Top

Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο Κίεβο – Εκρήξεις στο Λβιβ

Ο Ζελένσκι διαβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας διατηρούν τον έλεγχο περιοχών-κλειδιών.

Parallaxi
ουκρανία-σκληρές-μάχες-στο-κίεβο-εκρ-894919
Parallaxi

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».

Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.

Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν.

Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.

Σύμφωνα με την ουκρανή βουλεύτρια Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.

Σκληρές μάχες στα προάστια του Κιέβου

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Ουκρανίας για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα επέτρεπε την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας. Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να μπορέσει να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πάντος παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία αισιοδοξία από ορισμένες δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, φαίνεται πως θα αργήσει να βγει ο «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις.

Μπορεί η Ουκρανία να έχει ουσιαστικά αποδεχθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί στη Μόσχα η οποία έχει θέσει μία σειρά από όρους για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία ειρηνευτική διαδικασία.

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άνοιξαν ένα προσωρινό παράθυρο ελπίδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο…»

«Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε ο κ. Πεσκόφ.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν με αυτές τις δηλώσεις οι Ρώσοι προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν ρίξει το βάρος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά την ίδια στιγμή κερδίζουν χρόνο ώστε να μπορέσουν να ανασυντάξουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις οι οποίες έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από τον ουκρανικό στρατό.

Όταν ρωτήθηκε για το άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ σε νέα ανάρτησή του αναφέρθηκε στις τακτικές των Ρώσων.

Ο Ποντόλιακ στην ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει ότι τα πράγματα είναι ρευστά σε όλα τα μέτωπα και γίνονται μάχες σημείο με το σημείο. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής κατηγορεί μάλιστα τη Ρωσία ότι δημιουργεί τοπικές παγίδες για τους πολίτες, ενώ κάνει στοχευμένα χτυπήματα σε σημεία όπου κρύβονται πολίτες.

Σκληρές μάχες στα προάστια

Πάντως παρά το γεγονός ότι στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται οι προσπάθειες από Μόσχα και Κίεβο, την ίδια στιγμή οι μάχες που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας είναι σκληρές.

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πλήγματα πυροβολικού

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά).

Αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πρωτεύουσας, συμπλήρωσε.

Η Ολλανδία «πάγωσε» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατ. ευρώ

Οι ολλανδικές αρχές έχουν «παγώσει» ή κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που ανήκουν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

Ο Κλάας Κνοτ γνωστοποίησε τα παραπάνω στοιχεία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει το κοινοβούλιο ότι η Ολλανδία είχε κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία μόλις 6 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να σας πω ότι στο μεταξύ έχουμε παγώσει ή κατασχέσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ… και εκτιμώ ότι θα αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, συμπληρώνοντας ότι «αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή».

Η Ιαπωνία επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που υφίστανται κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι. Στο στόχαστρο μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών. Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες.

Έχει διαταχθεί επίσης το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να συμμετέχει σε έργα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία αποσύρθηκαν οι Shell και ExxonMobil. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, μοιάζοντας να επαμφοτερίζει λόγω από τη μια της μεγάλης σημασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και από την άλλη της βούλησής του να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο τόνισε χθες Πέμπτη ότι το λογικό θα ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία στα «αμοιβαία επωφελή» ενεργειακά έργα στη Σαχαλίνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα