Πόλεμος- Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στα δυτικά- Βομβάρδισαν μοναστήρι στα ανατολικά
Στο σημείο της επίθεσης βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.
Εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.
Το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
War comes to west #Ukraine this morning. Russia has launched bombing raids just a few kilometres from the #Poland border.
The Yaroviv peacekeeping centre at Starychi has been destroyed. This is west of #Lviv. Casualties not yet known but deaths feared. pic.twitter.com/LHYt3UmQEl
— Tim White (@TWMCLtd) March 13, 2022
Πάντως, αργότερα αναφέρθηκε στο twitter ότι «οι εκρήξεις νωρίς το πρωί κοντά στο Λβιβ ήταν αποτέλεσμα της αεράμυνας της Ουκρανίας κατά των ρωσικών πυραύλων».
«Όλες οι στρατιωτικές μονάδες εργάζονται πλήρως, αναμένονται πρόσθετες πληροφορίες από τον αρχηγό της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
⚡️Early morning explosions near Lviv were the result of Ukraine’s air defense against Russian missiles, according to local lawmaker Igor Zinkevych.
“All military units are working fully, additional information is expected from the head of the region, he wrote March 13.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 13, 2022
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.
«Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων.
Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.
Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή
Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σφοδρές συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη περιμετρικά του Κιέβου.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε εχθές το βράδυ, ότι ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρισκόταν σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο παραμένει περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα πλήγματα ακόμα και σε περιοχές της χώρας που δεν είχαν έως τώρα μπει στο στόχαστρο της Μόσχας.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου καταγράφηκαν πλήγματα στην αεροπορική βάση στο Βασιλικίβ, στο Ιρπίν, στη Μπούκα, το Χοστομέλ. Οι ρωσικές επιδρομές επεκτάθηκαν επίσης προς τα βόρεια στο Μοσχούν, ενώ επιχειρείται και διείσδυση στο Μπρόβαρι.
Η θηριώδης στρατιωτική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων που βρισκόταν στα 25 χλμ έχει αρχίσει να διαχέεται μέσα στα δάση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο περικύκλωσης του Κιέβου.
Επτά νεκροί στα περίχωρα του Κιέβου – Χτυπήθηκε κονβόι αμάχων
Ρωσικό πλήγμα σε κονβόι αμάχων στα περίχωρα του Κιέβου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα ανήλικο παιδί, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην ουκρανικής πρωτεύουσας, Μίλτος Σακελλάρης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το κονβόι δέχθηκε πυρά ενώ προσπαθούσε να βγει από τα περίχωρα του Κιέβου και να μεταβεί σε ασφαλές σημείο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι άμαχοι απομακρύνονταν από το χωριό Περεμόχα στην περιφέρεια του Κιέβου.
“Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν όσους είχαν απομείνει από το κομβόι να γυρίσουν πίσω στο χωριό Περεμόχα και δεν τους αφήνουν να φύγουν από εκεί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πληροφοριών.
Σειρήνες ηχούν στην Οδησσό-Οχυρώνονται οι κάτοικοι εν αναμονή ρωσικής επίθεσης-Δείτε βίντεο
Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν για δεύτερη φορά σήμερα στην Οδησσό, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη.
Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στην πόλη, Έλλη Κασόλη, οι σειρήνες ήχησαν μια φορά στις 3.30 το πρωί και ο συναγερμός κράτησε για περίπου δύο ώρες και μια φορά, λίγο μετά τις 7.30 σήμερα το πρωί.
Στρατιώτες και κάτοικοι οχυρώνονται, καθώς φοβούνται ότι η πόλη θα περικυκλωθεί και εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι επιθέσεις.
Σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, εθελοντές ετοιμάζουν σάκους με άμμο που θα χρησιμοποιηθούν στα οδοφράγματα, ενώ μια αγορά στο κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε κέντρο εθελοντικής προσφοράς.
Μαριούπολη: Ζημιές σε πολυκατοικίες και υποδομές
Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη δείχνουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξε χθες η αμερικανική εταιρεία, Maxar Technologies.
Στις εικόνες αποτυπώνονται εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, ενώ φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις φωτογραφίες αυτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.
Χθες χτυπήθηκε και τζαμί στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 80 άτομα, μεταξύ των οποίων και Τούρκοι πολίτες.
Τουλάχιστον 1.582 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην πόλη.
Παρά το ρωσικό σφυροκόπημα, η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά είναι αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική καταστροφή καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
Ο Ζελένσκι προειδοποιεί με καταστροφή, αν οι Ρώσοι προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κϊεβο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τους κατοίκους.
«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής … και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις ενώ 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.
Η Ουκρανία κατηγόρησε χθες, Σάββατο, τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά αμάχους σε επίθεση εναντίον γυναικών και παιδιών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες κοντά στο Κίεβο. Η Γαλλία δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει έτοιμος να κάνει ειρήνη.
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι οι επτά, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν καθώς διέφευγαν από το χωριό Περεμόχα και ότι «οι εισβολείς ανάγκασαν όσους είχαν απομείνει από το κομβόι να γυρίσουν πίσω».
Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν αμέσως σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία και η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα.
Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους αφότου εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου. Κατηγορεί την Ουκρανία για τις αποτυχημένες προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι από περικυκλωμένες πόλειες, μια κατηγορία που η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Μόσχα στέλνει νέα στρατεύματα αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν εκτός μάχης 31 ρωσικά τάγματα και έκανε λόγο για τις μεγαλύτερες απώλειες του ρωσικού στρατού εδώ και δεκαετίες. Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις δηλώσεις του.
«Εξακολουθούμε να πρέπει να κρατήσουμε. Εξακολουθούμε να πρέπει να πολεμήσουμε», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τη δεύτερη της χθεσινής ημέρας. Λέγοντας ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες, κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν εσπευσμένα στην Ουκρανία επιπλέον μικρά όπλα, καθώς και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά αξίας έως 200 εκατ. δολαρίων. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.
Ο Ζελένσκι συζήτησε τον πόλεμο με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν να διατάξει άμεσα κατάπαυση του πυρός.
Σε δήλωση του Κρεμλίνου για την 75λεπτη ομιλία τους δεν γίνεται καμιά αναφορά σε κατάπαυση του πυρός. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε: «Δεν διακρίνουμε προθυμία από την πλευρά του Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο».
Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν τις εντάσεις και δήλωσε πως η κατάσταση περιπλέκεται από κομβόι που μεταφέρουν δυτικά όπλα στην Ουκρανία, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις θεωρούν «θεμιτούς στόχους».
Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο TASS, ο Ριαμπκόφ δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη απειλή. Οποιαδήποτε επίθεση σε τέτοια κομβόι πριν φθάσουν στην Ουκρανία θα δημιουργούσε κίνδυνο να διευρυνθεί ο πόλεμος.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο συνεχίζονται με βιντεοδιάσκεψη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες, όμως ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συζήτησε τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και συζήτησε τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι έκανε την ανακοίνωση αυτή σε μήνυμά του στο Twitter και είπε επίσης ότι ζήτησε βοήθεια από τον Μπένετ για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος σύμφωνα με την Ουκρανία απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις.
ΙΑΕΑ: Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
#Zaporozhye regional admin says NEW mayor has been installed in #Melitopol, which is under #Russian #military #control, after the elected mayor was detained on Friday https://t.co/WyheFteVsB
— April Shorty (@April_Shorty_) March 12, 2022
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε το Σάββατο πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε.
Στην ανακοίνωσή της, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι “ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή, επισημαίνει ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες “είναι μονίμως παρόντες” (στη Ζαπορίζια)”.
Η ΙΑΕA ανακοίνωσε επίσης, ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή την είχε ενημερώσει ότι οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα σχετικά με την ασφάλεια.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι θέλουν να οργανώσουν ψευδοδημοψήφισμα στη Χερσώνα, δηλώνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι
Ukraine Says Russia Planning Sham Independence ‘Referendum’ In Occupied Kherson https://t.co/4tzVsTn4P2
— narrabaygal (@narrabaygal) March 13, 2022
Οι Ρώσοι θέλουν να σκηνοθετήσουν ένα δημοψήφισμα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας στη Χερσώνα, πόλη κοντά στην Κριμαία, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στις 3 Μαρτίου, όπως κατηγόρησαν το Σάββατο αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.
«Μετά το σενάριο του 2014, οι Ρώσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να οργανώσουν ένα ψεύτικο “δημοψήφισμα” για μια ψεύτικη “λαϊκή δημοκρατία” στη Χερσώνα», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Αναφερόταν στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Κριμαία το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, που θεωρείται παράνομη από το Κίεβο και τους Δυτικούς.
«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά λαϊκή υποστήριξη, αυτό θα είναι εξ ολοκλήρου σκηνοθετημένο», προέβλεψε, ζητώντας να επιβληθούν «αυστηρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, εάν αυτό συμβεί.
«Επί του παρόντος, οι εισβολείς καλούν τους βουλευτές του περιφερειακού συμβουλίου για να τους προτείνουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια “ανεξάρτητη δημοκρατία”», αναφέρει στο Telegram η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ουκρανικου κοινοβουλίου Λιουντμίλα Ντενισόβα.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
Γερμανία: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, προειδοποιεί ο Στόλτενμπεργκ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
To Vladimir Putin’s mind, chemical weapons might just seem a good ideahttps://t.co/enFugU8V0S
— Sammy Tabzz (@Tabzz) March 13, 2022
«Τώρα που διατυπώθηκαν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό η Ρωσία να σχεδιάσει επιχειρήσεις με χημικά όπλα υπό των μανδύα αυτών των επινοήσεων. Αυτό θα ήταν έγκλημα πολέμου», αναφέρει.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει πως παρότι ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με θάρρος στη ρωσική εισβολή, οι ερχόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.
Βρετανία: Μηνιαίο επίδομα 350 λιρών για τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία
“Homes for Ukraine” will let refugees from the war come to Britain even if they do not have family ties. Britain will pay people 350 pounds a month if they can offer refugees a spare room or property for a minimum period of 6 months. #Ukraine #UkraineWar https://t.co/E0TvChc9ED
— Pia Kokko (@KokkoPia) March 13, 2022
Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει μηνιαίο επίδομα σε όσους ανοίξουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αντίδρασή της στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον, το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία «Σπίτια για την Ουκρανία», θα επιτρέψει σε πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία να μεταβούν στη Βρετανία ακόμη κι αν δεν έχουν συγγενείς στη χώρα.
Η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλλει μηνιαίο επίδομα 350 λιρών (418 ευρώ) σε όποιους μπορούν να προσφέρουν στέγη σε πρόσφυγες για ελάχιστη περίοδο έξι μηνών.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει να παρουσιάσει τη Βρετανία ως ηγέτιδα δύναμη στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία — την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» — αλλά η κυβέρνησή του δέχεται επικρίσεις για τις καθυστερήσεις στην αποδοχή προσφύγων.
Βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν επικρίνει σφοδρά την επιμονή της κυβέρνησης σχετικά με τις βίζες και τα βιομετρικά τεστ για τους Ουκρανούς προτού φθάσουν στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται προτεραιότητα στη γραφειοκρατία έναντι της ευημερίας όσων εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ιδιώτες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να προσφέρουν καταλύματα μέσω μιας ιστοσελίδας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία στην πιο σκοτεινή ώρα της και οι Βρετανοί κατανοούν την ανάγκη να φέρουμε όσο περισσότερους ανθρώπους σε ασφαλείς τοποθεσίες το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος για θέματα στέγασης, προτρέποντας τους συμπατριώτες του «να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των ουκρανών φίλων μας. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές σπίτι σε όσους το έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.»
Όποιος παραχωρήσει ένα δωμάτιο ή σπίτι σε πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να αποδείξει ότι το κατάλυμα πληροί τα πρότυπα και ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθεί σε έλεγχο ποινικού μητρώου.
Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια, αριθμός διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
https://www.facebook.com/MNS.GOV.UA/videos/2046779578828991
Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr