Όταν ο πολιτισμός γίνεται αντικείμενο προπαγάνδας

Όταν παρουσιάζεις μια είδηση με τον τρόπο που σε συμφέρει.

Parallaxi
όταν-ο-πολιτισμός-γίνεται-αντικείμεν-666797
Parallaxi

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία εξελίσσεται σήμερα σε σχέση με τον πολιτισμό. Με ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ πληροφορηθήκαμε ότι παγκόσμια διάκριση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας που βραβεύτηκε με το «Traveller’s Choice Award» του Tripadvisor με το βραβείο επισκεπτών «Traveller’s Choice Award» του Tripadvisor για το 2020.

Πρόκειται για ένα βραβείο που δίνεται σε επιχειρήσεις, επισκέψιμους χώρους, αξιοθέατα, μνημεία κλπ, τα οποία λαμβάνουν με συνέπεια εξαιρετικές κριτικές από ταξιδιώτες και κατατάσσονται εντός του κορυφαίου 10% των προτάσεων του Tripadvisor.

«Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, η διάκριση από το Tripadvisor είναι σπουδαία για όλους εμάς και έρχεται να επιβραβεύσει την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από όλο το προσωπικό. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους φύλακες και στους ανθρώπους της καθαριότητας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα.

Στην αρχή της θερινής περιόδου, η εικόνα στο Μουσείο της Πέλλας, όπως και σε όλα τα μουσεία -όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ευρύτερα- «ήταν αποκαρδιωτική», εξηγεί η κ. Τσιγαρίδα. Οι επισκέπτες όμως σταδιακά όχι μόνο άρχισαν να αυξάνονται, αλλά έδιναν και συγχαρητήρια στο προσωπικό για την άρτια τήρηση των μέτρων ασφαλείας για την προστασία από την Covid-19. «Θέλαμε ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής. Είναι μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη, αλλά αποφασίσαμε να μην το βάλουμε κάτω», σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Διαβάζοντας τα παραπάνω οφείλει να δώσει κανείς συγχαρητήρια στο μουσείο για όσα πραγματικά κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια.

Όμως η είδηση, με τον τρόπο που παρουσιάζεται, σε βάζει σε σκέψεις που έχουν να κάνουν με τη διάκριση του. Για παράδειγμα δείτε αυτό το δημοσίευμα:

Τι μαθαίνουμε λοιπόν εδώ; Ότι το Μουσείο της Πέλλας είναι το καλύτερο ελληνικό μουσείο για το 2020 στη συγκεκριμένη λίστα του Trip Advisor. Ισχύει; Φυσικά και όχι.

Στην ίδια λίστα που βρίσκεται το μουσείο της Πέλλας συμμετέχουν με την ίδια διάκριση πολλά ελληνικά μουσεία. Η βαθμολογία του Μουσείου της Πέλλας στη λίστα είναι 4,5. Ακριβώς ίδια με το επίσης βραβευμένο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Το οποίο δεν πανηγυρίζει με τον ίδιο τρόπο.

Υπάρχει μάλιστα στην ίδια λίστα, με 31 συνολικά μουσεία, ένα άλλο μουσείο με βαθμολογία πέντε που βρίσκεται πολύ ψηλότερα στη λίστα από το Μουσείο της Πέλλας. Και εδώ είναι που γελά κανείς. 

Στη λίστα του trip advisor choice υπάρχουν μεγάλα μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας με καλύτερη βαθμολογία από την Πέλλα, το Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μουσείο Μανιταριών, το εξαιρετικό Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας και πολλά ακόμα.

Γιατί όμως αυτή η υπερπροβολή της Πέλλας; Η διευθύντρια του μουσείου της Πέλλας, που δεν είναι βέβαια το καλύτερο ελληνικό μουσείου της λίστας όπως διατείνονται ορισμένα ΜΜΕ, επελέγη για λόγους προβολής της κατευθείαν από το ΥΠΠΟ το οποίο και εγκρίνει ποιοι υπάλληλοι του Υπουργείου μιλούν με άδεια του στα ΜΜΕ.

Στο έγγραφο που εστάλη πέρσι στις 6/8/2019 από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων την Τρίτη 6 Αυγούστου (Α.Π ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/427919/306277 και Α.Π. Αποστολέα: ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/427910/7103), με θέμα «Ανακοινώσεις-δημόσιες αναρτήσεις για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού και της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας, του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου του, καθώς και να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του, παρακαλούμε για τα εξής: πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση), να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις».

Η κ.Τσιγαρίδα που διευθύνει το μουσείο διορίσθηκε από την Υπουργό μέλος του ΚΑΣ που πρόσφατα ψήφισε θετικά στην απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και χαίρει, όπως βοά ο αρχαιολογικός κόσμος της χώρας μεγάλης προσωπικής εκτίμησης της υπουργού.

Άλλωστε η ανάρτηση στο επίσημο site του ΥΠΠΟ μόνο του ενός από τα 31 μουσεία κάτι δείχνει.

Εν κατακλείδι είναι ωραίο να ψηφίζονται τα ελληνικά μουσεία από τους επισκέπτες τους και να βραβεύονται με αυτή την ψήφο, δεν είναι όμως ωραίο να χρησιμοποιούνται με λανθασμένο τρόπο και για την προβολή συγκεκριμένων αρεστών προσώπων αυτές οι διακρίσεις. 

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ όφειλε να παρουσιάσει τη λίστα με όλα τα μουσεία της χώρας και τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν. Δεν έγινε και αυτό είναι ζήτημα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα