Ουκρανία: Προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση με Ρωσία για να προστατεύσει την οικονομία της

Που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής.

Parallaxi
ουκρανία-προσπαθεί-να-αποφύγει-τη-σύγ-706640
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Η Ουκρανία ζήτησε επιφυλακτικότητα απέναντι στις «προβλέψεις περί αποκάλυψης» θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επίτευξης «διπλωματικής λύσης» με την Μόσχα παραμένουν «σημαντικά περισσότερες» από την πιθανότητα στρατιωτικής «κλιμάκωσης», έπειτα από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για πιθανή μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή.

«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη. Ο εχθρός πρέπει να φοβάται εμάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης» στην κρίση παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης», σε γραπτά του σχόλια που διαβιβάσθηκαν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) από την ουκρανική προεδρία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τις προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή δύναμη 150.000 στρατιωτών, για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Το Κίεβο προσπαθεί να μετριάσει τον κίνδυνο για επικείμενη ρωσική επίθεση κυρίως για να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της, που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του Κονγκρέσου και τους ευρωπαίους εταίρους, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να περάσει στην επίθεση ή όχι, αλλά θέλει να κρατήσει ανοικτές όλες τις δυνατότητες, από μία περιορισμένη εισβολή στο Ντονμπάς έως μία μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν το Κρεμλίνο επιλέξει την γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες.

Ο Ολαφ Σολτς ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιθουανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει εντολή για την ανάπτυξη δύναμης 3.000 επιπλέον στρατιωτών για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και την Ρουμανία λόγω ανησυχιών για ρωσική εισβολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να ενισχύσουμε» τις υπό γερμανική διοίκηση δυνάμεις στην Λιθουανία, δήλωσε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο δίκτυο ARD λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι θα τον επισκεφθούν την Πέμπτη το Βερολίνο.

Πάντως, απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η Γερμανία να μην στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες.

Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τέσσερις πολυεθνείς δυνάμεις μάχης με 5.000 συνολικά στρατιώτες στην Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία, σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.

Αυτές οι νατοϊκές δυνάμεις μάχης, που τελούν υπό αμερικανική, γερμανική, καναδική και βρετανική διοίκηση, έχουν ως αποστολή να καθυστερήσουν της πρόοδο μίας επίθεσης στην περιοχή κερδίζοντας χρόνο μέχρι την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην γραμμή του μετώπου.

Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι διαπίστωσε κάποια άμβλυνση της έντασης ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία με την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία ή στο πλαίσιο του αποκαλούμενου σχήματος συνομιλιών της Νορμανδίας ανάμεσα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ρωσία και την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα