Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις πλήττουν ψυχιατρικό νοσοκομείο

Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος» από την Μαριούπολη - Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Parallaxi
ουκρανία-ρωσικές-δυνάμεις-πλήττουν-ψ-893538
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής.

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή.

https://www.facebook.com/MNS.GOV.UA/posts/330441772457052

Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος» από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μία ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Για την αποτυχία της προσπάθειας απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη ευθύνεται ο βομβαρδισμός της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις καλεί ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι έκανε έκκληση για την διοργάνωση αντιπολεμικών διαδηλώσεων στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις την Κυριακή.

“Ο τρελός μανιακός Πούτιν θα σταματήσει το συντομότερο από τον λαό της Ρωσίας αν εναντιωθούμε τώρα στον πόλεμο”, αναφέρει ο Ναβάλνι σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Instagram.

“Πρέπει να πηγαίνετε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις κάθε σαββατοκύριακο, ακόμη κι αν φαίνεται ότι όλοι είτε έφυγαν ή φοβούνται…Είστε η ραχοκοκαλιά του κινήματος κατά του πολέμου και του θανάτου”, σημειώνει.

Η Ρωσία εισέβαλε στρατιωτικά στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στη σφοδρότερη επίθεση σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κάνουν λόγο για αβάσιμη δικαιολογία για έναν προσχεδιασμένο πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει φόβους για μια γενικευμένη σύρραξη στην Ευρώπη.

Το παρατηρητήριο των διαδηλώσεων OVD-info αναφέρει ότι 13.908 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία το 2020.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται ότι πραγματοποίησαν την επίθεση εις βάρος του.

Ο Ναβάλνι μπορεί και αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των δικηγόρων του και των συνεργατών του.

Ο πρόεδρος Πούτιν δίνει εντολή να διευκολυνθεί η αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή “εθελοντών” μαχητών στην Ουκρανία σε απάντηση στο ότι στέλνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, “μισθοφόροι” από τη Δύση.

“Αν βλέπετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε εκεί εθελοντικά και το κάνουν όχι για τα χρήματα, αλλά για να βοηθήσουν αυτούς που ζουν στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία), τότε θα πρέπει να τους πλησιάσουμε και να τους βοηθήσουμε να πάνε στη ζώνη μάχης”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Αυτός δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν μαζί με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης σήμερα ότι εγκρίνει την παράδοση κατασχεμένων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές μαχητές στην Ουκρανία.

Ο Σόιγκου πρότεινε την παράδοση αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως τα Javelin και Stinger, σε μαχητές στις αυτονομιστικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, σημείωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα αυτή.

Η Μόσχα επιβάλλει “αυστηρό έλεγχο” στις ξένες εταιρείες που αποχωρούν από την Ρωσία

Η ρωσική εισαγγελία διέταξε την διεξαγωγή “αυστηρού ελέγχου” στις ξένες εταιρείες που ανακοινώνουν την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στην Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Οι εισαγγελείς θα εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κάθε απόπειρα των εταιρειών που αποχωρούν από την Ρωσία “να μην τηρήσουν μονομερώς τις υποχρεώσεις της” θα “κατασταλεί αποφασιστικά”.

Επίσης, απειλεί με ποινικές διώξεις τις εταιρείες που θα επιλέξουν τον δρόμο της πτώχευσης, “πλαστής ή προμελετημένης”.

Πλήθος εταιρειών έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει τις δραστηριότητες στην Ρωσία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανάμεσά τους οι Coca-Cola, H&M, McDonald’s, Ikea, Shell BP…

Χωρίς να προφέρει την λέξη “εθνικοποίηση”, ο Βαλντίμιρ Πούτιν έκανε χθες λόγο για τον διορισμό “εξωτερικών” διοικητών επικεφαλής των ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν την Ρωσία “για να τις μεταβιβάσουν σε εκείνους που θέλουν να τις λειτουργήσουν”.

Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ρωσία απειλούνται, την ώρα που οι δυτικές κυρώσεις που πλήττουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την βιομηχανία, απειλούν να βυθίσουν την χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση.

Εχουν ήδη προκαλέσει κατάρρευση του ρουβλίου και επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Ρώσος ολιγάρχης: Θα γυρίσουμε τη Ρωσία πίσω στο 1917

Ο ολιγάρχης Βλαντίμιρ Ποτάνιν επέκρινε ανοικτά την ενδεχόμενη κατάσχεση από το κράτος ξένων επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, μια απειλή το φάσμα της οποίας πλανάται όλο και περισσότερο.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο οποίος είναι τακτικά επικεφαλής του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, πρόσκειται στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συνηθίζει να παίζει χόκεϊ στον πάγο.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μια πολύ συνετή προσέγγιση όσον αφορά (…) την κατάσχεση επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά. Αυτό θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917», έτος της μπολσεβικικής επανάστασης, αναφέρει ο Ποτάνιν σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τη Norilsk Nickel (Nornickel), τη γιγάντια μεταλλευτική εταιρεία της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος.

«Τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου -την παγκόσμια δυσπιστία έναντι της Ρωσίας από την πλευρά των επενδυτών- θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολυάριθμες επιχειρήσεις δεν έβαλαν τέλος στις δραστηριότητές τους, αλλά τις ανέστειλαν, απόφαση που ίσως «έχει ληφθεί έπειτα από άνευ προηγουμένου πιέσεις που ασκούνται σ’ αυτές από την ξένη κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί συνεπώς να επιστρέψουν.

Χωρίς να προφέρει τη λέξη «εθνικοποίηση», ο Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τάσσεται υπέρ του διορισμού «εξωτερικών» διοικητών επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία «για να τις μεταβιβάσουν σ’ αυτούς που θέλουν να τις κάνουν να λειτουργήσουν».

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» στους ξένους οικονομικούς παράγοντες που το επιθυμούν και πως τα δικαιώματά τους «θα προστατευθούν».

Το ρωσικό κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία δήλωσε από την πλευρά του ότι ετοίμασε ένα νομοσχέδιο «που θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό προς την εθνικοποίηση αγαθών ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά» ώστε «να αποφευχθεί η πτώχευση και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».

Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας άλλος ολιγάρχης, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είχε ζητήσει να μπει τέλος στον «κρατικό καπιταλισμό» στη Ρωσία μετά την κρίση που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.

Πολλές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία, από την Coca-Cola μέχρι την Η&Μ, περνώντας από τις McDolnad’s, Ikea, Shell, BP.

Ψυχολόγοι από 20 χώρες υπογράφουν επιστολή που απευθύνεται στον Πούτιν και τις «αρνητικές συνέπειες» των πράξεών του

Ψυχολόγοι από 20 χώρες επιθυμούν να πείσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αλλάξει γνώμη μέσα από μια ανοιχτή επιστολή τους.

«Επικοινωνούμε μαζί σας για να μοιραστούμε με εσάς τις ακαδημαϊκές και πρακτικές γνώσεις μας σχετικά με τις συνέπειες που έχει η κήρυξη ενός πολέμου για τον υποκινητή και να προσφέρουμε μια ματιά για μια πιθανή έξοδο από μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση», αναφέρει στην αρχή της η επιστολή των Γερμανών κοινωνικών ψυχολόγων Ρολφ βαν Ντικ του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και Ούλριχ Βάγκνερ του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ.

Σχεδόν 40 ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ και την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Νότια Αφρική ως την Ινδία και το Πακιστάν έχουν υπογράψει την επιστολή.

Με την επιστολή τους αυτή θέλουν να πληροφορήσουν τον Πούτιν για «τις αρνητικές επιπτώσεις» αυτών που κάνει, όπως σημειώνουν.

Επικαλούμενοι επιστημονικά στοιχεία εξηγούν με λεπτομέρειες ποιες διαδικασίες κινητοποιεί ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας.

Τελικά, όλο αυτό οδηγεί σε «απόρριψη, απομόνωση και απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας» των πολιτικών ηγετών που θεωρούνται υπεύθυνοι.

Οι πολίτες και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν πόλεμο βιώνουν «εθνική απομόνωση», αναφέρει η επιστολή. Αυτό οδηγεί σε μια αναζήτηση για αλλαγή. Οι οικονομικές κρίσεις προκάλεσαν «αισθήματα απώλειας» που συνήθως αποτελούν “την βάση για αντίσταση, διαμαρτυρίες και επανάσταση ενάντια στην υπάρχουσα κατάσταση”.

«Αυτές οι συνέπειες ισχύουν τόσο για τους απλούς πολίτες όσο και για τις ελίτ», σημειώνεται.

Ο καθηγητής βαν Ντικ δεν θεωρεί εντελώς απίθανο η επιστολή να φθάσει στα χέρια του Πούτιν, όπως δήλωσε στο dpa.

Μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί, η επιστολή έχει αναρτηθεί σε έναν ιστότοπο μέσω του οποίου οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να γράφουν στον πρόεδρο.

Οι υπογράφοντες, όπως τονίζει ο βαν Ντικ, θέλουν επίσης να απευθυνθούν στην ρωσική αντιπολίτευση και να στείλουν το μήνυμά τους στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Κατά τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,85 εκατ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έχει κάνει λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο την Πέμπτη.

Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.

Μηταράκης: Αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες

Η χώρα μας θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να πάρει εθελοντικά πρόσφυγες μετά από αίτημα της Βαρσοβίας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν φτάσει στη χώρα μας 7.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής ενώ η είσοδό τους γίνεται χωρίς θεώρηση, μόνο με τα ουκρανικά τους διαβατήρια. Όπως είπε, φιλοξενία έχουν ζητήσει γύρω στα 50 άτομα που βρίσκονται στη Σιντική Σερρών και σε κάποια διαμερίσματα.

Στο μεταξύ, τους πρώτους μαθητές από την Ουκρανία άρχισαν να υποδέχονται τα ελληνικά σχολεία. Παράλληλα, κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας, έχουν επιστρέψει 21 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι στην Ουκρανία και οι οποίοι πλέον θα συνδράμουν το έργο της ομαλής ένταξης των μαθητών από τη χώρα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 Βέλγιο και Σλοβενία τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, αλλά όχι ακόμα — η Λιθουανία ζητεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρα άμεσα

Η Ουκρανία θα πρέπει να σεβαστεί όλα τα απαραίτητα βήματα προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά θα ήταν λάθος το μπλοκ να κλείσει την πόρτα στη χώρα, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες.

“Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι λογικό να πάμε βήμα βήμα, διαφορετικά θα έχουμε χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμες”, πρόσθεσε.

“Όμως από την άλλη πλευρά, θα ήταν μεγάλο λάθος να κλείσουμε την πόρτα σε χώρες, όπως η Ουκρανία, που νιώθουν ότι απειλούνται. Θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά μαζί τους”, υπογράμμισε ο Ντε Κρο.

“Θα μπορούσαμε να τους καλούμε στις συνόδους, χωρίς να έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις (…) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να βρει δημιουργικούς τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να σεβαστεί τη διαδικασία”, τόνισε.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών στηρίζουν την πρόταση να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στην ΕΕ.

“Όχι αύριο, φυσικά, αύριο μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας”, σχολίασε.

Ωστόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία στη διάρκεια αυτής της συνόδου, ενώ εξέφρασε και την απογοήτευσή του που η κοινή τους ανακοίνωση δεν έφτασε ως εκεί.

“Θα ήθελα η Ουκρανία να λάβει τώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας (…) αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα, όμως θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα”, επεσήμανε ο Ναουσέντας.

Πηγές: ΑΠΕ/ Reuters / AFP

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα