Top

Ουκρανία: «Δεν είναι πια η Μαριούπολη, είναι μια κόλαση»

Άνθρωποι που κατάφεραν να φύγουν περιγράφουν εικόνες από μια πόλη με «οσμή θανάτου» - Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-δεν-είναι-πια-η-μαριούπολη-ε-896691
Parallaxi

         

Τράπηκαν σε φυγή από την «κόλαση», από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και περιγράφουν εικόνες με πτώματα να κείτονται στους δρόμους για μέρες. Πείνα, δίψα, τσουχτερό κρύο τις νύχτες που πέρασαν σε κελάρια με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Υπό το αδιάκοπο σφυροκόπημα των βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό το στρατηγικό λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κάτοικοι, που βρίσκονται τώρα στη Ζαπορίζια, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπόρεσαν να φύγουν αφού χρειάστηκε να λιώσουν χιόνι για να πιουν νερό και να μαγειρέψουν υπολείμματα τροφίμων χρησιμοποιώντας ξύλα για να τραφούν, λόγω έλλειψης πόσιμου νερού και προμηθειών τροφίμων.

«Δεν είναι πια η Μαριούπολη, είναι μια κόλαση», είπε η Ταμάρα Καβουνένκο, 58 ετών. Οι Ρώσοι «εκτόξευσαν τόσες ρουκέτες», προσθέτει, «που οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πτώματα αμάχων». «Όταν χιόνιζε, μαζεύαμε χιόνι και το λιώναμε για νερό. Όταν δεν χιόνιζε, βράζαμε νερό από το ποτάμι για να το πιούμε».

Η Καβουνένκο είναι μία από τους περισσότερους από 4.300 εκτοπισμένους από τη Μαριούπολη που έχουν φτάσει στη Ζαπορίζια από την αρχή της εβδομάδας. Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στη Μαριούπολη. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας στον βαθμό που η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των στρατευμάτων της στην Κριμαία και εκείνων στο Ντονμπάς, ενώ θα μπλόκαρε την πρόσβαση των Ουκρανών στη Θάλασσα του Αζόφ.

Χθες, Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στην πόλη, όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο. Οι τοπικές αρχές είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο χωρίς να λάβουν υπόψη τους την προειδοποίηση που ήταν γραμμένη στο έδαφος με τεράστια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο: «Diéti» («Παιδιά» στα ρωσικά).

Οσμή θανάτου

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ανέφερε ότι περίπου 6.500 οχήματα μπόρεσαν να φύγουν από την πόλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Στη Ζαπορίζια, σε ένα κτίριο σοβιετικής περιόδου, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού περιμένουν εκτοπισμένους δίπλα σε στοίβες παιδικά παπούτσια και κουβέρτες.

Με μακριά νύχια και βρώμικα χέρια, ο Ντίμα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε να πλυθεί δύο εβδομάδες και αναγκάστηκε να κλέψει τρόφιμα από καταστήματα για τα παιδιά και τους παππούδες του.

«Μείναμε σε υπόγεια και όταν ήταν -4 βαθμοί Κελσίου, ήταν μια καλή θερμοκρασία», λέει, σηκώνοντας το πόδι του για να δείξει ότι φοράει τρία παντελόνια για να αντέξει το κρύο.

«Ορισμένες φορές τα πτώματα έμεναν στο δρόμο για τρεις μέρες», προσθέτει, «η οσμή είναι έντονη στην ατμόσφαιρα και κανείς δεν ήθελε να το αισθάνονται αυτό τα παιδιά του».

Ο Ντίμα λέει ότι κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη στην τρίτη προσπάθεια και έφτασε στη Ζαπορίζια την Τρίτη με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά του.

Η Ντάρια θυμάται από την πλευρά της ότι έμεινε στο υπόγειο του κτιρίου της με το μωρό της, μια κόρη, για δέκα μέρες.

«Εξαντλημένοι, άρρωστοι, κλαίνε…»

«Μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτέρευε», λέει, «ήμασταν χωρίς φως, χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς κανένα μέσο επιβίωσης. Ήταν αδύνατο να αγοράσουμε οτιδήποτε, πουθενά».

Η Μαρίνα, εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, βλέπει τη μεγάλη αγωνία των επιζώντων. «Είναι εξαντλημένοι, άρρωστοι, κλαίνε», είπε. Στη Ζαπορίζια, τους προσφέρεται καταφύγιο και η δυνατότητα να κάνουν ντους. «Τους φροντίζουμε», προσθέτει η Μαρίνα, «τους παρέχουμε τα πάντα».

Ο μόνος τρόπος να φύγεις από τη Μαριούπολη είναι με το αυτοκίνητο. «Είδαμε ανθρώπους με λευκές κορδέλες [στο όχημά τους] που έφευγαν», μαρτυρεί μια γυναίκα η Ντάρυα, λέγοντας ότι ενώθηκε μαζί τους αφού ζήτησε από μια γειτόνισσα να έρθει κι εκείνη μαζί τους.

Για ορισμένους, το ταξίδι από τη Ζαπορίζια, που συνήθως διαρκεί τρεις ή τέσσερις ώρες, κράτησε μιάμιση μέρα.

Πολλοί από αυτούς που έφτασαν στη Ζαπορίζια λένε ότι δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τα καταφύγιά τους λόγω της σφοδρότητας των ρωσικών επιθέσεων και ότι βρήκαν μια ασφαλή διαδρομή τυχαία, χωρίς να μπορούν να λάβουν βοήθεια μέσω του τηλεφώνου ή του διαδικτύου.

  • Ουκρανία: 222 νεκροί – εκ των οποίων 56 άμαχοι – ο απολογισμός των θυμάτων στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή           

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα το δημαρχείο.

Συνολικά 889 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 241 αμάχων, έχουν επίσης τραυματιστεί σε αυτή την πόλη από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το δημαρχείο στο Telegram.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 18 παιδιά, τρεις οδηγοί ασθενοφόρων και ένας γιατρός σε επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με το δημαρχείο, το οποίο ανέφερε επίσης ζημιές σε 36 κτίρια κατοικιών και δέκα σχολεία.

Ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών γύρω από το Κίεβο, το οποίο επιδιώκουν να περικυκλώσουν, αλλά η προέλασή τους αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας, τις περισσότερες φορές τα ξημερώματα, μια τακτική που οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι έχει ως στόχο να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να αποθαρρύνουν τους υπερασπιστές της πόλης.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, μεμονωμένες επιθέσεις σε πολυκατοικίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον επτά ανθρώπους συνολικά, εκ των οποίων έναν σήμερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Κίεβο είχε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, αλλά σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

  • Η ουκρανική Βουλή ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφαση ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη    

Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η Βουλή της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. «Thank you for your support!» (Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!), αναφέρει, παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την οποία γνωστοποιεί ότι: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναχτίσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μιας πόλης που είναι μέσα στην καρδιά μας και σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».

  • Ανάλυση Guardian: Το αποφασιστικό σημείο καμπής της Κίνας -Θα ταχθεί με τη Ρωσία και θα διχάσει τον κόσμο;

Σύμφωνα με τον Guardian, υποκινείται μια δραματική αλλαγή στη γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων με την υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ, σε ένα πιθανό σημείο καμπής για τον ρόλο της Κίνας στον κόσμο, καθώς η ασιατική χώρα αναμένεται να δείξει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για να στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής αναφορικά με τη συνομιλία αυτή, ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να κατέστησε σαφές πως ένας πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν και πως εκτιμά την ειρήνη και την ασφάλεια, ωστόσο δεν προέβη σε σαφή καταδίκη των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που θεωρεί ότι της αναλογούν.

Παρόλο που η Κίνα απείχε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την εισβολή, στη ρητορική της τάχθηκε με τη Μόσχα, απηχώντας ρωσικές συζητήσεις που κατηγορούν το ΝΑΤΟ και ανακυκλώνουν θεωρίες συνωμοσίας, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστεύει πλέον ότι η Κίνα έχει ήδη αποφασίσει να διασώσει οικονομικά τη Ρωσία.

Σε μια συνάντηση μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του Κινέζου ομολόγου του, Γιανγκ Τζιέτσι, στη Ρώμη τη Δευτέρα η κινεζική αντιπροσωπεία κατέπληξε Αμερικανούς αξιωματούχους επαναλαμβάνοντας ρωσικούς ισχυρισμούς που έχουν ήδη διαψευστεί και υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία επεδίωκαν από κοινού ένα μυστικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Οι Αμερικανοί έφυγαν από τη Ρώμη πιο απαισιόδοξοι από ποτέ για τις προθέσεις του Πεκίνου.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Κινέζοι κάνουν πολλές παρασκηνιακές κινήσεις για να στηρίξουν τη Ρωσία σε κάθε τομέα, οικονομικά και στρατιωτικά. Και αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό. Εάν συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι, θα είναι μια αποφασιστική καμπή που πιθανότατα θα οδηγήσει την Ευρώπη σε πολύ βαθύτερη ανησυχία για την Κίνα και σε ένα βαθύτερο σχίσμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου», είπε ένας αξιωματούχος.

Μέλη του Κογκρέσου έχουν προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξουν στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία, θα επιβάλουν τιμωρητικά οικονομικά μέτρα. Κορυφαίες επιχειρήσεις είναι επίσης πιθανό να επαναξιολογήσουν τις συναλλαγές τους με την Κίνα, μαζί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι αρνητικές για την Κίνα πτυχές της υποστήριξής της στη Ρωσία

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Σι, ο Μπάιντεν επανέλαβε μερικά από τα επιχειρήματα που έθεσε ο Σάλιβαν στη Ρώμη: ότι ο Κινέζος ηγέτης έκανε λάθος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις ρωσικές προθέσεις έναντι της Ουκρανίας και για τη δύναμη του στρατού της. Υποστήριξε, επιπλέον, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να συνεχίζει ένα λάθος και να υποστηρίζει τον ηττημένο.

Προσθέτοντας επιχειρήματα στις αρνητικές πτυχής της εμπλοκής, το διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε την Τετάρτη τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο Κινέζος δικαστής καταψήφισε την απόφαση, αλλά σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, η Κίνα εξακολουθεί να δεσμεύεται νομικά από αυτή.

«Η Κίνα μπορεί να μπει στον πειρασμό να υποστηρίξει τη Ρωσία στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία», έγραψαν η Oona Hathaway και ο Ryan Goodman, δύο πρώην νομικοί σύμβουλοι του Πενταγώνου, στο ιστολόγιο Just Security, επισημαίνοντας ότι η προμήθεια όπλων «θα εμπλέξει την Κίνα άμεσα στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας» και θα μπορούσε να εκθέσει το Πεκίνο σε κυρώσεις. «Η Κίνα δεν μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και να εξακολουθεί να παραμένει εντός νομικού πλαισίου», υποστήριξαν.

Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο πριν η Κίνα χάσει το περιθώριο κινήσεων

Από τη συνάντηση της Δευτέρας στη Ρώμη, υπήρξαν μερικές ενδείξεις ότι η Κίνα συνεχίζει να αντισταθμίσει τις επιλογές της, τόσο ώστε να δώσει κάποια ελπίδα στην Ουάσιγκτον ότι δεν έχουν χαθεί όλα. Τα κινεζικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να προβάλλουν πλάνα από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις πόλεις της Ουκρανίας, αν και ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιήσει τις λέξεις «πόλεμος ή εισβολή». Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ουκρανία διαβεβαίωσε τους οικοδεσπότες του: «Θα σεβόμαστε πάντα το κράτος σας».

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν καθ’ οδόν για το Πεκίνο την Πέμπτη, αλλά το αεροπλάνο του άλλαξε πορεία του και επέστρεψε στη Μόσχα για άγνωστους λόγους. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το περιστατικό, αλλά προειδοποίησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να ερμηνεύσουμε τη σημασία του, υποθέτοντας ότι η Κίνα «ίσως ήθελε να υποβαθμίσει τις δημόσιες εκδηλώσεις φιλίας».

Στις 12 Μαρτίου, ο καθηγητής Hu Wei, αντιπρόεδρος του κέντρου πολιτικής έρευνας που προσαρτάται στο Κρατικό Συμβούλιο, έγραψε ένα άρθρο σχετικά με το δίλημμα της Κίνας για την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική προσπάθεια του Πούτιν παραπαίει. «Η Κίνα δεν μπορεί να συνδεθεί με τον Πούτιν και πρέπει να αποκοπεί το συντομότερο δυνατό. Προς το παρόν, εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο μιας ή δύο εβδομάδων πριν η Κίνα χάσει το περιθώριο κινήσεων της. Η Κίνα πρέπει να δράσει αποφασιστικά».

Η έκδοση του άρθρου στη μανδαρινική γλώσσα λογοκρίθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευσή του. Η απαισιόδοξη άποψη εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι ο Σι δεν ακούει τέτοιες φωνές και έχει καταστήσει τη συμφωνία του με τον Πούτιν πρωταρχική προτεραιότητα με στόχο να αμβλύνει την ισχύ και την επιρροή των ΗΠΑ με κάθε κόστος. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί 38 φορές τα τελευταία εννέα χρόνια και τον Φεβρουάριο υποσχέθηκαν ότι η σχέση τους δεν θα είχε «όριο».

Η κρίση στην Ουκρανία φτάνει μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν ήδη εξαπλωθεί στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου η ανθεκτικότητα μιας μικρής δημοκρατίας απέναντι σε μια πολύ πιο ισχυρή απολυταρχία έχει τοπική σχέση υπό το πρίσμα της Ταϊβάν. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή συμμετείχαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, οι οποίες ανακοίνωσαν νέα μέτρα την Παρασκευή και σε ορισμένες περιπτώσεις έστειλαν στρατιωτικές προμήθειες.

Η διαίρεση του κόσμου σε δύο στρατόπεδα, κατά μήκος πολιτικών και οικονομικών γραμμών, θα αντιπροσώπευε ένα βαθύ δίλημμα για την Ινδία, η οποία προσπαθεί να παραμείνει στα όρια γύρω από το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Για την Ινδία, ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής είναι να εμποδίσει τη Ρωσία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο την Κίνα», δήλωσε η Tanvi Madan, διευθύντρια του προγράμματος του Ινστιτούτου Brookings για την Ινδία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ινδία θεωρεί τη Ρωσία ιστορικά ως υποστηρικτή «ανάγκης» στον ανταγωνισμό της με την Κίνα και ως τον κύριο προμηθευτή όπλων της.

«Στην Ινδία ελπίζουν τουλάχιστον στην ουδετερότητα της Ρωσίας ώστε να την εμποδίσουν να ταχθεί με την Κίνα, ιδιαίτερα σε μια κρίση», είπε η Madan. Εάν η Ρωσία παρασυρθεί προς την εξάρτηση από το Πεκίνο λόγω των λανθασμένων εκτιμήσεών της στην Ουκρανία, η υποστήριξη της Μόσχας στην Ινδία δεν είναι πλέον εγγυημένη σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση με την Κίνα, όπως η σύγκρουση στα Ιμαλάια πέρυσι.

Αυτό οδηγεί σε μια συζήτηση στην Ινδία όσον αφορά την ανάγκη μείωσης της υπερβολικής εξάρτησης της Ινδίας από τη Ρωσία για στρατιωτικές προμήθειες», καταλήγει η Madan.

Και η Ευρώπη θα βρισκόταν μπροστά σε δύσκολες επιλογές για τους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα, καθώς το σχίσμα λόγω της Ουκρανίας μεγαλώνει.

«Καθώς ο Σι Τζινπίνγκ τοποθετεί τον εαυτό του και την Κίνα ως ηγετική δύναμη σε ένα αυταρχικό μπλοκ, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία να πλησιάσει το Πεκίνο», δήλωσε ο Abraham Denmark, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία. «Θα ήταν μια δραματική αλλαγή στη γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων», καταλήγει ο Guardian στην ανάλυσή του.

Πηγή: iefimerida.gr

  • Ρωσία: Μετά το Facebook, τώρα κατηγορεί τη Google και το Youtube για «τρομοκρατικές δραστηριότητες»

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών κατηγόρησε σήμερα τη Google και την υπηρεσία βίντεο, YouTube, για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Αυτό θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς τον πιθανό αποκλεισμό του ιστότοπου, όπως συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στο Twitter, στο Instagram και σε πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Roskomnadzor, χρήστες του YouTube «μεταδίδουν διαφημίσεις με εκκλήσεις για διακοπή των σιδηροδρομικών επικοινωνιών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία», μια χώρα συμμαχική με τη Μόσχα από την οποία είναι βάση για επίθεση στα βόρεια της Ουκρανίας.

Πηγή: iefimerida.gr

  • Ουκρανία-Γερμανία: Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι διαφωνήσε με τον Όλαφ Σολτς επειδή είπε ότι ο ρωσικός λαός δεν ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία    

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαφώνησε με τον Όλαφ Σολτς, επειδή ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε τον ρωσικό λαό.

«Δεν ήταν ο ρωσικός λαός που πήρε τη μοιραία απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς χθες το βράδυ σε μια πολιτική εκδήλωση. Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, ο οποίος έγραψε στην εφαρμογή Messenger Telegram ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο, η διάκριση αυτή που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη, είναι λάθος.

Ο Ποντολιάκ είναι υπεύθυνος για δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας και επίσης εκδίδει ενημερώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Σήμερα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε τους πολίτες ενάντια στην εχθρότητα προς τους Ρώσους. Ο αρχηγός του κράτους επανέλαβε τον ισχυρισμό του Σολτς ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ευθύνη του πολιτικού κατεστημένου της Μόσχας και όχι του ρωσικού λαού – αν και ο Σταϊνμάγερ αναφερόταν σε Ρώσους ομογενείς που ζουν στη Γερμανία.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους απορρίπτουν τον πόλεμο, είπε.

Ο Γερμανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τους εθελοντές που συνδράμουν να βοηθήσουν σ’ αυτό που ενδέχεται να γίνει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θέλουμε αυτό να είναι κάτι περισσότερο από μια βραχύβια κουλτούρα υποδοχής», είπε ο Σταϊνμάιερ, χρησιμοποιώντας έναν όρο που θυμίζει την απάντηση της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση του 2015.

Λίγο λιγότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Γερμανία διαφεύγοντας από την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο.

Η κριτική του Ποντολιάκ στον Σολτς ήρθε μια ημέρα αφότου ο Ζελένσκι απευθύνθηκε προσωπικά στον Γερμανό καγκελάριο, καλώντας το Βερολίνο να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς αποκρούει μια πλήρους κλίμακας ρωσική επίθεση και αυξάνονται οι απώλειες αμάχων στη χώρα.

«Δώστε στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει κερδίσει η Γερμανία», προέτρεψε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοδιάσκεψη προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Ο Σολτς αργότερα ευχαρίστησε τον Ζελένσκι για τον «εντυπωσιακό λόγο» του, αλλά επανέλαβε την άρνηση του ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Σολτς δέχθηκε πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλο το πολιτικό φάσμα επειδή μπλόκαρε μια πρόταση που αφορούσε στη διεξαγωγή μιας ειδικής συνεδρίασης με θέμα την Ουκρανία μετά την ομιλία του Ζελένσκι.

Αντίθετα, η Μπούντεσταγκ επέστρεψε στις τακτικές εργασίες της, με την αντιπρόεδρο του νομοθετικού σώματος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, να συνεχίσει αμέσως, μετά την παθιασμένη ομιλία του Ζελένσκι, αμήχανα ,την συνεδρίαση της βουλής με ευχές γενεθλίων σε δυο βουλευτές, προκαλώντας την αντίδραση κάποιων επικριτών της που την διέκοψαν.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία καταψήφισε την πρόταση των συντηρητικών αντιπάλων της για συζήτηση, αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Τα ηγετικά μέλη των Πρασίνων και του FDP εξέφρασαν τη λύπη τους για τον χειρισμό των γεγονότων στην Μπούντεσταγκ.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα