Ελλάδα

Οξεία ηπατίτιδα: Συνολικά 9 περιστατικά σε παιδιά στην Ελλάδα

Στην χώρα μας κατεγράφησαν 4 νέα περιστατικά, στο διάστημα 15 ημερών

Parallaxi
οξεία-ηπατίτιδα-συνολικά-9-περιστατικ-903509
Parallaxi

Συνολικά 9 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Παρότι η νόσος παρουσιάζει ύφεση το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα μέσα σε 15 ημέρες κατεγράφησαν 4 νέα περιστατικά.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 650 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το παιδί νοσηλεύεται, η κλινικοεργαστηριακή του εικόνα βελτιώνεται χωρίς να έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και η γενική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλλα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.

Συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε εννέα (9)

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα