Διεθνή

Ουκρανία: Αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο

Νέες εκρήξεις συντελέστηκαν νωρίτερα στο Κίεβο το οποίο και σφυροκοπείται από τον ρωσικό στρατό.

Parallaxi
ουκρανία-αντιαεροπορικά-πυρά-πάνω-απ-896105
Parallaxi

Νέες εκρήξεις συντελέστηκαν νωρίτερα στο Κίεβο το οποίο και σφυροκοπείται από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντιεροπορικά πυρά έπεσαν πάνω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο, Μίλτος Σακελλάρης, ακόμη ρωσικό χτύπημα καταγράφηκε νωρίτερα σε πολυκατοικία της πόλης με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών να κάνουν λόγο για θραύμαστα πυραύλου. Σωστικά συνεργεία και στρατός έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δεκάδες άτομα που είχαν παγιδευτεί στα πολυόροφα κτίρια της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους υψηλής ακρίβειας το κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στο Ζιτομίρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.  Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, στόχος ήταν να εξολοθρευτούν Ουκρανοί στρατιώτες και ξένοι πολίτες που είχαν σπεύσει να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών.

Περισσότεροι από 100 στρατιώτες και ξένοι μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί

Το Ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι μεταδίδει βίντεο στο οποίο φαίνεται να γίνεται χρήση οπλικού συστήματος εκτόξευσης θερμοβαρικών πυραύλων. Σύμφωνα με το πρακτορείο το σύστημα χρησιμοποιείται στην περιοχή του Ντονμπάς.  Τα θερμοβαρικά όπλα θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα μετά τα πυρηνικά και η Μόσχα φαίνεται να τα χρησιμοποίησε ξανά στις αρχές του μήνα.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Ουκρανίας ανακοινώνουν ότι στις 11 Μαρτίου ρωσικό τανκ άνοιξε πυρ στην περιοχή του Λουγκάνσκ  κατά γηροκομείου με συνέπεια να σκοτωθούν 56 ηλικιωμένοι.  Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Ρωσία κάνει χρήση υπερηχητικών πυραύλων για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία.

Αυτή τη φορά οι πύραυλοι έπεσαν σε αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Μικολάιβ.

Παιδιά ορφανά, εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, μεταφέρθηκαν σε φιλορωσική περιοχή

Παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικό λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα οικείοι τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν όχι μακριά από το κτίριο αυτό.

Κατοικώντας στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σε πόλεις που βρίσκονται όχι μακριά από τη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τα παιδιά είχαν σταλεί σε αυτό το σανατόριο πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Όλγα Λοπάτκινα, η κηδεμόνας έξι παιδιών μεταξύ αυτών, είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους από εκεί και τη μεταφορά τους στην Ευρώπη όπου έχει καταφύγει η ίδια αυτή τη στιγμή.

Όμως σήμερα, ένα από αυτά της τηλεφώνησε για να της πει ότι μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας “δημοκρατίας” ανταρτών που επί του παρόντος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, είπε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε ένα νοσοκομείο εκεί.

“Δεν ξέρω πώς να τα πάρω πίσω τώρα”, είπε η Λοπάτκινα, προσθέτοντας ότι η συνομιλία ήταν σύντομη και κανένας ενήλικας δεν επικοινώνησε μαζί της για να της ενημερώσει πού μένουν τώρα τα παιδιά.

Ο Αλεξέι Βολοστσούκ, συγγενής ενός υπαλλήλου του σανατόριου που είχε καταφύγει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα προτού μπορέσει να φύγει από τη Μαριούπολη, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά των παιδιών προς τη Ζαπορίζια, πόλη που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Όπως δήλωσε, ένας τοπικός εκλεγμένος αξιωματούχος μετέβη εκεί για να μεταφέρει τα παιδιά με ασθενοφόρο μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σε σημείο ελέγχου στο Μπερντιάνσκ, οι Ρώσοι στρατιώτες αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά στο Ντονέτσκ επειδή κατάγονται από αυτήν την περιοχή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το σανατόριο γιατί όλες οι επικοινωνίες έχουν ουσιαστικά κοπεί στη Μαριούπολη.

Τα περισσότερα από τα παιδιά προέρχονταν από ορφανοτροφεία που βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά από το τμήμα της που διέφευγε από τον έλεγχο των αυτονομιστών της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” (DNR).

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καταπολέμηση της φυματίωσης, Stop TB, με έδρα τη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη αυτών των παιδιών, ενώ η εκτελεστική του διευθύντρια είπε ότι ήταν “σε απόγνωση” βλέποντας τις δυσκολίες της απομάκρυνσής τους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Ο Ζελένσκι ζητεί από το Ισραήλ να “κάνει μια επιλογή” υποστηρίζοντας την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να “κάνει μια επιλογή” υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε. “Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του… η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν”, δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.

Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της “τελικής λύσης” — το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων — ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.

“Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων”, δήλωσε.

“Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας”.

“Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού”, πρόσθεσε, καθώς το εβραϊκό κράτος υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς με τις δύο χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ταξιδεύοντας στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και αυξάνοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

“Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα”, διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.

Σε αυτή την ομιλία, που μεταδόθηκε επίσης σε γιγαντοοθόνη σε μια μεγάλη πλατεία της ισραηλινής μητρόπολης Τελ Αβίβ, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία για τους “Εβραίους και ολόκληρο τον κόσμο”.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους σε αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «ιεροσυλία» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Απευθυνόμενος στους συγκεκριμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε απερίφραστα για μια ακόμη φορά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Ειδικότερα, ο ποντίφικας τόνισε:

«Όλα αυτά είναι απάνθρωπα. Αποτελούν, μάλιστα, και ιεροσυλία, διότι αντιβαίνουν στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής. Τάσσονται ιδίως κατά της ανυπεράσπιστης ανθρώπινης ζωής, η οποία πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και προστασίας, όχι να εξοντώνεται, η οποία μετρά περισσότερο από κάθε στρατηγική. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε: είναι μια απάνθρωπη και ιερόσυλη σκαιότητα».

Αναφερόμενος, δε, στην χθεσινή του επίσκεψη στο παιδιατρικό νοσοκομείο Μπαμπίν Τζεζού της Ρώμης, το οποίο φιλοξενεί και νοσηλεύει 19 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «ένα παιδάκι έχασε το χέρι του, ένα άλλο έχει τραυματιστεί στο κεφάλι…πρόκειται για αθώα παιδιά».

Ο Αργεντινός πάπας αναφερόμενος πάντα στο δράμα του πολέμου δήλωσε τέλος: «εκατομμύρια πρόσφυγες φεύγουν από την πατρίδα τους, αφήνοντας πίσω τα πάντα. Με γεμίζει πόνο η επίγνωση του ότι υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν ούτε να φύγουν από την περιοχή των μαχών. Τόσες γιαγιάδες και παππούδες, άρρωστοι και φτωχοί, χωρίζουν αναγκαστικά από τις οικογένειές τους. Τόσα παιδιά και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από τις βόμβες χωρίς να μπορούν να βοηθηθούν και χωρίς να είναι ασφαλείς ούτε στα αντιαεροπορικά καταφύγια. Όλα αυτά είναι απάνθρωπα», ολοκλήρωσε ο ποντίφικας.

Γερμανία: Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Περισσότερα από 20.000 άτομα παρακολουθούν από το μεσημέρι τη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει η «Sound of Peace» («Ήχος της Ειρήνης») σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Sat1 και Pro Sieben, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση είναι η Σάρα Κόνορ, ο βιολιστής Ντέιβιντ Γκάρετ, ο Πέτερ Μαφάι και η Νατάλια Κλίτσκο, σύζυγος του δημάρχου του Κιέβου και πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο. «Μόνο μαζί θα πετύχουμε την ειρήνη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλος ο κόσμος συμπαραστέκεται στην Ουκρανία. Η Ουκρανία πολεμάει για όλους τους ανθρώπους, για την ειρήνη σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η κυρία Κλίτσκο και ευχαρίστησε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, ενώ τραγούδησε για πρώτη φορά ένα νέο τραγούδι, αφιερωμένο στην πατρίδα της, με τίτλο «Better days» («Καλύτερες μέρες»).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι το απόγευμα, το ποσό που είχε συγκεντρωθεί ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Η εκδήλωση αποτελεί ισχυρό μήνυμα κατά του πολέμου. Είναι απίστευτα σημαντικό να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας για τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Η μουσική υπερβαίνει όλα τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους κοντά, δίνει ελπίδα και δύναμη εναντίον όποιου φέρνει μαζί του το μίσος, τη βία και τον θάνατο», δήλωσε η υφυπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ, η οποία παρακολουθούσε την εκδήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα