Διεθνή

Ουκρανία: 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Parallaxi
ουκρανία-1-300-ουκρανοί-στρατιώτες-έχουν-893853
Parallaxi

Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Οι Ρώσοι μπήκαν στην ανατολική Μαριούπολη – Μαίνονται μάχες έξω από το Κίεβο

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μπήκε στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης με τις μάχες να λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλεις.

Σημειώνεται ότι στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Η Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινες επίσης γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε από την πόλη Βολνοβάχα, η οποία πλέον έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την επίθεση στο αεροδρόμιο Χοστομέλ που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο και ήταν ένας από τους πρώτους στόχους των ρωσικών επιχειρήσεων στα ουκρανικά εδάφη. Δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία όπου τραβήχτηκαν τα πλάνα, αλλά φαίνεται ότι είναι από επιχείρηση κατάληψης.

Μεγάλη διαδήλωση στη Μελιτόπολη ενάντια στην απαγωγή του δημάρχου

Αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν στη Μελιτόπολη ενάντια στη απαγωγή του δημάρχου της πολιορκημένης πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της πόλης.

«Ακούς, Μόσχα; Εάν 2000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη κατά της κατοχής, πώς μπορείτε στη Μόσχα να είστε κατά του πολέμου», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανική προεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι οΟ δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει την πόλη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Φρούριο το Κίεβο, οχυρώνεται για τη μεγάλη επίθεση -Υπό πολιορκία Μαριούπολη και δυτικά

Δέκατη έβδομη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία σήμερα και στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων βρίσκονται οι πόλεις Κίεβο και Μαριούπολη.

Η προέλαση των στρατιωτικών μονάδων της Ρωσίας στα περίχωρα του Κιέβου δεν είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο εδώ και ημέρες, ωστόσο από χθες έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σημάδια προώθησης των στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, σφοδρές μάχες και αεροπορικά πλήγματα σημειώνονται στα περίχωρα του Κιέβου, με χτυπήματα, μάλιστα, σε κατοικημένες περιοχές.

Από χθες έχουν αρχίσει να ηχούν εκ νέου οι σειρήνες του Κιέβου και οι κάτοικοι οχυρώνονται στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη ρωσική επίθεση, που αναμένεται να είναι ισχυρή.

Η πίεση στον Κίεβο αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις -κυρίως από αέρος.

Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στην ουκρανική πρωτεύουσα καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει την πόλη.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, έχει κάνει λόγο για κόσμο που ετοιμάζεται να αντισταθεί σθεναρά στις επιθέσεις των Ρώσων, ενώ οι δορυφορικές εικόνες από την περιοχή δείχνουν ρωσικές ενισχύσεις να καταφθάνουν -από Λευκορωσία ή από τη Ρωσία.

Συνεχίζεται η πολιορκία στη Μαριούπολη

Σε καθεστώς πολιορκίας παραμένει και ο πληθυσμός που έχει παραμείνει στη Μαριούπολη, όπου μάλιστα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης αλλά και έλλειψη τροφίμων.

Η Μαριούπολη, ωστόσο, αποτελεί την πόλη που έχει δεχτεί τα σφοδρότερα χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την επίθεση στο νοσοκομείο, που είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και θανάτους αμάχων, ενώ έγινε και αντικείμενο διεθνούς συζήτησης εξαιτίας των αναφορών της ρωσικής πλευράς περί προπαγάνδας.

Πλέον, η Ουκρανία φοβάται ακόμα και άμεση εμπλοκή δυνάμεων της Λευκορωσίας στον πόλεμο αυτό.

Μαίνονται οι επιθέσεις και σε άλλες ουκρανικές πόλεις

Σημαντικό στόχο αποτελεί και η πόλη Μικολάγιφ, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο καθώς αποκόπτει την προέλαση προς την άλλη πόλη-κλειδί για τη ρωσική επίθεση, την Οδησσό. Ακόμα, πλέον σημειώνονται επιθέσεις των Ρώσων και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, με πλήγματα σε αεροπορικές βάσεις και πόλεις. Αξιωματούχοι της Ουκρανίας κάνουν λόγο για παρεμπόδιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, με αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Καπνός από βομβαρδισμούς κοντά σε νεκροταφείο της Ουκρανίας / AP Photo/Vadim Ghirda Αντίστοιχα στο Χοστομέλ, δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Μακρον και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, διάρκειας 75 λεπτών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε σε μια ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ο Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

ΕΕ: Περιοδεία του Ζοζέπ Μπορέλ στα Δυτικά Βαλκάνια – Επαφές σε Αλβανία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα περιοδεύσει στη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από αύριο Κυριακή 13 Μαρτίου έως την Τετάρτη 16 του μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η επίσκεψη θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση και την υποστήριξη της ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, και με αφορμή τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεών του στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Τη Δευτέρα, ο κ. Μπορέλ θα βρίσκεται στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Stevo Pendarovski, τον πρωθυπουργό Dimitar Kovačevski και άλλους αξιωματούχους.

Την Τρίτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θα μεταβεί στα Τίρανα της Αλβανίας, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, εκπροσώπους των αλβανικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ πρόκειται να επισκεφθεί τις εργασίες αποκατάστασης στο μωσαϊκό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που ανακαινίστηκε στο πλαίσιο της βοήθειας της ΕΕ μετά τον σεισμό.

Την Τετάρτη, θα βρίσκεται στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου θα πραγματοποιήσει πρώτη επίσκεψη στην επιχείρηση «EUFOR Althea», της οποίας η στρατιωτική δύναμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί πρόσφατα. Στη συνέχεια, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα συναντηθεί με τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Skai, Iefimerida, In.gr, Έθνος

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα