Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης του Κιέβου και άλλων τεσσάρων πόλεων
Πόσοι Ουκρανοί έχουν εισέλθει έως σήμερα στην Ελλάδα.
Η Ρωσία άνοιξε “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η κατάπαυση του πυρός αναμένεται να διαρκέσει από τις ως τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με το BBC, οι άνθρωποι θα ταξιδέψουν για την πόλη Πολτάβα, 175 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Επιβεβαιώνουν και οι ουκρανικές αρχές για εκκένωση του Σούμι
The Ukrainian city of Sumy was given a green corridor, the first stage of evacuation began #WARINUKRAINE #Ukraine️ #UkraineRussianWar pic.twitter.com/4uWXrlLmUf
— SSSCIP Ukraine (@SSSCIP) March 8, 2022
Ολλανδός ΥΠΕΞ για Ρωσία: Όλες οι εναλλακτικές για τις κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι
Όλες οι εναλλακτικές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι στο τραπέζι, αλλά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει κυρώσεις στην ενέργεια, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος, δήλωσε σήμερα στο Βίλνιους ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.
«Κανένα μέτρο δεν είναι εκτός ορίων για την Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Χούκστρα σε δημοσιογράφους.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβουμε υπόψη τη θέση όλων των Ευρωπαίων συμμάχων μας, κάποιοι εκ των οποίων εξαρτώνται περισσότερο από το πετρέλαιο και το αέριο σε σχέση με την Ολλανδία. Οι άλλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν επίσης το βάρος», πρόσθεσε.
Bloomberg: Το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει ένα σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο οι ανάγκες σε εισαγωγές θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου. Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους. Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Προκειμένου το σχέδιο να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας θα χρειαστεί να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη, πολλές εκ των οποίων αισθάνονται ήδη άβολα με τις επενδύσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθούν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται για να περιορίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
An old woman on crutches crosses the Irpin River. Thousands of civilians, many elderly and handicapped, are fleeing shelling and Russian forces in Irpin, a city on the northern outskirts of the capital Kyiv. pic.twitter.com/qRUJxUOzvb
— Sudarsan Raghavan (@raghavanreports) March 8, 2022
«Νομίζω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε αύριο ένα σχέδιο που θα μειώνει την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο από φέτος και εντός των επόμενων ετών θα μας ανεξαρτητοποιήσει από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», είπε ο Επίτροπος Ενέργειας Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα το πρωί. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη επαρκή αποθέματα για να βγάλει τον υπόλοιπο χειμώνα, ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί απότομα ο εφοδιασμός από τη Ρωσία. Θα συστήσει επίσης στις χώρες μέλη να αρχίσουν από τώρα να εργάζονται για την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης ώστε να είναι προετοιμασμένες για τον επόμενο χειμώνα.
Η Επιτροπή θα δηλώσει επίσης ότι η επιτάχυνση στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής της που στοχεύει στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα περιορίσουν την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα προστατεύσουν την οικονομία από τις αυξήσεις των τιμών, είπε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι προτάσεις μπορεί πάντως να τροποποιηθούν προτού να εγκριθούν.
Με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι παραδόσεις από αγωγούς εκτός της Ρωσίας. Όλες μαζί οι προτάσεις θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που εισάγει τώρα από τη Ρωσία με 112 bcm. Περίπου 50 bcm τον χρόνο θα προέλθουν από νέες πηγές LNG, 10 bcm από αγωγούς άλλων παρόχων και 20 bcm από νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που θα μειώσουν τη ζήτηση για σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Η Επιτροπή θα δώσει επίσης προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης των αγωγών της Ιβηρικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ένωση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
Ιαπωνία: Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας, Λευκορωσίας
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως παγώνει τυχόν πόρους άλλων 32 αξιωματούχων και ολιγαρχών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην ιαπωνική δικαιοδοσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι νέες κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο 20 Ρώσους, ανάμεσά τους στελέχη και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, τον ηγέτη της δημοκρατίας της Τσετσενίας, στελέχη εταιρειών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, όπως οι Volga Group, Transneft και Wagner.
Στοχοθετούν 12 λευκορώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, καθώς και 12 οργανισμούς στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Για να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταφορά κεφαλαίων στα πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις εφεξής θα απαιτείται ειδική κυβερνητική άδεια, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ.
Η Ιαπωνία απαγόρευσε επίσης τις εξαγωγές εξοπλισμού για διυλιστήρια στη Ρωσία και ειδών γενικής (ή «διπλής») χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό στη Λευκορωσία.
Απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές ειδών προοριζόμενων για το υπουργείο Άμυνας, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία της Λευκορωσίας, καθώς και της εταιρείας JSC Integral.
Ουκρανία: Νέο ρεκόρ για την τιμή του νικελίου, ξεπέρασε ακόμη και τα 100.000 δολάρια ανά τόνο
Η τιμή του νικελίου συνεχίζει σήμερα την τρελή πορεία της: σημείωσε νέο ρεκόρ και έσπασε – για λίγη ώρα – το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.
Περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00. Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.
Οι αγορές έχουν καταληφθεί από πυρετό μπροστά στον απρόβλεπτο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδοτεί ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών και κλυδωνισμούς.
Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.
«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.
«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε. «Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 772 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα- Συνολικά 5.421 από την έναρξη του πολέμου
Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (7/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 772 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 259 ανήλικοι.
Αναλυτικά:
Από τον Προμαχώνα: 584
Από Ευζώνους: 26
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 46
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 77 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 39.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 5.421 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.690 ανήλικοι.
Ο Γιανουκόβιτς κάλεσε στον Ζελένσκι να παραδώσει το κράτος
Ο άλλοτε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον Ζελένσκι να σταματήσει την αιματοχυσία και να καταλήξει σε συμφωνία με κάθε κόστος. “Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι έχετε πολλούς συμβούλους, αλλά είστε υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία με οποιοδήποτε κόστος και να καταλήξετε σε μια ειρηνική συμφωνία”.
Η Μόσχα απαγόρευσε την εξαγωγή ξένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη από τον Μιχαήλ Μισούστιν, η Μόσχα απαγορεύει την εξαγωγή ξένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Πρόκειται για προϊόντα που παραδόθηκαν από χώρες που υιοθέτησαν τις κυρώσεις.
Βρετανία: “Θα στηρίξουμε τους Πολωνούς αν στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία”
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστήριζε την Πολωνία εάν αποφάσιζε να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε τον Πούτιν “εξαντλημένη δύναμη”, λέγοντας σχετικά: “Ό,τι κι αν συμβεί, ο Πρόεδρος Πούτιν είναι μια εξαντλημένη δύναμη παγκοσμίως και έχει τελειώσει. ο στρατός του τελείωσε και πρέπει να το καταλάβει”.