Ουκρανία: Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαρκίβ

Περίπου 3.500 πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σούμι – Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-τουλάχιστον-27-άμαχοι-σκοτώθη-892184
Parallaxi

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χαρκίβ 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

  • ΗΠΑ-Ρωσία: Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι “2.000 έως 4.000” Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου εκτίμησε σήμερα ότι από “2.000 έως 4.000” Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, διευκρίνισε ότι η αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα γιατί συντάχθηκε από διάφορες πηγές.

Σπάνιος απολογισμός του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο στις 2 Μαρτίου για 498 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εξήγησε κατά τη διάρκεια της ίδιας ακρόασης ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς προσωπικής πεποίθησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, που συσσώρευε “κατά τη διάρκεια πολλών ετών ένα εκρηκτικό μίγμα παραπόνων και φιλοδοξίας”.

Έκρινε “πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος να “διπλασιάσει τις προσπάθειες και προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να νοιάζεται για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων”.

Ωστόσο ο διευθυντής της CIA δήλωσε επίσης “απόλυτα πεπεισμένος” ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αντιστέκονται με “αποτελεσματικότητα και σθένος”.

  • Η L’ Oreal και Ferrari φεύγουν από τη Ρωσία

Η L’Oreal, ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει προσωρινά τα καταστήματα και τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου που διατηρεί στη Ρωσία, αντιδρώντας στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο γαλλικός κολοσσός, ο οποίος καταδικάζει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, αναφέρει επίσης ότι θα αναστείλει όλες τις επενδύσεις του στη βιομηχανία καλλυντικών και στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

  • Η Ferrari αναστέλλει τις εξαγωγές της

Η Ferrari NV, η ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία πολυτελών σπορ αυτοκινήτων, ανέστειλε την Τρίτη τις εξαγωγές στη Ρωσία.

«Παίζουμε τον μικρό μας ρόλο δίπλα στους θεσμούς που φέρνουν άμεση ανακούφιση σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ferrari, Μπεντέτο Βίνια.

Στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στη Μόσχα, υπάρχουν δύο εξουσιοδοτημένες αντιπροσωπείες Ferrari, οι οποίοες πούλησαν αρκετές δεκάδες οχήματα Ferrari το 2021. Τη συγκεκριμένη χρονιά, μάλιστα, η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ αποστέλλοντας περισσότερα από 11.000 οχήματα σε όλο τον κόσμο.

Τα αυτοκίνητα της Ferrari έχουν που μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, επομένως δεν θα είναι δύσκολο για την εταιρεία να ανακατευθύνει σε άλλες χώρες αυτοκίνητα που είχε προγραμματιστεί να πάνε στη Ρωσία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μαρανέλο της Ιταλίας, δήλωσε επίσης ότι θα δωρίσει 1 εκατομμύριο ευρώ, σε διεθνή ανθρωπιστικά έργα που υποστηρίζουν Ουκρανούς που έχουν ανάγκη.

  • Ρωσία: Κλείνουν “προσωρινά” τα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald’s

Η αλυσίδα φαστ-φουντ McDonald’s Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά τα εστιατόριά της στη Ρωσία και προστίθεται έτσι στη μακρά λίστα των δυτικών εταιρειών που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στη χώρα αυτή μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε πάντως ότι θα συνεχίσει να καταβάλει τους μισθούς στους 62.000 υπαλλήλους της στη Ρωσία.

Πηγή:.iefimerida.gr

  • Βρετανία: Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα τερματιστούν έως τα τέλη του 2022

Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε στα 129,92 δολάρια το βαρέλι, εν αναμονή της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ

  • Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία που διήρκεσε μιάμιση ώρα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις τελευταίες εξελίξεις στην στρατιωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Οι δύο πρόεδροι «έκαναν μια μακρά ανασκόπηση για το σύνολο των ανθρωπιστικών θεμάτων, την πρωτοβουλία για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών και τέλος μια ανασκόπηση για τις εν εξελίξει συζητήσεις στη Γκόμελ», διευκρινίζει η προεδρία.

Ο Μακρόν έχει πολύ τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι: οι δύο άνδρες συνομίλησαν προχθές Κυριακή έπειτα από μια συνομιλία ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που αφιερώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ασφάλεια μετά την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τον ρωσικό στρατό.

Ο Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί αργότερα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

  • Καναδάς: Αποστολή επιπλέον 150 στρατιωτών στη Λετονία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του στέλνει επιπλέον 150 στρατιώτες στη Λετονία και επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην ανατολική Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καναδικές στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Στη διάρκεια της επίσκεψης με τον Τριντό στη Λετονία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «υποτίμησε σοβαρά» την Ουκρανία και την αποφασιστικότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε από τη Λετονία ότι ο Πούτιν έχει απομονωθεί και ότι όλος ο κόσμος είναι στο πλευρό της Ουκρανίας.

  • Το BBC ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των αγγλόφωνων υπηρεσιών του στη Ρωσία

Το βρετανικό BBC ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία των αγγλόφωνων υπηρεσιών του στη Ρωσία, μετά την προσωρινή αναστολή τους για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της νέας αυστηρής νομοθεσίας που εγκρίθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο.

«Εξετάσαμε τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας παράλληλα με την επείγουσα ανάγκη της μετάδοσης ειδήσεων από το έδαφος της Ρωσίας. Έπειτα από προσεκτική διαβούλευση, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη μετάδοση ειδήσεων στην αγγλική γλώσσα από τη Ρωσία, από σήμερα το βράδυ (Τρίτη 8 Μαρτίου)», αναφέρει το BBC σε σχετική ανακοίνωση.

Το BBC διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τη μετάδοση των εξελίξεων «ανεξάρτητα και αμερόληπτα» σύμφωνα με τον αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, υπογραμμίζοντας πως η ασφάλεια του προσωπικού του στη Ρωσία παραμένει η πρωταρχική του προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι “δεν επιμένει” στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα