Ουκρανία: Νέες πολύνεκρες επιθέσεις – Ανυποχώρητη η Ρωσία παρά τις κυρώσεις
136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πιο πρόσφατες επίθεσεις με ρουκέτες εναντίον της Χαρκίβ
https://www.youtube.com/watch?v=uw9UmFvjOuo&ab_channel=LatestLeaks
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου της Χαρκίβ, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες”, πρόσθεσε.
Η Ρωσία βομβαρδίζει πόλεις για να σκοτώσει αμάχους, να προκαλέσει πανικό – οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πολιορκήσουν το Κίεβο και την Χαρκίβ, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές
https://www.youtube.com/watch?v=3NljQCFQyyo&ab_channel=FRANCE24English
Η Ρωσία βομβαρδίζει σκοπίμως πόλεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και υποδομές αμάχων για να σπείρει τον πανικό μεταξύ των Ουκρανών, κατήγγειλε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
“Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα”, σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
“Ο σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής –μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία πολεμάει έντιμα”, υπογράμμισε.
Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση”, η οποία, όπως δηλώνει, δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδάφους, αλλά στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νότιου γείτονά της και την σύλληψη αυτών που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.
Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής της Χαρκίβ (Χάρκοβο), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του περιφερειακού διοικητικού κτιρίου.
“Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!”, κατήγγειλε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ.
“Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βαρειά όπλα κατά του άμαχου πληθυσμού”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.
Ο αξιωματούχος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, ανέφερε παράλληλα σε βίντεο που ανήρτησε σήμερα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουν οι αρχές σχετικά με τον αριθμό των απωλειών.
“Σήμερα ο εχθρός μας άρχισε με ύπουλο τρόπο να βομβαρδίζει το κέντρο της Χαρκίβ και κατοικημένες συνοικίες”, σημειώνει στο βίντεο.
Ο Σινεγκούμποφ κοινοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο φαίνεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Χαρκίβ να πλήττεται από πύραυλο που εκρήγνυται. Το Reuters επαλήθευσε τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.
Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε εξάλλου ο ίδιος.
Η Χαρκίβ, η πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και της οποίας μεγάλο μέρος από τους περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους της είναι ρωσόφωνο, βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα στην Οχτίρκα, πόλη στην βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.
Ο ουκρανικός στρατός με τον οποίο επικοινώνησε το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.
“Χθες, το πυροβολικό του εχθρού έπληξε την στρατιωτική μονάδα. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε πτώματα στα ερείπια”, δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.
Υπάρχουν επίσης “πολλά πτώματα Ρώσων στην πόλη”, έγραψε.
Αυτός δημοσιοποίησε εικόνες κτιρίων που έχουν καεί και φωτογραφίες από μέλη σωστικών συνεργείων που ψάχνουν στα ερείπια.
Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο ζώνες αμάχων, ενώ κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται.
Στο μεταξύ άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πολιορκήσουν το Κίεβο και την Χαρκίβ.
Σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αρεστόβιτς υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της νύχτας το Κίεβο, η Χαρκίβ και η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, δέχονταν πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ενώ η ουκρανική πλευρά κατέρριψε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Ωστόσο η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σημείωσε.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό.
Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία υπό την πίεση των κυρώσεων
Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα κάνουν ποτέ την Ρωσία να αλλάξει την θέση της στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αν και απευθείας «διαπραγματεύσεις» έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των «συνομιλιών» αυτών.
Ο Πεσκόφ απέρριψε ως «ψευδείς» τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα κατά αμάχων στην Ουκρανία και για την χρήση βομβών διασποράς και θερμοβαρικών βομβών.
Αρνήθηκε να κάνει εκτίμηση για την στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου κατά την έκτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και αρνήθηκε να σχολιάσει αν το Κρεμλίνο όντως θεωρεί ότι το Κίεβο τελεί υπό τον έλεγχο ναζί.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί της Χαρκίβ “παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου”, σύμφωνα με τον Μπορέλ
https://www.youtube.com/watch?v=3psyD0JDG6A&ab_channel=Reuters
“Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των αστικών υποδομών στην #Χαρκίβ παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου”, σημειώνει σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
“Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αυτές τις δραματικές στιγμές”, πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε “έγκλημα πολέμου” την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας του.
Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Explosions rock Kyiv after airstrikes & 40 mile column of tanks heads to city Zelensky accuses Russia of WAR CRIMES in Ukraine after Kharkiv blitz that killed 11 and destroyed schoolhttps://t.co/AKyprdFlX3
— Chootchy Face (@chootchyface) March 1, 2022
Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.
“Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος”, σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπoς του WFP Τόμσον Φίρι, προσθέτοντας: “Τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται”.
Περισσότεροι από 660.000 πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής μέσα σε μόλις έξι ημέρες – Ένα εκατομμύριο οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις
ΤΩΡΑ
Ουκρανοί πολίτες συγκεντρωμένοι στο σημείο στο κέντρο του #Χάρκοβο, που βομβαρδίστηκε νωρίτερα σήμερα από τους Ρώσους. #Ουκρανία#Ukraine #Kharkiv pic.twitter.com/uPBtt4R1Ml
— RealPolitik (@machiavelli_gr) March 1, 2022
Τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρας και οι αριθμοί αυξάνονται με “εκθετικό” ρυθμό, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
“Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς γειτονικές χώρες στη διάρκεια μόνο των έξι τελευταίων ημερών”, δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, επιπλέον των εκατοντάδων χιλιάδων που έχουν φύγει από τη χώρα, δήλωσε εξάλλου αξιωματούχος της HCR στη Στοκχόλμη.
“Υπήρξε πολλή προσοχή σε όσους καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που επηρεάζονται βρίσκονται στην Ουκρανία. Δεν έχουμε ακόμη ασφαλή αριθμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά εκτιμούμε πως περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας”, δήλωσε η Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, αξιωματούχος της HCR σε συνέντευξη Τύπου της σουηδικής κυβέρνησης.
Σέρρες: 763 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν στην Ελλάδα από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα
ΤΩΡΑ
Ουκρανοί πολίτες συγκεντρωμένοι στο σημείο στο κέντρο του #Χάρκοβο, που βομβαρδίστηκε νωρίτερα σήμερα από τους Ρώσους. #Ουκρανία#Ukraine #Kharkiv pic.twitter.com/uPBtt4R1Ml
— RealPolitik (@machiavelli_gr) March 1, 2022
Συνολικά 763 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Ουκρανία πέρασαν τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα από την έναρξη της κρίσης και μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.
Η πλειονότητα των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος «οι πρόσφυγες κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι έφτασαν στα ελληνοβουλαρικά σύνορα είτε οργανωμένα με λεωφορεία, είτε μεμονωμένα. Ειδικότερα, πέρασαν τρία λεωφορεία, ένα μικρό βαν και μεμονωμένοι πρόσφυγες με επιβατικής χρήσης ιδιωτικά αυτοκίνητα».
Από τα τρία λεωφορεία τα δυο είχαν τελικό προορισμό την Αθήνα, ενώ κάποιοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, προκειμένου να διαμείνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα. Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών «όλοι κατευθύνονται σε συγκεκριμένους προορισμούς προκειμένου να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια».
Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των προσωπικών στοιχείων και έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων που διαθέτουν. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ακόμα ότι «από την μεριά των ελληνικών αρχών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, ώστε οι πρόσφυγες να μην υποστούν καμία περεταίρω ταλαιπωρία και αναστάτωση».
Η πεποίθηση που επικρατεί στη γαλλική διπλωματία είναι ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε λογική πολέμου
Η πεποίθηση που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της Γαλλικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα διημείφθησαν χθες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν με τον Πούτιν, είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αναμφιβόλως βρίσκεται σε λογική πολέμου. Μια λογική, που όπως τόνιζε Γάλλος διπλωμάτης θα έχει μεγάλο ανθρωπιστικό, πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό κόστος. Η Ευρώπη δεν θα εξέλθει από την ουκρανική κρίση όπως ακριβώς ήταν πριν εισέλθει, εκτιμά το Παρίσι, επισημαίνοντας ότι το όποιο κόστος τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει εφεξής να το αναλάβουν από κοινού, αρχής γενομένης από το ενεργειακό.
Η διάσταση της Ευρώπης με τη Ρωσία θα είναι μακροχρόνια κατά το Παρίσι το οποίο δεν κρύβει τις ανησυχίες του έναντι του ενδεχόμενου σταδιακής επέκτασης της κρίσης και πέραν της Ουκρανίας. Ο βασικός στόχος των συμμαχικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν, ο οποίος επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Ιταλίας κ.α., είναι η πρόκληση ασφυξίας στη ρωσική οικονομία. Η Ρωσία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τη Δύση στρεφόμενη αποκλειστικά προς την Κίνα ανεφερε χαρακτηριστικά Γάλλος διπλωμάτης, σημειωνοντας επίσης πως ακόμα και στην περίπτωση που κατακτήσει πλήρως την Ουκρανία τα προβληματά της θα είναι μεγάλα αφού « άλλο πράγμα είναι να εισβάλεις σε μια χώρα και άλλον να την έχεις υπό κατοχή».
Ωστόσο παρά την διαφαινόμενη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και κατ επέκταση κλιμάκωσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας ο πρόεδρος Μακρόν δεν θεωρεί επί του παρόντος σκόπιμο να διακόψει τις ομολογουμένως συχνές επικοινωνίες του με τον Πούτιν. Κατά τη γαλλική διπλωματία, που υπογραμμίζει ότι οι διαβουλεύσεις αυτές γίνονται μετά από αίτηση της Ουκρανίας και συνεννόηση με εταίρους και συμμάχους, στόχος τους είναι η πίεση προς τον Πούτιν να κινηθεί προς την οδό της εκλογίκευσης, όσο και αν αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό.
Μαζικό μποϊκοτάζ της ομιλίας του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο το Κίεβο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
#Russian Forces Target #Ukrainian Civilian Areas as Missile Hits Central #Kharkiv Russian forces shift approach toward heavy bombardment of Ukrainian cities after failing to execute quick invasionhttps://t.co/BZ8UCslNpq #Kharkiv pic.twitter.com/3BQEMTq8Tb
— Eric Buechel (@EricBuechelNet) March 1, 2022
Πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν σήμερα από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.
Οι διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την έναρξη της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του Λαβρόφ, ο οποίος αρχικά σκόπευε να μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Όμως χθες Δευτέρα ακύρωσε το ταξίδι αυτό λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν του επιτρέπουν να πετάξει στον εναέριο χώρο της ΕΕ.
Μόνο μερικές αντιπροσωπείες έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας.
Έξω από την αίθουσα οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν.
Είναι «σημαντικό να κάνουμε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς μας φίλους», δήλωσε ο Γιαν Χουάνγκ ο Γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό.
Κάποια μέλη των αντιπροσωπειών κρατούσαν και την ουκρανική σημαία.
Ο Λαβρόφ στην ομιλία του επεσήμανε ότι το Κίεβο επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί.
«Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απευθύνθηκε επίσης με βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό και κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου με τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» πόλεων.
«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε ο Κουλέμπα.
«Η ρωσική επιθετικότητα αποτελεί παγκόσμια απειλή. Κατά συνέπεια η απάντηση σε αυτή την απειλή θα πρέπει να είναι παγκόσμια», υπογράμμισε.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση «για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για “κρατική τρομοκρατία” στην Χαρκίβ
#Russian Forces Target #Ukrainian Civilian Areas as Missile Hits Central #Kharkiv Russian forces shift approach toward heavy bombardment of Ukrainian cities after failing to execute quick invasionhttps://t.co/BZ8UCslNpq #Kharkiv pic.twitter.com/3BQEMTq8Tb
— Eric Buechel (@EricBuechelNet) March 1, 2022
Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, την Χαρκίβ (Χάρκοβο), συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.
“Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας”, δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και την Χαρκίβ ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.
Είναι “έγκλημα πολέμου”, υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από εκεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη για να στηρίξει το Κίεβο καθώς δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης.
«Ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έκανε θρύψαλα την ειρήνη στην Ευρώπη» και η «Συμμαχία καταδικάζει τη βίαιη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολωνική αεροπορική βάση Λασκ συνοδεία του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι βοήθησε τη Ρωσία στην εισβολή.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να δεσμευθεί καλή τη πίστει στις διπλωματικές προσπάθειες», πρόσθεσε.
Φόβοι για ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και για εξάπλωση νόσων μετά την ρωσική εισβολή
GERRA UKRAINAN | Errusiaren erasoak indartu egin dira eta Kharkiv hiriko administrazioaren eraikina suntsitu du. Ukrainak eutsi egiten dio. https://t.co/8gV6SGNewL pic.twitter.com/cVqnXnSIu7
— EITB Albisteak (@eitbAlbisteak) March 1, 2022
Η Ουκρανία παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικές ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και χρειάστηκε να παγώσει τις επείγουσες προσπάθειες για την αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος πολιομυελίτιδας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, σύμφωνα με ειδικούς της δημόσιας υγείας.
Οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες είναι ήδη έντονες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί την Κυριακή ότι εξαντλούνται οι προμήθειες οξυγόνου.
Οι φόβοι για μια ευρύτερη κρίση δημόσιας υγείας αυξάνονται καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, οι υπηρεσίες υγείας πλήττονται και προμήθειες δεν φθάνουν στην Ουκρανία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Τζασάρεβιτς δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η ανοσοποίηση ρουτίνας και οι προσπάθειες ελέγχου της πολιομυελίτιδας ανεστάλησαν στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου. Ο ΠΟΥ έχει επίσης δεχτεί αναφορές ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού επίσης έχουν ανασταλεί σε πολλά τμήματα της χώρας, είπε ο ίδιος.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Ουκρανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια–ένα βρέφος 17 μηνών, το οποίο είχε παραλύσει–και μια ακόμη περίπτωση παράλυσης εντοπίστηκε τον Ιανουάριο.
Δεκαεννέα ακόμη παιδιά έχουν νοσήσει από το στέλεχος της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλιο, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα παράλυσης.
Μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για να καλύψει τα 100.000 παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα στην Ουκρανία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, αλλά ανεστάλη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος καθώς οι αρχές υγείας έχουν στραφεί προς την παροχή έκτακτης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές έχουν επηρεάσει την ασφάλεια των αποθεμάτων των εμβολίων.
“Ο ΠΟΥ εργάζεται ώστε να αναπτύξει επειγόντως σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την υποστήριξη της Ουκρανίας και για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας, που προκάλεσε ο πόλεμος”, είπε ο Τζασάρεβιτς.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” για να καταστρέψει τις στρατιωτικές ικανότητες της γειτονικής της χώρας και να συλλάβει τους επικίνδυνους εθνικιστές, όπως τους χαρακτηρίζει, ενώ διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ HIV
🇺🇦 Plaza central de Kharkiv, rescate de heridos tras la explosión (6º dia ) pic.twitter.com/u8psWyR6pb
— GUERRA TOTAL (@totalguerra1) March 1, 2022
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS έχει ανακοινώσει ότι στην Ουκρανία έχουν απομείνει αποθέματα φαρμάκων για ασθενείς με HIV για λιγότερο από έναν μήνα.
“Στους ασθενείς που ζουν με τον HIV στην Ουκρανία απομένουν λίγες εβδομάδες αντιρετροϊκής θεραπείας και χωρίς συνεχιζόμενη πρόσβαση οι ζωές τους κινδυνεύουν”, λέει η Γουίνι Μπιανίμα, εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS (του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS).
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία υπήρχαν 250.000 άνθρωποι με HIV, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία.
Επίσης στη χώρα υπήρχαν υψηλά ποσοστά φυματίωσης, περιλαμβανομένου και ενός από τα υψηλότερα ποσοστά πολυανθεκτικής φυματίωσης στον κόσμο.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 30.000 νέα κρούσματα φυματίωσης στη χώρα.
Η κυβέρνηση της χώρας και η διεθνής οργάνωση “Stop TB Partnership” ανακοίνωσαν χθες ότι όλες οι κλινικές για την φυματίωση παραμένουν ανοιχτές, αλλά στους ασθενείς δόθηκαν προμήθειες φαρμάκων που θα διαρκέσουν ένα μήνα ώστε να τα πάρουν μαζί τους σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ή που καταστεί επικίνδυνο να μεταβαίνουν μέχρι την κλινική.
Επαρκείς θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους υπάρχοντες ασθενείς και για όσους προβλέπεται ότι θα νοσήσουν μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την Stop TB παρότι η οργάνωση συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για την πιθανότητα να υπάρξουν εντολές εκτάκτου ανάγκης για τις γειτονικές χώρες.
Οι ειδικοί λένε ότι οι διακοπές στη θεραπεία ή στη διάγνωση μπορούν να αυξήσουν την ευρύτερη μετάδοση αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.
Ανησυχία εμπνέει και η COVID-19 με μόλις λίγο πάνω από έναν στους τρεις ανθρώπους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του ιού.
Τα ημερήσια νέα κρούσματα κορυφώθηκαν στα περίπου 40.000 τον Φεβρουάριο, αλλά είχαν αρχίσει να μειώνονται πριν από τη ρωσική εισβολή οπότε και σταμάτησαν οι σχετικές αναφορές.
Η οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας Project HOPE ανακοίνωσε χθες ότι τα φαρμακεία σε όλες τις πόλεις που δέχονται επίθεση αναφέρουν ότι εξαντλούνται οι ιατρικοφαρμακευτικές τους προμήθειες.
Πηγή: ΑΠΕ