινωνιολόγος, συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο αντικαθίσταται, από τον Νίκο Α. Κούκη, φιλόλογο-ιστορικό και υπεύθυνο Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Ένας καταξιωμένος Έλληνας πανεπιστημιακός, μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα της χώρας μας δηλαδή αντικαθίσταται από έναν καθηγητή της Μέσης Εκπαίδευσης, υπεύθυνο Λυκείου σε ιδιωτικό σχολείο!!

Με ποια λογική; Ως άλλο ένα δείγμα της πολυδιαφημιζόμενης «πολιτικής των αρίστων» της κυβέρνησης της Ν.Δ.; Ή ως ένα ακόμα δείγμα της πλήρους κομματικοποίησης του κράτους ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της διάδοσης του πολιτισμού μας από ένα θεσμό που ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την προβολή του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο;

Και για την επιτέλεση αυτού του έργου έχουν διατελέσει πρόεδροι του ΙΕΠ μέχρι σήμερα προσωπικότητες όπως ο πανεπιστημιακός Ιωάννης Γεωργάκης, παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα. Ο ακαδημαϊκός και διαπρεπής ιστορικός Μιχαήλ Σακελλαρίου. Ο επίσης διαπρεπής οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης. Ο έγκυρος ιστορικός από το Ίδρυμα Ερευνών, Νίκος Οικονομίδης.

Ο Αργύρης Φατούρος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και προσφάτως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Μεγάλη η λίστα σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων που υπήρξαν επικεφαλής του Ιδρύματος.

Από τα ονόματα παραπάνω φαίνεται πως μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης ήταν το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού να το διοικούν άνθρωποι με κύρος, εμπειρία και γνώσεις, να διαθέτει αυτονομία στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δράσεών του. Μέχρι σήμερα. Που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θέλησε στη θέση αυτή να βρεθεί ένας δάσκαλος της Μέσης Εκπαίδευσης που μόλις απέκτησε το μεταπτυχιακό του. Φτωχή σε σύλληψη η ιδέα και σίγουρα κατώτερη των απαιτήσεων της συγκεκριμένης θέσης.

Ανάλογη η δήλωση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη:

«Δεν θέλω να υποτιμήσω έναν άνθρωπο που απευθύνεται στην Επιτροπή μας, πρώτα από όλα γιατί δεν έρχεται μόνος του, προτείνεται από την υπουργό Πολιτισμού. Τον σέβομαι λοιπόν και τον καλωσορίζω. Και βέβαια, είναι καθήκον μας να εκφράσουμε γνώμη για το διορισμό του.

Ποιο είναι, όπως μας συστήθηκε, το μείζον προσόν του; Ότι ήταν υπεύθυνος των λυκειακών τάξεων των Σχολών Δούκα. Σημαντικό προσόν; Σημαντικό. Για τη συγκεκριμένη θέση; Μας συστήθηκε, επίσης ως κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, το οποίο το έλαβε προ δύο μηνών από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου και προ δέκα ημερών -fast track διαδικασία- αναγνωρίστηκε από τον ΔΟΑΤΑΠ. Κάπου γράφει στο βιογραφικό του ότι ομιλεί την αγγλική. Ωραία. Και παρουσίασε το έργο του, το οποίο είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με το πολιτισμό, λες και η εκπαίδευση δεν αποτελεί μέρος του πολιτισμού, λες και ο πολιτισμός είναι μόνο ποίηση και ζωγραφική, δεν είναι και εκπαίδευση.

Είναι επίσης στέλεχος της ΔΑΚΕ, συνδικαλιστής, και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ. Θαυμάσια! Έχω ψηλά στη συνείδησή μου τους ανθρώπους με κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα. Αλλά είναι τα προσόντα του αυτά αρκετά για τη θέση που καλείται να καταλάβει, αναλογιζόμενοι μάλιστα τις προσωπικότητες που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στο παρελθόν;»

Η τοποθέτηση του Νίκου Α. Κούκη στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, πήρε τη θετική γνώμη κατά πλειοψηφία, της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπέρ της πρότασης της υπουργού δήλωσαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν τα άλλα κόμματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα