H Ουκρανία προσφεύγει στη Χάγη κατά της Ρωσίας

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία έφθασε τους 368.000 και συνεχίζει να αυξάνεται

Parallaxi
h-ουκρανία-προσφεύγει-στη-χάγη-κατά-της-888391
Parallaxi
Πηγή εικόνας: Twitter

Η Ουκρανία κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το δικαστήριο που επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών σχετικά με το διεθνές δίκαιο.

Την ανακοίνωση έκανε ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω του Τwitter.

 

Σκληρή ανακοίνωση από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: Τα παπαγαλάκια να συνέλθουν

Σκληρή ανακοίνωση στην οποία καλεί τους «πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία, να συνέλθουν», εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας: Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!

Λίγη ώρα αργότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε νέα ανακοίνωση αναφορικά με το διάβημα διαμαρτύριας προς τον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα. «Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Andrey Maslov αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί την Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού. Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους», επεσήμανε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Βρετανία: Η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας ίσως διαρκέσει αρκετά χρόνια -Η Μόσχα μπορεί να ρίξει «χειρότερα όπλα»

Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει “αρκετά χρόνια” λόγω των “σημαντικών δυνάμεων” της Ρωσίας, εκτίμησε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει “ακόμη χειρότερα όπλα”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει απολύτως την Ουκρανία σε αυτή την πολύ μακρά και δύσκολη σύγκρουση”, δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News κατά την τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μπορεί να διαρκέσει “πολλά χρόνια γιατί ξέρουμε πως η Ρωσία έχει σημαντικές δυνάμεις”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να “πολεμήσουν” για να υπεραπιστούν “την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους”.

“Η σύγκρουση αυτή μπορεί να είναι πολύ, πολύ αιματηρή. Έχουμε ήδη δει αμάχους να τίθενται στο στόχαστρο από τη ρωσική κυβέρνηση”, συνέχισε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. “Καλώ την κυβέρνηση να μην εντείνει τη σύγκρουση, αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ακόμη χειρότερα όπλα”, κάτι που θα ήταν “τρομερά καταστρεπτικό”.

Η Τρας είπε ακόμη πως έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με στόχο Ρώσους ολιγάρχες και ανά εβδομάδες η κυβέρνηση θα στοχοποιεί τα ιδιωτικά τους τζετ, τις ιδιοκτησίες τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

“Έχω καταρτίσει έναν κατάλογο ολιγαρχών… Εργαζόμαστε για τη συνένωση των υποθέσεων και ανά εβδομάδες θα επιβάλλουμε κυρώσεις σε νέους ολιγάρχες. Θα υπάρξει ένα απανωτό πρόγραμμα κυρώσεων… Δεν θα υπάρχει τόπος που να μπορούν να κρυφτούν”, είπε.

Σχετικά με τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες με την Ουκρανία, η Λιζ Τρας εκτίμησε πως η Μόσχα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. “Δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με το πιστόλι στον κρόταφο των Ουκρανών, πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους”, επέμεινε.

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία έφθασε τους 368.000 και συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

Τους 368.000 έφθασαν οι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλυτώσουν από τις μάχες στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες και ο αριθμός τους «συνεχίζει να αυξάνεται», έγινε σήμερα γνωστό από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτός ο αριθμός «βασίζεται σε στοιχεία που διατέθηκαν από τις αρχές των χωρών» υποδοχής, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ένα tweet.

https://www.youtube.com/watch?v=lf-EEnsxZXo

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταξύ αυτών έχει πάει στην Πολωνία, όπου οι αρχές μετρούν περίπου 156.000 Ουκρανούς να έχουν φθάσει εκεί από την Πέμπτη, την έναρξη της εισβολής από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τη χθεσινή η μέρα, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν ότι καταμέτρησαν 77.300 ανθρώπους, οι οποίοι έφθασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία.

Τουρκία: Για πρώτη φορά χαρακτηρίζει «πόλεμο» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία -Κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου;

«Πόλεμο» χαρακτήρισε η Τουρκία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε μια όξυνση της ρητορικής της απέναντι στη Μόσχα, που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για τον περιορισμό της διέλευσης των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.

Τα στενά αυτά, που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα, διέπονται από το 1936 από τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία προβλέπει τρεις διαφορετικές καταστάσεις: Σε περιόδους ειρήνης, η Συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πλοίων στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο. Σε περιόδους σύγκρουσης όπου η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη, για τα πολεμικά πλοία από χώρες που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένει ο κανόνας. Σε περίπτωση σύγκρουσης, τέλος, όπου η Τουρκία είναι μεταξύ των εμπολέμων, «η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης» , αναφέρει λεπτομερώς το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ. Έτσι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια του πολέμου ή εάν απειληθεί.

Κρατώντας ισορροπίες από τη μια ως μέλος του ΝΑΤΟ και από την άλλη λόγω των στενών δεσμών της με τη Μόσχα, η Άγκυρα χαρακτήρισε μεν απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε περιγράψει την εισβολή ως πόλεμο. «Την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του Προέδρου [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν για άμεση παύση των ρωσικών επιθέσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τον λαό της Ουκρανίας και να τερματιστεί η αιματοχυσία σε αυτόν τον άδικο και παράνομο πόλεμο», πρόσθεσε.

Το Κίεβο απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να εμποδίσει άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά προς τη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία η Μόσχα ξεκίνησε μια από τις εισβολές της στη νότια ακτή της Ουκρανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=1gVvSfBxdEQ

Έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Συνέρχεται εκτάκτως αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Τη σύγκληση του ζήτησαν την περασμένη Πέμπτη από την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili (σ.σ. την προεδρεία της Ε.Ε. έχει η Γαλλία) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil – Daniel Popescu.

Ο Έλληνας υπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία ζητώντας να συνέλθει εκτάκτως το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισήμαινε, ο κ. Σκρέκας στην επιστολή «η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών – μελών».

Το Ταμείο Στήριξης

Στο τραπέζι των 27 υπουργών, θα πέσει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση ενός ενιαίου ταμείου στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη συγκέντρωση πόρων συνολικού ύψους 100 δις. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών. Οι πόροι αυτοί μπορούν να συγκεντρωθούν από την αξιοποίηση 1,2 επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Στη χώρα μας αντιστοιχούν περί τα 2 δις. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί πως η πρόταση της σύστασης του ενιαίου ταμείου είχε παρουσιαστεί τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Νεότεροι υπολογισμοί, που έγιναν με αφορμή τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θέλουν το ύψος των 100 δις. ευρώ να μην αρκεί και να απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια.

Αναταράξεις

Οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών και αρμοδίων παραγόντων της αγοράς θέλουν τους επόμενους μήνες η αγορά ενέργειας να αντιμετωπίζει μεγάλες αναταράξεις λόγω των επιπτώσεων από τις κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία καλύπτει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο με ποσότητες της Gazprom. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της Ε.Ε. απέναντι στις όποιες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι πολίτες επιβαρύνθηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας με 350 δις. ευρώ.

Με πληροφορίες από In.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα