Όταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ανέβηκε στη σκηνή του TedxUniversityofMacedonia
Σε μια διαφορετική ομιλία που ξεχώρισε στο Tedx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Μια πορεία με νίκες και κατακτήσεις, αλλά και ήττες και δύσκολες στιγμές, περιέγραψε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στην ομιλία του στο TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της ΝΔ, αν και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις δεν καλούνται πολιτικοί, κλήθηκε και παρουσίασε την έως τώρα πορεία του. Ο ίδιος δεν έκρυψε τρεις μεγάλες απογοητεύσεις στη ζωή του: όταν ως φοιτητής τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, όταν τον χώρισε η σύντροφός του σε μια σχέση στην οποία είχε επενδύσει στην προσωπική του ζωή και όταν το 2016, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως γραμματέας της ΝΔ, σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνό του. Ο Παπαμιμίκος τόνισε πως όλες οι δυσκολίες τον έκαναν πιο έμπειρο και πιο δυνατό, στέλνοντας μήνυμα στους νέους που παρακολουθούσαν να «κυνηγούν τα όνειρά τους».
Τρεις ιστορίες και ένα ποδήλατο
Μια εκ βαθέων εξομολόγηση έκανε από το βήμα του TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «τρεις ιστορίες, μια συνεχής ταλάντωση», όπου ανέπτυξε τις δυσκολίες που συνάντησε μέχρι να κατακτήσει τους στόχους του μέσα από τρεις διακριτές φάσεις της ζωής του: τα νεανικά του χρόνια, όταν ήταν ποδοσφαιριστής που έφτασε ως την Εθνική νέων, αλλά εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού, κάτι που τον οδήγησε στα φοιτητικά κοινά με την εκλογή του ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μετά ως γραμματέας της ΝΔ και σήμερα ως οικογενειάρχης και ιδιοκτήτης δικηγορικής εταιρείας. Το κοινό, όπως είπε ο Παπαμιμίκος, σε όλα αυτά είναι η διαρκής κίνηση και προσπάθεια, θυμίζοντας και την έκφραση του Αϊνστάιν πως «η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο… για να βρεις την ισορροπία πρέπει να κινείσαι διαρκώς».
Προτάσεις που κάποτε δεν ακούστηκαν
Τρεις ιστορίες από τη ζωή του παρουσίασε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος από το βήμα του TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην κατάμεστη από φοιτητές και νέους αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κάλεσε το ακροατήριο να μην εγκαταλείπει και να κυνηγάει τα όνειρά του. Μιλώντας πάντως για την περίοδο που διετέλεσε γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, θύμισε προτάσεις που κατέθεσε και τότε δεν έβρισκαν χώρο στη δημόσια σφαίρα, αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα όπως η δημιουργία cluster για νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδιωτική χρηματοδότηση κομμάτων, κινητροδότηση των business angels, σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς χρίσματα.
Η πρόταση για τη Θεσσαλονίκη
Την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να πάρει τις τύχες της στα χέρια της επισήμανε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος μιλώντας στο TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Ζω σε μια υπέροχη πόλη. Πανέμορφη, με κουλτούρα, μνημεία, πολιτισμό, διασκέδαση, αξιοθέατα. Περνάω καλά. Αλλά η πόλη αυτή έχει ακόμη κάτι γκρίζο, έχει μια μιζέρια που πλανάται από πάνω της και ίσως φταίμε και εμείς που δεν έχει πάρει όσα δικαιούται, όσα αξίζει», τόνισε ο δικηγόρος και επανέλαβε τη θέση του πως «όλα είναι στο χέρι μας». Μάλιστα, επισήμανε πως φορείς και πολίτες πρέπει να πιστέψουν στους εαυτούς τους, να συμφωνήσουν σε ένα κοινό όραμα και να προχωρήσουν σε συνέργειες, πάνω από κομματικές ταυτότητες.
Τα τηλεφωνήματα στον Παπαμιμίκο
«Το τηλέφωνό μου χτυπούσε 50 και 60 φορές την ημέρα. Μετά υπήρχαν μέρες που δεν χτυπούσε καμία, μέχρι που σκέφτηκα μήπως είχε χαλάσει», εκμυστηρεύτηκε σε μια εκ βαθέων παρουσίαση της πορείας του ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, μιλώντας σε ένα νεανικό ακροατήριο στο TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την αναφορά αυτήν την έκανε μιλώντας για τις αλλαγές στη ζωή του, μια από τις οποίες ήταν όταν το 2016 έκλεισε τον κύκλο του ως γραμματέας της ΝΔ. «Στη δεύτερη συνέντευξη που είχα δώσει ως νέος γραμματέας της ΝΔ είχα πει πως μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου θα έκλεινε ο κύκλος αυτός για να κάνω τη δουλειά και την οικογένειά μου», είπε και πρόσθεσε πως παρά τις εισηγήσεις των συνεργατών του να παραμείνει στα κοινά, όταν έφυγε από γραμματέας ο ίδιος έμεινε σταθερός στην αρχική του άποψη. «Υπήρχαν νύχτες που έλεγα, τα ήθελες και τα έπαθες. Όμως δεν μετάνιωσα. Δυνάμωσα γιατί πίστεψα στον εαυτό μου και έκανα τελικά αυτό που εγώ ήθελα», είπε. Στηρίζοντας δε εκείνη την απόφασή του, επανέλαβε πως για τον ίδιο η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, ούτε αυτοσκοπός.