Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός “άνοιξε πυρ” εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.
Η περιοχή είναι πεδίο μαχών εδώ και ημέρες.
Οι ουκρανικές αρχές κάνουν νέα απόπειρα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις
Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.
Σε περίπου 2,1-2,2 εκατ. υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με την UNHCR
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε επίσκεψή του στην Στοκχόλμη ότι “τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα”, παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.
Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι ιδιαιτέρως η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.
Η ενεργειακή κρίση «συγκρίνεται» με το πετρελαϊκό σοκ του 1973, λέει το Παρίσι
Η τωρινή ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από εκτόξευση των τιμών είναι «συγκρίσιμη σε ένταση, σε βαναυσότητα, με το πετρελαϊκό σοκ του 1973», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.
Η τιμή του πετρελαίου και του αερίου εκτινάχθηκαν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και μετά τις κυρώσεις της Δύσης που στοχοθετούν τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου.
Ο αμερικανικός εκδοτικός όμιλος Conde Nast σταματά τις επιχειρήσεις του στη Ρωσία
https://www.youtube.com/watch?v=Ji52IfPKN4M&ab_channel=E-Military
Ο αμερικανικός εκδοτικός όμιλος Conde Nast ανακοίνωσε πως εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, σταματά τις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου εδώ και πάνω από 20 χρόνια εκδίδει κυρίως τη ρωσική έκδοση του διάσημου περιοδικού μόδας Vogue.
«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προς το παρόν όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις μας με την Conde Nast Ρωσίας», έγραψε ο επικεφαλής του ομίλου Ρότζερ Λιντς σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο.
«Αισθανόμαστε σοκ και φρίκη για την παράλογη βία και την τραγική ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία (…) Έχει πρωταρχική σημασία να είμαστε σε θέση να παράγουμε το περιεχόμενό μας χωρίς κίνδυνο για την ασφάλεια του προσωπικού μας», εξήγησε αναφερόμενος «στην πρόσφατη υιοθέτηση από τη ρωσική κυβέρνηση νέων νόμων περί λογοκρισίας που μας εμποδίζουν πλέον να το κάνουμε».
Η ρωσική έκδοση του περιοδικού Vogue κυκλοφορεί στη Ρωσία από το 1998. Στη χώρα ο όμιλος εκδίδει επίσης τα περιοδικά GQ, GQ Style, Tatler, Glamour και AD. Η έλευση στη χώρα δυτικών περιοδικών είχε σηματοδοτήσει την είσοδό της στη σύγχρονη καπιταλιστική εποχή.
Πολλές μάρκες ειδών μόδας και πολυτελείας ανακοίνωσαν επίσης πως διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, μεταξύ των οποίων οι Chanel, Hermes, Prada και LVMH. Τα είδη πολυτελείας είχαν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, ωστόσο πολυάριθμοι όμιλοι έλαβαν την απόφαση να κλείσουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία.
Coca-Cola HBC AG: Η ανακοίνωση μετά την απόφαση της μητρικής για αναστολή δραστηριότητας στη Ρωσία
Ανακοίνωση εξέδωσε η Coca-Cola HBC AG, μετά την απόφαση της The Coca-Cola Company να αναστείλει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία.
Αναλυτικότερα αναφέρεται: «Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της The Coca-Cola Company να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, σεβόμαστε την απόφαση και εργαζόμαστε για την πλήρη εναρμόνιση της εφαρμογή της. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα συμφέροντα των υπαλλήλων, των πελατών και των προμηθευτών μας στη Ρωσία.
Η σχέση μας με την The Coca-Cola Company παραμένει ισχυρή και συνεχίζουμε να είμαστε σε στενή συνεργασία σε όλες τις υπόλοιπες αγορές μας.
Η καρδιά μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από την αφάνταστη τραγωδία στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε να παρέχουμε υποστήριξη σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Είμαστε ευγνώμονες για όλους τους υπαλλήλους μας, ιδιαίτερα αυτούς που παρείχαν προσωπική υποστήριξη. Προσθέτουμε τη φωνή μας στους πολλούς που θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία».
Ρωσία: Ελλείψεις σε φάρμακα αρχίζουν να εμφανίζονται στα φαρμακεία
https://www.youtube.com/watch?v=-YOH-nrkRqE&ab_channel=GBNews
Ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη στα ρωσικά φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικής Εποπτείας της Ρωσίας (Roszdravnadzor) και η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των ρώσων καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα για διαβητικούς παράγονται στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant.
Οι ασθενείς που ερωτήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν με την σειρά τους ότι αυτή η έκτακτη αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς παράγονται στο εξωτερικό και, κατά συνέπεια, περιμένοντας την δημιουργία ελλείψεων ή υψηλό πληθωρισμό, αγοράζουν προληπτικά.
Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν στοχεύουν την φαρμακευτική βιομηχανία, η Kommersant προβλέπει ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι πιθανόν να βρεθούν χωρίς εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα, η Ευρώπη έχει σχεδόν διακόψει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% των εισαγόμενων φαρμακευτικών πρώτων υλών, καθυστερούν εξαιτίας της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Τα ρωσικά στοκ μπορούν να διαρκέσουν για διάστημα τριών έως έξι μηνών.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία βρέθηκε σχεδόν χωρίς φαρμακευτική βιομηχανία.
Εξαρτημένη επί μακρόν από τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, η Ρωσία συγκρότησε πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, με στόχο να γίνει εξαγωγική χώρα. Η πολιτική αυτή τροφοδοτήθηκε από τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία.
Ομως, η ρωσική παραγωγή συνεχίζει να εξαρτάται από την εισαγωγή πρώτων υλών.