Ουκρανία: Στρατιώτες καίνε έγγραφα έξω από το υπουργείο Άμυνας
Έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή
Στρατιώτες καίνε έγγραφα έξω από το υπουργείο Άμυνας
Μουδιασμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Εικόνες διάλυσης κάνουν τον γύρω των μέσων ενημέρωσης από το πρωί της Πέμπτης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
Η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο του πολέμου και πλέον ο κόσμος παρακολουθεί έντρομος.
Σκληρές μάχες διεξάγονται σε πολλά σημεία της χώρας και ήδη υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
«Καταιγισμός» βίντεο και φωτογραφιών από την εμπόλεμη ζώνη αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βίντεο της Deutsche Welle που μεταδόθηκε στο Twitter, παρουσιάζει μια ομάδα στρατιωτών, οι οποίοι εθεάθησαν να καίνε έγγραφα και αντικείμενα έξω από το αρχηγείο πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο.
Η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι ορισμένα από τα στρατιωτικά κέντρα της διοίκησής της έχουν δεχτεί ρωσικά πλήγματα.
Uniformed men were seen burning documents outside the Ukrainian defense ministry intelligence headquarters in Kyiv.
Ukraine said some of its military command centers have been hit by Russian strikes, but this building appeared to be intact. pic.twitter.com/qvfBqTiHvm
— DW News (@dwnews) February 24, 2022
Ο Ερυθρός Σταυρός φοβάται για «έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων»
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Πίτερ Μάουρερ, προειδοποίησε σήμερα έναντι της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «νεκρούς και καταστροφές μιας κλίμακας, με την οποία είναι τρομακτικό να έρθουμε αντιμέτωποι».
«Φοβάμαι τώρα για μια επιδείνωση των δοκιμασιών, με το ενδεχόμενο ενός τεράστιου αριθμού θυμάτων και σημαντικών καταστροφών πολιτικών υποδομών (…), όπως και μαζικών εκτοπισμών, τραυματισμών, χωρισμών οικογενειών και εξαφανίσεων», επεσήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.
Οι άμαχοι και οι ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, στην Ουκρανία πρέπει να προστατευθούν από επιθέσεις, σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, προσέθεσε.
Ο πρόεδρος της ICRC, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και έπληξε μεγάλες πόλεις με πυραύλους, δήλωσε:
«Η χρήση όπλων με ευρείας κλίμακας επιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται στις κατοικημένες περιοχές.
«Οι αναγκαίες υποδομές θα πρέπει να προφυλάσσονται, μεταξύ άλλων τα συστήματα ύδρευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτροδότησης, τα οποία, για παράδειγμα, τροφοδοτούν τις κατοικίες των αμάχων, τα σχολεία και τις ιατρικές εγκαταστάσεις με ζωτικής σημασίας νερό και ηλεκτρισμό. Οι επιθέσεις που διαπράττονται με νέες τεχνολογίες και κυβερνο-μέσα πρέπει επίσης να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία
Την έντονη ανησυχία του «για την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.
Ο κ. Βιτορίνο επαναλαμβάνει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση παύση των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών και υπενθυμίζει ότι τα οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν εκτοπίσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, που τώρα βασίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική κοινότητα, συνεχίζει ο κ. Βιτορίνο, «δεσμεύεται να παραμείνει και να συνεχίσει την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας», επιχειρώντας «με έναν ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο, προτεραιοποιώντας το ανθρωπιστικό καθήκον».
ΗΠΑ: Στόχος της Ρωσίας είναι να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία