Ουκρανία: Οικονομικό πρέσινγκ σε Ρωσία – Εισροές προσφύγων στην Ευρώπη

Αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια - Oι πυρηνικές δυνάμεις «έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας»

Parallaxi
ουκρανία-οικονομικό-πρέσινγκ-σε-ρωσί-889258
Parallaxi

Αναλυτικά, οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με την κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα, με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μέτρο πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσινγκτον σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσία διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διακρατούνται οπουδήποτε από αμερικανούς ιδιώτες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η επιβολή των μέτρων αυτών θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να υπερασπισθεί το νόμισμά της και να στηρίξει την οικονομία της.

Το ρούβλι υποχώρησε σήμερα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό.

Νωρίτερα σήμερα, το δολάριο ανταλλασσόταν με 100 ρούβλια, συγκριτικά με 83,5 που ήταν η τελευταία επίσημη ισοτιμία την Τετάρτη. Το ευρώ αντιστοιχούσε σε 109,4 ρούβλια, συγκριτικά με 93,5 μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για να προστατεύσει την οικονομία και το εθνικό νόμισμα απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 9,5% στο 20% σήμερα το πρωί. Παράλληλα, αποφάσισε να μην ανοίξει σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας, εν μέσω φόβων για κατάρρευση των ρωσικών μετοχών όπως έγινε αλλού στον κόσμο.

 Η επίτροπος Γιόχανσον λέει ότι 400.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ, αναμένονται εκατομμύρια

Τουλάχιστον 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ΕΕ χρειάζεται να ετοιμαστεί για εκατομμύρια αφίξεις, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Χθες, ο αριθμός αυτός ήταν γύρω στους 300.000 ανθρώπους.

Οι δηλώσεις της Γιόχανσον έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε συνοριακό πέρασμα στη Ρουμανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου, πάνω από 74.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την Ουκρανία.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία.

Αφότου ξεκίνησαν οι βίαιες μάχες ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό, οι άμαχοι προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να φθάσουν σε γειτονικές χώρες για να βρουν καταφύγιο.

Με τρένα, με αυτοκίνητο ή καμιά φορά και με τα πόδια, με τα φτωχικά μπαγκάζια τους, γυναίκες και παιδιά κυρίως –οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία– βρίσκουν φροντίδα μόλις διασχίσουν τα σύνορα.

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 84.586 πρόσφυγες σύμφωνα με αυτήν την τελευταία καταμέτρηση, η Μολδαβία τουλάχιστον 36.000 και η Ρουμανία και η Σλοβακία γύρω στους 30.000 η κάθε μια.

Περίπου 34.000 άνθρωποι κατάφεραν να πάνε απευθείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ουκρανοί πολίτες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

Ουκρανία: Αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια ζητεί η αντιπροσωπεία του Κιέβου στις συνομιλίες

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ζήτησε σήμερα την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα ουκρανικά μετέδωσαν πως η απαίτηση αυτή έγινε από μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ρωσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία για κατάπαυση του πυρός.

Αργότερα τα μμε διευκρίνισαν ότι τα αναφερόμενα σχόλια ήταν προσωπική δήλωση του προεδρικού συμβούλου Ολεξέι Αρεστόβιτς, ο οποίος δεν είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η ομάδα χάκερ Anonymous ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ιστοτόπους ρωσικών ΜΜΕ

Η ομάδα χάκερ “Anonymous” ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για μια κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τους ιστότοπους πολλών ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους και κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, παρατείνοντας τις πληροφοριακές επιθέσεις που έθεσαν στο στόχαστρο τις τελευταίες ημέρες πολλούς ρωσικούς επίσημους ιστότοπους.

Για μερικά λεπτά, οι ιστότοποι των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων TASS και RIA Novosti, της εφημερίδας Kommersant, της προσκείμενης στο Κρεμλίνο Izvestia και του περιοδικού Forbes Russia προέβαλλαν ένα μήνυμα που καλούσε να “τεθεί τέλος” στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Εδώ και μερικά χρόνια ζούμε όπως στη Βόρεια Κορέα. Γιατί μας χρειάζεται αυτό; Για να καταλήξει ο Πούτιν στα βιβλία της Ιστορίας; Δεν είναι δικός μας πόλεμος, ας τον σταματήσουμε!” ανέφερε το μήνυμα.

“Το μήνυμα αυτό θα εξαφανιστεί και ορισμένοι από εμάς θα απολυθούν, μπορεί να και να φυλακιστούν. Όμως δεν μπορούμε άλλο”, προστίθεται στο κείμενο, που κατηγορεί για “αδιαφορία” τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ που τέθηκαν στο στόχαστρο της επίθεσης των χάκερ.

Οι επιθέσεις ακολουθούν εκείνες που είχαν πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από την ίδια ομάδα εναντίον των ιστοτόπων του δικτύου της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης RT (πρώην Russia Today).

Προχθές, Σάββατο, οι ιστότοποι του Κρεμλίνου, της Δούμας (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, μια επίθεση για την οποία είχαν αναλάβει επίσης την ευθύνη οι Anonymous στο Twitter.

Ρωσία: Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ακυρώνει την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του που ήταν προγραμματισμένη για αύριο στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως ανακοίνωσε στο Twitter η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στη Γενεύη.

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στη Γενεύη για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό ακυρώνεται», σύμφωνα με την ανάρτηση στο Twitter, όπου γίνει λόγος για την απαγόρευση υπερπτήσεων που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Μία ημέρα μετά την διαταγή Πούτιν, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις «έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας»

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σύμφωνα με την διαταγή που έδωσε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Πούτιν ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο Πούτιν διέταξε χθες την ρωσική στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού απαντώντας, όπως είπε, σε επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Η δήλωση Πούτιν έγινε όταν οι ρωσικές δυνάμεις συνάντησαν την σθεναρή ουκρανική αντίσταση μετά την εισβολή.

ΕΚ

 Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις δραστηριότητες στην πρεσβεία τους στη Λευκορωσία, δίνουν άδεια για απομάκρυνση προσωπικού από την πρεσβεία στη Μόσχα

Η λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ έχει ανασταλεί ενώ έχει δοθεί η άδεια στο μη απαραίτητο προσωπικό καθώς σε μέλη των οικογενειών τους να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Λάβαμε αυτά τα μέτρα λόγω των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπλίνκεν.

Μεταφορά του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ στην Μαριούπολη

Με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης, καθώς και των φιλοξενουμένων σε αυτό δημοσιογράφων, αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του Γενικού Προξενείου σε άλλο κτίριο εντός της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει.

Η μεταφορά ολοκληρώθηκε επιτυχώς νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την Γραμματεία του ΟΑΣΕ και ιδιαίτερα τη γενική γραμματέα του Οργανισμού Helga Schmid.

Το Γενικό Προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του παραμένουν τα ίδια:

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629 34-53-84, 00380629 52-84-90, 00380629 33-24-92

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

Email: [email protected]

Ο Τσέχος πρωθυπουργός στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

Η Τσεχία στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Ο Φιάλα είπε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ουκρανία είναι καλοδεχούμενη στην κοινότητα δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με το CTK.

Η Μόσχα απαγορεύει σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο

Η Μόσχα απαγόρευσε σήμερα σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε αντίποινα μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που στόχευαν τον αεροπορικό της κλάδο, ύστερα από την στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

“Σε απάντηση στην απαγόρευση ευρωπαϊκών κρατών σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή από εταιρίες που είναι καταγεγραμμένες στη Ρωσία, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε πτήσεις από αερομεταφορείς από 36 κράτη”, ανέφερε η ρωσική αεροπορική υπηρεσία Rosaviatsia σε ανακοίνωσή της.

Οι ηγέτες της G7 θα έχουν επικοινωνία σήμερα με τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σύμφωνα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού

Οι ηγέτες από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα έχουν, σήμερα στις 18:15 ώρα Ελλάδας, επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ηγέτες της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε η Ιταλία.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν επικοινωνία στις 21.30 ώρα Ελλάδας.

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία συγκεντρώνουν οι Γιατροί του Κόσμου

Aνθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία συγκεντρώνουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Η οργάνωση, έχοντας δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή ήδη από τη δεκαετία του 1990, κάνει έκκληση για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να υποστηριχθεί ο άμαχος πληθυσμός.

Τα είδη που θα παραλάβουν ζητούν να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών ως την ημερομηνία λήξης.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνονται τα ακόλουθα:

-Όσπρια, Ρύζι, Ζυμαρικά

-Βρεφικές τροφές και παιδικά γάλατα

-Γάλατα εβαπορέ

-Κονσέρβες

-Βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής

-Γάζες και γάντια αποστειρωμένα

-Οινόπνευμα

-Φυσιολογικούς ορούς

-Παυσίπονα

-Παιδικά σιρόπια

-Αντιβηχικά

-Betadine

Επίσης, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν από τους συμπολίτες τους οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, εξειδικευμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού και κάλυψη των εξόδων της αποστολής. Δωρεές γίνονται στο https://mdmgreece.gr/oukrania-ekklisi-gia-voithia

Οι Γιατροί του Κόσμου, σύμφωνα με τις αρχές τους και την πάγια τακτική της οργάνωσης, θα παραδώσουν οι ίδιοι όλο το υλικό στον πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στα γραφεία της οργάνωσης (Σαπφούς 12, 10553, Αθήνα), από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-8 μ.μ.

Β. Κικίλιας: Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους φροντίδα, άδεια παραμονής και εργασίας – 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό Τουρισμό

«Δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους φροντίδα, άδεια παραμονής και εργασίας», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχουν 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό Τουρισμό που δεν καλύφθηκαν πέρυσι από την εγχώρια αγορά. «Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι, με αξιοπρέπεια, με ευρωπαϊκές συμβάσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας να απορροφηθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το ΠΔ 80/2006, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να καθορίσει τους ακριβείς όρους και συνθήκες.

«Οι εικόνες παιδιών, γυναικών, αμάχων, Ελλήνων ομογενών μας είναι συγκλονιστικές. Ζούμε μία ανθρωπιστική κρίση και σε αυτήν τη κρίση πρέπει να ενσκήψουμε με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά και με αγάπη για αυτούς τους ανθρώπους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει και μιλάει για 4 εκατομμύρια ανθρώπους που ενδεχομένως θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου και η Ύπατη Αρμοστεία μιλάει μέχρι στιγμής για περίπου 400.000 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει προς τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις γύρω χώρες. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν και στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «οι ομογενείς μας, οι συμπατριώτες μας, οι ομόθρησκοί μας, αλλά και οι Ουκρανοί, όλοι οι άνθρωποι που φεύγουν από τις εστίες τους λόγω του πολέμου πρέπει να τύχουν φροντίδας, αλληλεγγύης και στήριξης στο μέτρο που μας αναλογεί».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε ανυπολόγιστες αυτή τη στιγμή και τις οικονομικές επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και την οικονομία σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Φυσικά όλο αυτό επηρεάζει και την καρδιά της οικονομίας μας που είναι ο Τουρισμός. Δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη και τον κόσμο. Ανάλογα λοιπόν με τις εξελίξεις, γίνεται και η προεργασία για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως το όποιο πρόβλημα προκύψει», δήλωσε.

«Αυτό το οποίο υπάρχει ως τώρα είναι no-fly zone, απαγόρευση πτήσεων από τη Ρωσία προς την Ευρώπη για 3 μήνες, μέχρι την 28η Μαΐου. Δεν έχουμε στοιχεία ακόμα για το πόσο θα επηρεαστεί ο Τουρισμός. Θα πρέπει να δοθούν κάποιες μέρες και εβδομάδες προκειμένου αυτό να μπορέσει να αποτυπωθεί», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει και όλος ο άλλος πλανήτης ο οποίος θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά εμάς μας απασχολεί να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να μπορέσουμε να φέρουμε στην Ελλάδα επισκέπτες, ταξιδιώτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο».

«Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει και το οποίο είναι μέσα στο μυαλό μας και την καρδιά μας, πιστεύω όλων των Ελλήνων, είναι η ανθρωπιστική προσέγγιση της κατάστασης. Ελπίζω και εύχομαι να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κυριαρχήσει η λογική. Οι εικόνες που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι μη αποδεκτές, είναι γροθιά στο στομάχι», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ν. Δένδιας: Να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στην Ουκρανία

Οι επιθέσεις στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, κατά τις εργασίες του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό και υπογράμμισε πως οι «στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας παραβιάζουν σοβαρά θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αρχής γενομένης από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις βάναυσες επιθέσεις κατά αμάχων στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, που όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει τον θάνατο δέκα αμάχων, μελών της ελληνικής κοινότητας, και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

«Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί ή διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ασφαλής και ακίνδυνη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία», ανέφερε.

Εξίσου σημαντικό είναι να τηρούνται οι συμβάσεις και οι συνθήκες για τον αφοπλισμό, ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης θα πρέπει επίσης να σταματήσουν.

«Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε περιφερειακά και διεθνή φόρα ώστε να συμβάλουμε σε όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης», σημείωσε και υπογράμμισε πως τα γεγονότα στην Ουκρανία αφορούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

«Ο καθένας από εμάς πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Αλλά επίσης, να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι ένα σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών που απορρέει από συνθήκες και είναι νομικά δεσμευτικό μπορεί να παρέχει διαβεβαιώσεις ασφαλείας σε όλα τα κράτη-μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα σύστημα συνεπές με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο ρόλος της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό καθίσταται πιο κρίσιμος από ποτέ.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την έγκριση Προγράμματος Εργασίας για το 2022, σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν, μετά από πολλά χρόνια αδιεξόδου.

«Αυτό θα επιτρέψει την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών όσο και των νέων προκλήσεων. Προκλήσεις όπως η παύση της κούρσας εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος, ο πυρηνικός αφοπλισμός, οι νέοι τύποι όπλων μαζικής καταστροφής, τα ραδιολογικά όπλα και άλλοι τύποι θανατηφόρων μηχανισμών», ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στη δήλωση που έκαναν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 3 Ιανουαρίου, ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

«Θεωρούμε ότι η δήλωση αυτή συνιστά αφετηρία για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά περίπλοκης ατζέντας αφοπλισμού, ειδικά υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων και εξελίξεων στην Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως σημαντικό προοίμιο για την πολυαναμενόμενη 10η Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT)».

«Από εθνική σκοπιά και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για τον αφοπλισμό, πιστεύουμε ότι μόνο μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πλήρη και επαληθεύσιμο πυρηνικό αφοπλισμό» σημείωσε και πρόσθεσε πως ένα πρώτο βήμα θα ήταν η ολοκλήρωση της Συνθήκης Αποκοπής Σχάσιμων Υλικών και η καθολικοποίηση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.

Όπως έχουν καταδείξει οι κρίσεις Έμπολα και COVID-19, οι βιολογικές απειλές αυξάνουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία, ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Ο κανόνας κατά της χρήσης μολυσματικών ασθενειών ως όπλου είναι καθολικά αποδεκτός. Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης, κυρίως από μη κρατικούς δρώντες».

Επεσήμανε ακόμα ότι η επόμενη διάσκεψη, αργότερα φέτος, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα. Αυτό είναι σύμφωνο με τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο μακροβιότερος παρατηρητής της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό από το 1984 και έχει την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκλείονται κράτη-μέλη του ΟΗΕ από τις συζητήσεις για τον αφοπλισμό.

«Δεν πρέπει να περιορίζουμε τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για θέματα αφοπλισμού μόνο σε εξήντα πέντε χώρες. Ειδικά σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι μηχανισμοί ασφάλειας απαιτούν παγκόσμιες σχέσεις συνεργασίας», σημείωσε.

«Είναι εξίσου παρωχημένο να παραμένει η διεύρυνση όμηρος διμερών ζητημάτων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό».

«Ο Έλεγχος των Εξοπλισμών και ο Αφοπλισμός προέκυψαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινή αντίληψη για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Σήμερα, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε αποτελεσματικά τη διαδικασία, για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη, ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε.

Ν.Μηταράκης: «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων»

Πηγή: mitarakis.gr

 

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουν σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα», παρατήρησε ο υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ να συμβάλουν στην ανακατανομή των ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα, όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε, επίσης, τις παραμέτρους της Οδηγίας Περί Προσωρινής Προστασίας που αναμένεται να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ταχεία διαδικασία εισόδου για μαζικά εκτοπισμένους πρόσφυγες. Όπως ανέφερε, όσοι φτάνουν στα σύνορα χωρών της ΕΕ λαμβάνουν μια έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο και τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας. «Πολλοί από αυτούς που θα έρθουν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να παραταθεί». Πρόβλεψη υπάρχει και για την οικογενειακή επανένωση Ουκρανών με συγγενείς τους που ζουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη Οδηγία έχει ενσωματωθεί μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 80/2006 και το υπουργείο, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, σε συσκέψεις με τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη θα εξειδικεύσει τα διαδικαστικά της εφαρμογής της Οδηγίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι παρά τις μεγάλες ροές προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι Ουκρανοί φιλοξενούνται κατά κανόνα σε σπίτια ομογενών τους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η Πολωνία έχει 170.000 αφίξεις, ωστόσο μόλις 1.000 Ουκρανοί διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. «Δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό καθώς θα έχουμε περαιτέρω ροές είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Σήμερα το πρωί 36 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν από τη Ρουμανία όπου είχαν καταφύγει με τα πόδια. Τους πρόσφυγες υποδέχτηκαν συγγενείς τους.

Θεσσαλονίκη: Ψήφισμα ΑΠΘ για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία   

Ψήφισμα καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι Πρυτανικές Αρχές και η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ «καταδικάζουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια, τη διεξαγωγή μιας ένοπλης σύρραξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης».

Παράλληλα, «εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους σε όσους υποφέρουν, στους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους πληθυσμούς, και αποδοκιμάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την πρόκληση ανθρώπινου πόνου και την υποδαύλιση μίσους», ενώ «συμπαραστέκονται ολόψυχα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στα μέλη των ουκρανικών και ρωσικών πανεπιστημίων που εργάζονται για τη συμφιλίωση και έναν καλύτερο κόσμο».

Τέλος, «ελπίζουν ότι θα επικρατήσουν οι αξίες και αρχές, που θεμελίωσαν στην ήπειρό μας ένα οικοδόμημα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών».

Πηγή: ΑΠΕ

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα