Ουκρανία: Μαίνονται οι επιθέσεις στα βορειοανατολικά- Στο στόχαστρο των Ρώσων υδροηλεκτρικό φράγμα

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης μιλά για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό».

Parallaxi
ουκρανία-μαίνονται-οι-επιθέσεις-στα-β-891469
Parallaxi

Για 11η μέρα συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εντός της ουκρανικής επικράτεια.

Διαβάστε εδώ όλα τα νεότερα:

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων σε βορειοανατολικό τομέα

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης μιλά για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό»

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο δήμαρχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα (επιτελείο)

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια της Χαρκίβ έχουν σκοτωθεί 194 άνθρωποι, ανάμεσά τους 126 άμαχοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί πως όποια χώρα αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί από τη Μόσχα πως εμπλέκεται στον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.

“Ακούμε ότι χαρακτηρίζεται αναγκαίο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την ουκρανική επικράτεια, είναι δυνατό μόνο από το έδαφος γειτονικών χωρών”, σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Ξεκαθάρισε κατόπιν πως οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα “ως συμμετοχή στην ένοπλη σύρραξη κάθε χώρας” το έδαφος της οποίας θα χρησιμοποιείτο για να “δημιουργηθεί απειλή για τους στρατιωτικούς μας”.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική.

“Οι σημερινές (σ.σ. ουκρανικές) αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη”, διεμήνυσε ο ένοικος του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε με έκδηλη οργή την Παρασκευή την άρνηση του NATO να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία για να εξουδετερωθούν οι πολύ πιο ισχυρές δυνατότητες της Ρωσίας στους αιθέρες.

Οι δυτικές χώρες απέρριψαν το αίτημα, εξ ορισμού περίπλοκο ως προς την εφαρμογή, εξηγώντας πως θα ήγειρε κίνδυνο να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Νέα συνδιάλεξη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε χθες Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

100.000 εθελοντές είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν το Κίεβo

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μολδαβία με φόντο την κρίση των προσφύγων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες Σάββατο στη Μολδαβία για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη μικρή χώρα που έχει κατακλυστεί από το κύμα των προσφύγων εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και φοβάται ότι θα είναι το επόμενο κράτος που θα βρεθεί αντιμέτωπο με απειλή επέμβασης της Ρωσίας.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έχει σκοπό να καθησυχαστεί η χώρα αυτή, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Από την 24η Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάνει στη Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια δοκιμασία για τις κοινωνικές υπηρεσίες της.

Μερικές ώρες πριν από την άφιξή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία – η τελευταία, χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO, έχει υποδεχθεί τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κάπου 700.000.

Ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την πολωνική πολιτική ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον κινείται για να συγκεντρωθεί ποσό 2,75 δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Ο πόλεμος αναπτέρωσε τις ελπίδες της Μολδαβίας ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσημα την Πέμπτη αίτημα εισδοχής στην ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, την πρωθυπουργό Νατάλια Γκαβριλίτσα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυρία Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Τζουζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.

Στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, την Κισινάου, «μπορείτε να ακούσετε τις εκρήξεις των βομβών στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε.

Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να φύγουν από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε χθες Σάββατο τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και όλους όσοι βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

Επικαιροποιώντας τις ταξιδιωτικές του οδηγίες, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως συστήνει πλέον στους πολίτες του Καναδά να «αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία, εξαιτίας των επιπτώσεων της ένοπλης σύρραξης με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης διαθεσιμότητας αεροπορικών συνδέσεων και των περιορισμών στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές».

«Αν βρίσκεστε στη Ρωσία, πρέπει να φύγετε όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για αυτό», πρόσθεσε το καναδικό ΥΠΕΞ.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, «θα συνεχίσει να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και στους ολιγάρχες» για να καταλάβουν το «μνημειώδες λάθος» τους, είπε προχθές Παρασκευή ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αναγγέλλοντας την προσεχή περιοδεία του στην Ευρώπη. Θα αναχωρήσει σήμερα από την Οτάβα για να ταξιδέψει σε Λονδίνο, Ρίγα, Βερολίνο και Βαρσοβία, όπου θα έχει συνομιλίες για την υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τον νέο ρωσικό νόμο για τα ΜΜΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε χθες Σάββατο τον νέο νόμο στη Ρωσία που επισύρει ποινές φυλάκισης ως και κάθειρξης 15 ετών για τη διασπορά αυτών που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό και κάλεσε να συνεχιστούν οι προσπάθειες όλων των τομέων της ρωσικής κοινωνίας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (σ.σ. του ρωσικού κοινοβουλίου) να εγκρίνει νόμο που απειλεί με ποινές κάθειρξης ως και 15 ετών δημοσιογράφους», τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, η Έμιλι Χορν, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο νόμος αυτός πρακτικά ποινικοποιεί τη δημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας αμαυρώνει την εικόνα του ρωσικού στρατού.

Το Κρεμλίνο αποκαλεί τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»· έχει απαγορεύσει τη χρήση όρων όπως «επίθεση» ή «εισβολή».

Ρωσικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ για να παραλάβει διπλωμάτες που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία

Ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε χθες Σάββατο στις ΗΠΑ για να παραλάβει τα δώδεκα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ που κατηγορήθηκαν από την Ουάσινγκτον για «κατασκοπεία» και διατάχθηκε η απέλασή τους, ενημέρωσαν οι αρχές.

Οι ΗΠΑ έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη μετά την εισβολή που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως αεροσκάφος Ιλιούσιν IL-96 προσγειώθηκε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flight Aware, που παρακολουθεί την αεροπορική κίνηση.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως ώστε (να πάει στη χώρα) το αεροσκάφος αυτό που ναυλώθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η αποχώρηση των διπλωματών της ρωσικής αποστολής» στα Ηνωμένα Έθνη, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έγκριση δόθηκε κατ’ «εξαίρεση», ώστε να εξασφαλιστεί η αποχώρηση των διπλωματών και των οικογενειών τους «την ημερομηνία που επιβλήθηκε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως προχωρούν στην απέλαση «12 πρακτόρων» των ρωσικών πληροφοριών στη ρωσική αποστολή, που «καταχράστηκαν» το διπλωματικό καθεστώς τους στη χώρα επιδιδόμενοι «σε κατασκοπευτική δραστηριότητα».

Την επομένη, για τον ίδιο λόγο, διέταξε την αποχώρηση από τη χώρα πριν από την 7η Μαρτίου ρώσου πολίτη που εργαζόταν στη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, κατήγγειλε το «εχθρικό» διάβημα αυτό της Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας του.

Η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ μετρά περίπου εκατό μέλη, σύμφωνα με ρωσική διπλωματική πηγή.

Η Γερμανία θα υποδεχθεί πρόσφυγες ανεξαρτήτως εθνικότητας

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η Νάνσι Φέζερ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους.

«Θέλουμε να σώσουμε ζωές. Αυτό δεν εξαρτάται από το διαβατήριο», τόνιζε η κυρία Φέζερ, δηλώσεις της οποίας δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική ταμπλόιντ Bild am Sonntag.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι Ουκρανοί. Πολίτες άλλων χωρών, που είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Ουκρανία, συνεχίζουν να έχουν αυτό το καθεστώς για εμάς», εξήγησε η πολιτικός του SPD. Οι άνθρωποι αυτοί«δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε περίπλοκες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου», διαβεβαίωσε ακόμη.

Για τη Νάνσι Φέζερ η τρέχουσα συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ για να προσφερθεί βοήθεια στους πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τη σύρραξη στην Ουκρανία είναι «ιστορική».

Προχωρώντας σε ομόφωνη απόφαση άνευ προηγουμένου, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν έκτακτα μέτρα και ανακοίνωσαν πως θα προσφερθεί άμεσα προστασία στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Καταρχήν η προστασία των ανθρώπων αυτών θα έχει διάρκεια ενός έτους· μπορεί να παραταθεί για άλλα δύο, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα συζητήσει για την κρίση στην Ουκρανία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πρόκειται να συζητήσει σήμερα κυρίως για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η «τακτική ανταλλαγή απόψεων» των δύο γερμανών πολιτικών προγραμματίστηκε ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η συνάντησή τους θα αρχίσει γύρω στο μεσημέρι. Δεν αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου προηγουμένως, ούτε κατόπιν.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν βρισκόταν χθες Σάββατο στη Μαδρίτη, για συνομιλίες με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η συζήτησή τους ήταν επίσης κατά μεγάλο μέρος της αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Στόχος ο τερματισμός του πολέμου στη Ουκρανία το συντομότερο, αναφέρει η καγκελαρία μετά τη συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε το βράδυ για τη σύρραξη στην Ουκρανία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την καγκελαρία.

«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα». Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Βρετανία θα παρουσιάσει «σχέδιο δράσης» για να «αποτύχει» η Ρωσία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει διεθνές «σχέδιο δράσης» με σκοπό να «αποτύχει» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές επαφές του για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του χθες Σάββατο.

Έπειτα από το κύμα κυρώσεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς της Δύσης εναντίον των ρωσικών συμφερόντων σε αντίδραση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη «συντονισμένη προσπάθειά της» εναντίον της Μόσχας με «σχέδιο δράσης έξι σημείων» που σκοπεύει να παρουσιάσει λεπτομερώς σήμερα, διευκρίνισε το γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φροντίσουμε να αποτύχει» σε αυτή την επίθεση, ανέφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Λονδίνο.

«Δεν αρκεί να εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, πρέπει να την προασπίσουμε έναντι μιας διαρκούς προσπάθειες αναθεώρησης των κανόνων μέσω της στρατιωτικής βίας», πρόσθεσε.

Προς τον σκοπό αυτό ο κ. Τζόνσον θα έχει συναντήσεις τη Δευτέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ, αρχικά χωριστές, κατόπιν τριμερείς, με τους ομολόγους του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Την Τρίτη θα υποδεχθεί στο Λονδίνο τους ηγέτες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

Το σχέδιο δράσης προβλέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί διεθνής συνασπισμός για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, να υποστηριχθεί η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί, να «μεγιστοποιηθεί» η οικονομική πίεση στο ρωσικό καθεστώς, να εμποδιστεί το να μετατραπεί σε «κοινοτοπία» αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, να συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση και να αρχίσει «ταχεία εκστρατεία» για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή, κατά τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα