Ουκρανία: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα διεξάγει έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-το-διεθνές-ποινικό-δικαστήρ-890622
Parallaxi

Μια ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναχώρησε σήμερα για την «περιοχή της Ουκρανίας» για να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου, δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η αναχώρησή τους έγινε λίγες ώρες αφότου ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν δήλωσε ότι θα αρχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο επίσημης έρευνας που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Χθες σχημάτισα μια ομάδα και σήμερα αναχωρούν για την περιοχή», είπε ο Χαν. «Είναι μια ομάδα που αποτελείται από ανακριτές, δικηγόρους, αλλά και άτομα με ιδιαίτερη εμπειρία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Ο Χαν συμπλήρωσε ότι το ΔΠΔ θα εξετάσει πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία – αδικήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου – από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ και η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από το Καταστατικό της Ρώμης και ξεκίνησε τις εργασίες το 2002, με έδρα την Χάγη.

Αν και δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, η Ουκρανία υπέγραψε το 2014 διακήρυξη παρέχοντας τη δικαιοδοσία στο Δικαστήριο για έρευνες για φερόμενα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην επικράτειά της από το 2014 και μετά, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των υπόπτων δραστών.

Το ΔΠΔ, το οποίο έχει 123 κράτη μέλη, διώκει άτομα που ευθύνονται για τις χειρότερες φρικαλεότητες όταν μια χώρα δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει.

«Ο νόμος του πολέμου συνεχίζει να ισχύει και έχουμε σαφή δικαιοδοσία», είπε ο Χαν. «Αυτό είναι μια υπενθύμιση σε όλες τις πλευρές, σε όλα τα μέρη του πολέμου, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».

Ερωτηθείς για επιθέσεις με βόμβες διασποράς και επιθέσεις πυροβολικού σε πόλεις της Ουκρανίας, ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ είπε: «Οποιαδήποτε πλευρά στοχεύει άμεσα αμάχους ή εγκαταστάσεις, κτίρια μη στρατιωτικά διαπράττει έγκλημα βάσει του Καταστατικού της Ρώμης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτό είναι σαφές».

Η έρευνα θα ανατρέξει επίσης στο 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας και άρχισε να παρέχει υποστήριξη σε ένοπλους αυτονομιστές που πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Η ετήσια έκθεση του εισαγγελέα για το 2020 που βασίζεται σε προκαταρκτικές έρευνες ανέφερε ύποπτα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων στην Κριμαία και επιθέσεις σε αμάχους, βασανιστήρια, δολοφονίες και βιασμούς στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ο Χαν, το Δικαστήριο θα ακολουθήσει τα στοιχεία μέχρι την αλυσίδα διοίκησης, στα υψηλότερα επίπεδα πολιτικών και στρατιωτικών αξιωμάτων.

«Όποιος εμπλέκεται στον πόλεμο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άδεια να διαπράττει εγκλήματα», ολοκλήρωσε.

  • Τουλάχιστον 22 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιφ

Τουλάχιστον 22 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται.

Δεν διευκρινίστηκε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε δύο σχολεία και σε κατοικίες.

  • Διασώθηκαν έξι ναυτικοί από το εσθονικό φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Έξι ναυτικοί από το εσθονικό φορτηγό πλοίο Helt που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Οδησσού σήμερα ύστερα από έκρηξη περισυνελέγησαν από την ουκρανική υπηρεσία διάσωσης, όπως έγινε γνωστό από έναν Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο Βίκτορ Βίσνιοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού λιμενικού, είπε ότι τα έξι μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε ένα νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Τσερνομόρσκ επειδή παρέμειναν για πολλές ώρες στην παγωμένη θάλασσα. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάστασή τους.

  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχοντας ως βασικό στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προστασία του άμαχου πληθυσμού καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές των Ηλυσίων Πεδίων σήμερα στο Παρίσι, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση ο πρόεδρος Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να διακόψει τις πολεμικές επιχειρήσεις, η Γαλλία θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι επαφές του με τον Πούτιν ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, τον τελευταίο μήνα ο Μακρόν και ο Πούτιν έχουν συνομιλήσει εννέα φορές.

  • Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο προηγούμενος απολογισμός, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έκανε λόγο για 227 νεκρούς και 525 τραυματίες.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν από τις 4 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 24.00 της 2ας Μαρτίου 2022 προκλήθηκαν από τη χρήση οπλικών συστημάτων που προκαλούν εκρήξεις (όπως βλήματα του πυροβολικού), πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα