Ούτε έναν μήνα δεν κράτησε η μείωση στις ΜΕΘ- Πού είναι πιθανή η χρήση διπλής μάσκας

Τι λένε οι ειδικοί.

Parallaxi
ούτε-έναν-μήνα-δεν-κράτησε-η-μείωση-στι-591270
Parallaxi
Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ της χώρας τον τελευταίο μήνα, παρά το lockdown που είναι σε ισχύ.
Το γεγονός ανησυχεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους, καθώς και την κυβέρνηση για την πίεση που ήδη ασκείται στα νοσοκομεία αλλά κυρίως τις ΜΕΘ.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι φανερή στα νούμερα που δημοσιεύονται καθημερινά.
Εξετάζεται η εφαρμογή διπλής μάσκας σε συνθήκες συνωστισμού

Ανησυχία υπάρχει στους ειδικούς για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, μιας και οι συνθήκες που φέρνει η Μήδεια ευνοούν την μετάδοση του ιού.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 95% με τις διπλές μάσκες ακόμη κι αν κοντά μας βρίσκεται κάποιος που έχει μολυνθεί, αρκεί στον χώρο που θα βρεθεί ο ίδιος και όλοι γύρω του να φορούν 2 σφιχτές χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό πάνινης και χειρουργικής.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, τόνισε: «σίγουρα η διπλή χρήση μάσκας θα παρεμποδίσει καλύτερα την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας». «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση διπλής μάσκας είναι επιβεβλημένη και ενδέχεται κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί», είπε επίσης.

Έρχονται αλλαγές στη χρήση της μάσκας

Αλλαγές στις μάσκες στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό προανήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές», είπε ο ίδιος.

«Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της», υπογράμμισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα, όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα», τόνισε.

Όπως ανέφερε, ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω, ανάμεσα 1,1 και 1,2, και είναι ο πιο σκληρός δείκτης με βάση τις νοσηλείες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες.

«Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου. Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό.

ΜΕΘ: Η μείωση δεν κράτησε ούτε έναν μήνα 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο πρώτο «κύμα», σχεδόν έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα κατάφερε να μην έχει τόσα πολλά κρούσματα όσο άλλες χώρες και μπόρεσε να υψώσει ένα ικανοποιητικό.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, λόγω κορονοϊού, στην Ελλάδα είχε μειωθεί στους 300 και η τάση ήταν προς τα κάτω. Ο θετικός αυτός ρυθμός μείωσης των διασωληνεμένων, ωστόσο, δεν κράτησε για πολύ. Για την ακρίβεια, δεν συμπληρώθηκε ούτε μήνας με μείωση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ αφού ο Φεβρουάριος έφερε νέα έξαρση του κορονοϊού και τον φόβο της αθρόας διασποράς.

Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλαν και οι μεταλλάξεις που έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη την Ευρώπη με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχόμενα lockdown έχουν στόχο τη δημιουργία «αναχώματος» στο τρίτο «κύμα» που έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας, αφού μόλις 24 ημέρες χρειάστηκαν για να φτάσουμε ξανά στους 300 διασωληνωμένους και χωρίς ποτέ ο αριθμός αυτός να πέσει κάτω από τους 240…

Η αύξηση δείχνει πως οδεύουμε ολοταχώς προς μια θλιβερή αναβίωση της περιόδου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Αυτό θέλουν να προλάβουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτός ο μήνας αλλά και ο Μάρτιος θα είναι πιθανότατα οι δυσκολότεροι στην αντιμετώπιση του κορονοϊού μέχρι να προχωρήσει περαιτέρω το σχέδιο των εμβολιασμών, με την ανακοίνωση των αυστηρών lockdown κατά τόπους.

Ειδικότερα η Αττική, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, εσπευσμένα μπήκε σε αυστηρή επιτήρηση. Η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων, άλλωστε, στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, δείχνει πως είναι εύλογη η ανησυχία τόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων όσο και στην κυβέρνηση.

Ο πίνακας και το γράφημα των διασωληνωμένων των Φεβρουάριο

Προβληματίζει η Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι προβληματική καθώς τα 138 νέα κρούσματα επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των ειδικών, με βάση και το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης. Η συμπρωτεύουσα για την ώρα έχει γλιτώσει το «σκληρό» lockdown, που ήδη εφαρμόζεται στην Αττική, όμως, αν δεν υπάρξει βελτίωση στους αριθμούς δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, η Αχαΐα με τα 65 νέα κρούσματα συνεχίζει να είναι στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και η Εύβοια που κατέγραψε 46 νέες μολύνσεις. Προβληματισμός υπάρχει και για τη Χαλκιδική που είχε 25 νέα κρούσματα ενώ εντοπίστηκε κρούσμα και στο Άγιο Όρος!

Νέο κορωνοπάρτι στην πόλη

Ένα πάρτι με 14 συμμετέχοντες διέλυσε η Αστυνομία σε μαγαζί στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ο διοργανωτής συνελήφθη και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Επί τόπου μετέβησαν στις 2 παρά τα ξημερώματα αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν τον 33χρονο ιδιοκτήτη, στον οποίο επιβλήθηκε και το πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

Ακόμα βεβαιώθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ σε καθέναν από τους 14 συμμετέχοντες στο κορωνοπάρτι.

Με πληροφορίες από Mega/Newsbomb/ Έθνος

Στο «κόκκινο» η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής- Τι λένε οι ειδικοί για παράτασή του Lockdown

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα