Ουκρανία: Τέσσερα παιδιά στο νοσοκομείο αφού δέχθηκαν πυρά από Ρώσους

 Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα, δηλώνει ο Ζελένσκι - Όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-τέσσερα-παιδιά-στο-νοσοκομε-897716
Parallaxi

Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού δέχθηκαν πυρά ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν, ισχυρίστηκε ο Ουκρανός κυβερνήτης της Ζαπορίζια.

Ο ίδιος τόνισε ότι λεωφορεία που προσπαθούσαν να φτάσουν σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους δέχθηκαν επίθεση.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, είπε: «Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί τα παιδιά υποφέρουν ξανά. Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τρία παιδιά δέχθηκαν πυρά στην πρώην συνοικία Huliaipil, νυν Pologivsky. Οι οικογένειες έφυγαν από τη Μαριούπολη, δραπέτευσαν. Ένα παιδί είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μια άλλη οικογένεια δέχτηκε πυρά στο χωριό Kamyanske, καθώς και ένα παιδί σε κρίσιμη κατάσταση».

 Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου, δηλώνει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας» για «να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν περιφερειακό, δημόσιο ιστότοπο.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε στον ιστότοπο Suspilne, ο οποίος δημοσιεύει και ένα βίντεο αυτής της συνέντευξης.

«”Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”: δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Ο Ζελένσκι πρόκειται αύριο να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ιταλίας. Έχει ήδη μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ. Την Τετάρτη, θα είναι η σειρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ηθοποιός Τσουλπάν Χαμάτοβα εγκατέλειψε τη Ρωσία

Η Ρωσίδα ηθοποιός Τσουλμπάν Χαμάτοβα, γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες “Good bye Lenin!” ή πιο πρόσφατα “Petrov’s Flu” του συμπατριώτη της Κίριλ Σερεμπρένικοφ, ανακοίνωσε πως εγκατέλειψε τη χώρα της για τη Λετονία, καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη Ρωσίδα δημοσιογράφο Κατερίνα Γκορντέεβα και προβλήθηκε χθες στο Youtube, η 46χρονη ηθοποιός έκανε γνωστό πως βρίσκεται εδώ και κάποιες εβδομάδες στην πρωτεύουσα της Λετονίας.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη Λετονία, στη Ρίγα (…), διότι δεν μπορώ να πω πως ο πόνος άλλων ανθρώπων, η τραγωδία που ζουν, η ανθρωπιστική καταστροφή έχουν να κάνουν με μια απελευθέρωση», εξήγησε η Χαμάτοβα.

«Δεν βρισκόμουν στη Ρωσία, ήμουν σε διακοπές όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Όταν ήταν να φύγω, σκέφτηκα πως έπρεπε να περιμένω, κατόπιν υπέγραψα ένα αίτημα κατά του πολέμου, στη συνέχεια μου έγινε κατανοητό ότι θα ήταν προτιμότερο να μην επιστρέψω στη Ρωσία», συνέχισε η ίδια.

Σύμφωνα με την πρωταγωνίστρια, δύο επιλογές υπάρχουν, εάν αποφασίσει να επιστρέψει στη χώρα της χωρίς να οδηγηθεί στη φυλακή: «να σταματήσει να λέει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο, ότι πρόκειται για μια τραγωδία (…)» ή «να ζητήσει συγγνώμη που δεν στήριξε τη στρατιωτική επιχείρηση».

Όμως, διαβεβαιώνει: «δεν μπορώ να αγνοήσω ό,τι βλέπω ιδίοις όμμασι (…), γνωρίζω πως δεν είμαι προδότρια (…) αγαπώ βαθιά την πατρίδα μου».

Με σπουδές στη θεατρική Σχολή του Καζάν, κατόπιν στη ρωσική Ακαδημία τεχνών του θεάτρου της Μόσχας, η Τσουλπάν Χαμάτοβα ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο το 1998. Έγινε γνωστή με το Luna Papa (1999). Θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της στη Ρωσία και η καριέρα της μοιράζεται στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.

Ουκρανία
Εικόνα: Τwitter

Ρωσία: Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας βγάζει σε «υποχρεωτική άδεια» το 20% του προσωπικού και «παγώνει» τις προσλήψεις

Η διοίκηση του μεγαλύτερου ρωσικού αεροδρόμιου, του Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει βγάλει σε υποχρεωτική άδεια το 1/5 του προσωπικού και έχει «παγώσει» τις προσλήψεις εξαιτίας της «βουτιάς» στην επιβατική κίνηση, μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη, με τη Μόσχα να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Οι κυρώσεις έχουν ήδη διακόψει τις προμήθειες των περισσότερων αεροσκαφών και των ανταλλακτικών στη Ρωσία.

«Από τις 16 Μαρτίου ορισμένοι υπάλληλοι του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβο έχουν βγει σε υποχρεωτική άδεια» αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι θα λάβουν τα 2/3 των αποδοχών τους.

Το Σερεμέτιεβο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης πριν από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, είχε μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το αεροδρόμιο έκλεισε δύο από τους πέντε τερματικούς σταθμούς του στις 15 Μαρτίου και έχει θέσει εκτός λειτουργίας έναν από τους διαδρόμους του, επικαλούμενο «επιβεβλημένους περιορισμούς στις διεθνείς αερομεταφορές». Επιπροσθέτως η εταιρεία «πάγωσε» προσωρινά όλα τα επενδυτικά της σχέδια.

Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Ural Airlines, ένας από τους μεγαλύτερες αερομεταφορείς στη Ρωσία, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υποχρεώθηκε να βγάλει σε υποχρεωτική άδεια μέρος του προσωπικού της.

Ελβετία-Ουκρανία: Ο πρόεδρος Κασίς αποκλείει την πιθανότητα να στείλει η χώρα του όπλα στην Πολωνία

Η ουδετερότητα της Ελβετίας αποκλείει κάθε πιθανότητα παράδοσης όπλων στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ιγκνάσιο Κασίς, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βαρσοβία.

«Η πρώτη επιθυμία της Πολωνίας αφορούσε την παράδοση όπλων. Όμως αυτό δεν είναι συμβατό με την ουδετερότητά μας. Το εξήγησα με σαφήνεια στον (πρωθυπουργό) Ματέους Μοραβιέτσκι», είπε ο Κασίς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική δημόσια τηλεόραση SRF.

«Φυσικά, ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης αναμένει την πλήρη στήριξή μας στις κυρώσεις. Του είπα ότι όχι μόνο τις έχουμε στηρίξει μέχρι τώρα, αλλά πήγαμε και ένα βήμα παραπέρα», πρόσθεσε.

Στη Βαρσοβία, ο Μοραβιέτσκι είπε νωρίτερα ότι η Ελβετία πρέπει να παγώσει τους λογαριασμούς των Ρώσων ολιγαρχών στη χώρα και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Η Ελβετία εγκατέλειψε την πρακτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα και υιοθέτησε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα