Ουκρανία: Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεύτερο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών

Έντονη ανησυχία για κύμα προσφύγων - Πιέσεις για ενέργειες της Ευρώπης κατά του Πούτιν.

Parallaxi
ουκρανία-συναγερμός-στην-ευρώπη-δεύ-887546
Parallaxi

Ευρείας κλίμακας ρωσική στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία από τα ξημερώματα, που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 40 Ουκρανούς στρατιώτες και 10 πολίτες.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει μπαράζ παράλληλων επιθέσεων σε ουκρανικά εδάφη από τη μεθόριο με τη Ρωσία, από τη Λευκορωσία, από την προσαρτημένη Κριμαία αλλά και στα νότια έως την Οδησσό.

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Εξάλλου ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

Νεκρό αγόρι στο Χάρκοβο

Μεταξύ των άμαχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ρωσική εισβολή, είναι και ένα ένα αγόρι στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία μετά από βομβαρδισμό σε συγκρότημα κατοικιών.

Στις τάξεις των επιτιθέμενων έχουν σημειωθεί 50 απώλειες στο Λουχάνσκ σύμφωνα με τον Ουκρανικό στρατό, που αναφέρει επίσης ότι έχει καταρρίψει συνολικά 6 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και ότι έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε μάλιστα ότι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Ουρές στα καταστήματα στο Κίεβο, μποτιλιάρισμα στις εξόδους

Οι κάτοικοι του Κιέβου σχημάτιζαν σήμερα μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα, περιμένοντας να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια. Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα δυτικά, καθώς αρκετοί πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Στα μέσα του πρωινού η κυκλοφορία των οχημάτων είχε μπλοκάρει στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την πόλη Λβιβ. Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι: Όπλα σε όποιον θέλει να πολεμήσει τους Ρώσους

Δίνουμε όπλα σε όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας, ανέφερε σε ένα νέο, δραματικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών.

Ομόθυμη καταδίκη από τους δυτικούς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ζελένσκι είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία.

Δεσμεύθηκε να αναδείξει την επέμβαση κατά τη συζήτηση που θα έχει σήμερα με τους ομολόγους του στην G7.

Σύσσωμη η ηγεσία της Ευρώπης έσπευσε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και να προειδοποιήσει τη Μόσχα πως προετοιμάζεται για ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσουν στους ηγέτες που θα συγκληθούν εκτάκτως, δέσμη κυρώσεων προς άμεση έγκριση.

«Σεισμός» στις αγορές

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε «φωτιά» στις αγορές.

Στα 103 δολάρια το βαρέλι διαμορφωνόταν η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ λίγο μετά τις 12.00 ώρα Ελλάδος, καταγράφοντας άνοδο άνω του 6%.

Στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχτηκε η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφοντας αύξηση 32%.

Μεγάλη πτώση από 2% έως 3% καταγράφουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Βουτιά σχεδόν 14%, κατέγραψε το χρηματιστήριο της Μόσχας.

Εισβολή στην Ουκρανία: Έκτακτη σύσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι καλεί σε έκτακτη σύσκεψη όλων των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», ώστε να υπάρξει αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Βρετανός ηγέτης επιβεβαίωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς το βρετανικό λαό κατά τη διάρκεια του πρωινού αναφορικά με τη ρωσική εισβολή.

Ανέφερε επίσης ότι θα μιλήσει με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών μελών του G7.

Χαρακτήρισε δε τις εξελίξεις ως «καταστροφή για την ήπειρό μας».

NATO: Αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στα ανατολικά της Συμμαχίας

Στην σκιά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, το NATO ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι αναπτύσσει περισσότερες αμυντικές χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις στα ανατολικά της συμμαχίας για να προστατεύσει τους συμμάχους του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρεται: «Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές συνέπειες.

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων.

Αναπτύσσουμε επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα».

Αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους πολλοί Ουκρανοί σπεύδουν στην Πολωνία – τα πολωνικά νοσοκομεία προετοιμάζονται να δεχθούν Ουκρανούς τραυματίες

Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών.

Ο Αλεξάντερ Μπαζάνοφ έφυγε από το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν και διασχίζοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Πολωνία με τα πόδια.

Ο Μπαζάνοφ, ένας 34χρονος από τη Μαριούπολη, που απέχει 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του ότι ξεκίνησε πόλεμος.

«Το μόνο που νιώθω είναι μεγάλος φόβος», τόνισε την ώρα που περίμενε σε ένα μεθοριακό πέρασμα περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία. «Θα επισκεφθώ τον πατέρα μου στην Ισπανία, αλλά δεν έχω χρήματα και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω».

Το πέρασμα στη Μέντικα χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ουκρανούς που πηγαίνουν στην Πολωνία για ψώνια ή για να εργαστούν.

Σήμερα οι ουρές των ανθρώπων που περίμεναν να εισέλθουν στη μεθοριακή αυτή πόλη μεγάλωναν, με κάποιους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η Ρωσία θα εισβάλει βαθιά στη χώρα τους.

«Όλοι πίστευαν ότι η δυτική Ουκρανία είναι ασφαλής επειδή είναι κοντά στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», επεσήμανε η 44χρονη Μαρία Πάλις που έφτασε στα πολωνικά σύνορα με την οικογένειά της και την οικογένεια του αδελφού της. «Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ασφαλής».

Η είδηση της εισβολής ώθησε στην Όλγκα Παβλούσικ και τον φίλο της Μπόχνταν Μπεγκέι να σπεύσουν στα σύνορα με την Πολωνία, αφήνοντας πίσω τον σκύλο τους. Δεν ξέρουν πού θα πάνε.

«Οπουδήποτε υπάρχει ασφάλεια, είναι καλά», δήλωσε.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στην Πολωνία προετοιμάζουν κλίνες για να δεχθούν τραυματίες από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας.

«Η Πολωνία προετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, περιλαμβανομένων Ουκρανών πολιτών που έχουν επηρεαστεί από την ένοπλη σύγκρουση», επεσήμανε το υπουργείο.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στην Πολωνία θα έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, περιλαμβανομένων των νοσοκομείων. Προετοιμάζονται κλίνες στα νοσοκομεία για τη διακομιδή τραυματιών».

Ο Ερυθρός Σταυρός καλεί όλες τις πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία να προστατεύσουν τους αμάχους και τις βασικές υπηρεσίες

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στην σύγκρουση στην Ουκρανία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τους πολίτες και τις βασικές υπηρεσίες, όπως αυτές της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος της ICRC Πίτερ Μάουρερ αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού ανταποκρίνονται σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν και “θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους που σώζει ζωές”.

Η ICRC, η οποία έχει περίπου 600 μέλη του προσωπικού της στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων περίπου 400 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, βοηθάει στην παροχή πόσιμου νερού στην περιοχή του Ντονέτσκ μετά τις ζημιές που υπέστησαν δύο σταθμοί υδροδότησης από βομβαρδισμούς το σαββατοκύριακο, προκαλώντας προβλήματα στην παροχή νερού σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Για νέα κύματα προσφύγων κάνουν λόγο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Το ενδεχόμενο νέων κυμάτων προσφύγων, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, είναι ένα από τα θέματα που ήδη απασχολούν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει την Πολωνία στην περίπτωση που αρχίσουν να συρρέουν πλήθη προσφύγων στα σύνορα της.

Στη Γαλλία υπάρχει από παλαιοτάτων χρόνων ουκρανική κοινότητα και πολλοί Ουκρανοί που ζουν στο Παρισι έλαβαν μέρος σήμερα το πρωί σε λιτανεία η οποία πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδίμηρου του Μεγάλου – μία ουκρανική εκκλησία η οποία κτίστηκε το 16ο αιώνα στο κέντρο του Παρισιού από τους αυτοαποκαλούμενους ελληνόρυθμους καθολικούς.

Σε ό,τι αφορά τέλος τους Γάλλους, που παραμένουν σήμερα στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι είναι περίπου 400.

Οι κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να θέσουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του (Ρούτε) – Ευπρόσδεκτοι τυχόν Ουκρανοί πρόσφυγες

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πρέπει να θέσουν στο στόχαστρο απευθείας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

“Η Ολλανδία πιστεύει πως θα πρέπει να επιβληθούν στο μέγιστο κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και της κυβέρνησής του”, δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

“Δεν είμαστε σε σύγκρουση με τον ρωσικό λαό, είναι τον Πούτιν και την κυβέρνησή του που πρέπει να θέσουμε στο στόχαστρό”.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έκανε έκκληση για μια διπλωματική λύση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε πως τυχόν πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του, όπου ζει μια μεγάλη ουκρανική κοινότητα.

“Η απάντηση σε αυτή την κρίση πρέπει να είναι μια διπλωματική λύση”, είπε ο Κόστα σε τηλεοπτικό διάγγελμα και πρόσθεσε πως η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και να συμβάλει σε μια προσπάθεια αποτροπής, υπογραμμίζοντας όμως πως “το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει ούτε θα δράσει στην Ουκρανία”.

“Ουκρανοί πολίτες που έχουν οικογένεια, φίλους και γνωστούς εδώ είναι ευπρόσδεκτοι στην Πορτογαλία”, είπε ο Κόστα, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα διευκολυνθεί η έκδοση θεωρήσεων εισόδου.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει περιοχές στα ανατολικά — επικεφαλής των φιλορώσων ανταρτών εκτιμά ότι “το κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει γρήγορα”

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα