Top

Oxfam: Οι πλούσιες χώρες μονοπωλούν τα εμβόλια κατά του κορoναϊού- Προαγόρασαν τις μισές δόσεις

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
oxfam-οι-πλούσιες-χώρες-μονοπωλούν-τα-εμβό-635438
Parallaxi

κοροναϊός κόσμος

Μια ομάδα πλούσιων χωρών, που αντιπροσωπεύει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει προαγοράσει τις μισές δόσεις μελλοντικών εμβολίων κατά της COVID-19, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Η λογική των χωρών αυτών είναι να κάνουν προληπτικά προμήθειες από πολλούς ανταγωνιζόμενους παρασκευαστές με την ελπίδα ότι τουλάχιστον ένα από τα πειραματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Ωστόσο στην έκθεση αυτή υπογραμμίζεται με έμφαση η δυσκολία που θα έχει μια μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού να βρει εμβόλια την αρχική περίοδο της διάθεσής τους, την ώρα που ο μηχανισμός, ο γνωστός ως COVAX, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και έχει στόχο να διευκολύνει την αγορά και τη δίκαιη κατανομή στον κόσμο των εμβολίων που θα βρεθούν κατά του νέου κορωνοϊού, μποϊκοτάρεται από την Ουάσιγκτον και στερείται χρηματοδότησης.

Οι ΗΠΑ ήδη από τον Μάιο, ακολουθούμενες από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία κι άλλες χώρες, έχουν υπογράψει πολλά συμβόλαια που εγγυώνται εκ των προτέρων την παραγωγή και την παράδοση δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19, αν οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους.

Οι Αμερικανοί θα παραλάβουν δόσεις ήδη από τον Οκτώβριο προκειμένου να είναι έτοιμοι να τις διανείμουν εντός ενός 24ώρου αφού λάβουν ενδεχομένως το πράσινο φως από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο όμιλος AstraZeneca, εταίρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει υπογράψει τα περισσότερα από αυτά τα συμβόλαια δημοσίως, αλλά και οι Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, το κινεζικό εργαστήριο Sinovac και το ρωσικό ινστιτούτο Gamaleïa έχουν επίσης προπωλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στον κόσμο, μερικές φορές υπό τη μορφή συμπράξεων με τοπικούς παρασκευαστές.

Σύμφωνα με την Oxfam, συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί με πέντε από αυτούς τους παρασκευαστές που βρίσκονται στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών για 5,3 δισεκ. δόσεις, το 51% για ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ανωτέρω, όπως και η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία και το Ισραήλ (τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τα συμβόλαια για τα πειραματικά εμβόλια που δεν βρίσκονται ακόμη στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών).

Τα υπόλοιπα θα δοθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία (όπου βρίσκεται ο γιγάντιος όμιλος Serum Institute of India), το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Μεξικό, σύμφωνα με την Oxfam. Οι ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (330 εκατ. κάτοικοι) έχουν κάνει κράτηση συνολικά 800 εκατομμυρίων δόσεων σε έξι παρασκευαστές και η ΕΕ (450 εκατ. κάτοικοι) έχουν αγοράσει τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του AFP.

«Η ζωτικής σημασίας πρόσβαση (στα εμβόλια) δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το μέρος στο οποίο κατοικεί κάποιος ούτε από τα χρήματα που έχει», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Ρόμπερτ Σίλβερμαν της Oxfam.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προτείνει πολλούς τρόπους παγκόσμιου καταμερισμού: ο ΠΟΥ θα ήθελε να δώσει σε κάθε χώρα ποσότητα ικανή για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού της, ενώ μια ομάδα ειδικών, που ασχολούνται με θέματα ηθικής φύσεως, πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες, στις οποίες ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή στους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να προσφέρουν κατ’ αρχάς το εμβόλιο σε όλους τους κατοίκους τους κι όχι μόνον στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους.

Αυτό τον εθνικισμό των εμβολίων έχουν καταδικάσει πολλοί αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της χθες, Τετάρτη, το πρωί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βρετανία: 3.899 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 3.899 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, έναντι 4.422 χθες, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την χώρα και την επιβολή τοπικών lockdown.

Covid19: Ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητεί από την κυβέρνηση ταχείες ενέργειες για την ανάσχεση της επιδημίας στην βρετανική πρωτεύουσα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζητεί ταχείες ενέργειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας της Covid-19 στο Λονδίνο, δήλωσε εκπρόσωπός του προσθέτοντας ότι είναι καλύτερα να κινηθεί κανείς πολύ νωρίς παρά πολύ αργά.

«Είναι σαφές ότι η κατάσταση επιδεινώνεται», δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας θα συναντηθεί αύριο με τους εκπροσώπους του συμβουλίου του Λονδίνου και ότι στην συνέχεια θα διαβιβασθούν στην βρετανική κυβέρνηση προτάσεις για την λήψη ειδικών μέτρων lockdown για την πόλη.

«Ο δήμαρχος ζητεί ταχεία δράση, αφού δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε καθυστερήσεις, όπως έγινε τον Μάρτιο. Είναι καλύτερα τόσο για την δημόσια υγεία όσοι και για την επιχειρηματική δραστηριότητα να δράσουμε πολύ νωρίς από ό,τι πολύ αργά».

Κύπρος: Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού

Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (20/09) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 2.164 εργαστηριακών διαγνώσεων και συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.600.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται έξι άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής COVID-19.

Μαδρίτη: Ξεσηκώνονται οι φτωχότερες συνοικίες για κοινωνικές διακρίσεις 

Στους δρόμους της Μαδρίτης οι κάτοικοι των φτωχότερων συνοικιών της ισπανικής πρωτεύουσας. Ζητούν καλύτερες παροχές υγείας, ενώ καταλογίζουν πολιτική διακρίσεων στις αρχές.

Διαδηλωτές σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές της Μαδρίτης, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, ενώ καταγράφεται αύξηση των περιστατικών, βγήκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας καλύτερες παροχές υγείας, ενώ παραπονέθηκαν για διακρίσεις από τις αρχές.

Η τοπική διοίκηση στη Μαδρίτη ανακοίνωσε την Παρασκευή (18.09.2020), ότι η κίνηση μεταξύ και εντός έξι προαστίων στα οποία κατοικούν 850.000 άνθρωποι θα περιοριστεί από τη Δευτέρα (21.09.2020), παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να μετακινηθούν προς τις δουλειές τους.

Ιταλία: Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία, σήμερα είναι 1.587, ενώ 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

Μείωση παρουσιάζουν σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία: το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαγνώσθηκαν 1.587 θετικοί στον ιό, με 15 νεκρούς. Χθες είχαν χάσει την ζωή τους 24 άνθρωποι, με 1.638 κρούσματα.

Σήμερα, όμως, έγιναν σχεδόν είκοσι χιλιάδες τεστ λιγότερα απ΄ότι χθες. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 35.707 άνθρωποι.

Τα περισσότερα κρούσματα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαγνώσθηκαν στην Λομβαρδία (221), στην περιφέρεια Βένετο (173) και στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη (171).

Έχουν εισαχθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας 222 ασθενείς, ενώ 2.365 βρίσκονται σε δωμάτια νοσοκομείων της χώρας. Σε κατ΄οίκον περιορισμό, τέλος, έχουν τεθεί 41.511 άνθρωποι.

Γαλλία: 10.569 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε 10.569 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 31.585 σήμερα, έναντι 31.274 χθες.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων των τελευταίων επτά ημερών είναι 3.894. Οι 593 βρίσκονται στην εντατική.

Αυστρία: Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ασκώντας κριτική στην υποτίμηση της κατάστασης, δηλώνει πως ήθελε να υπάρξει νωρίτερα ή λήψη των νέων αυστηρότερων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού τα οποία θα ισχύουν από αύριο

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, που θα ισχύουν από αύριο στην Αυστρία, λόγω της πρόσφατης εκ νέου αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ήθελε να υπάρξουν νωρίτερα.

«Είναι αλήθεια ότι ήδη από το τέλος του καλοκαιριού ήθελα να λάβω αυστηρότερα μέτρα», αναφέρει σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Oesterreich, για να προσθέσει ταυτόχρονα πως αυτό δεν μπορούσε να είναι μόνον δική του απόφαση, υπονοώντας προφανώς τους Πράσινους, τον εταίρο του Λαϊκού Κόμματος του στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος, ασκώντας κριτική στην “ελλιπή εφαρμογή των μέτρων”, την οποία απευθύνει σαφώς κατά της Βιέννης, επισημαίνει ότι έχει την εντύπωση πως “ορισμένοι υποτίμησαν την κατάσταση και δεν εφάρμοσαν έγκαιρα τα μέτρα που θα ήταν απαραίτητα”.

Ο ίδιος, εκφράζει ταυτόχρονα την ελπίδα ότι “η κατάσταση στη Βιέννη δεν θα βρεθεί εκτός ελέγχου”, ενώ εμφανίζεται και πάλι πεπεισμένος ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό “μπορεί να εξομαλυνθεί το καλοκαίρι του 2021”.

Αναλυτές στη Βιέννη ανάγουν την κριτική που δέχεται εδώ και εβδομάδες σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊου, από την πλευρά του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ίδιου του αρχηγού του και καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τόσο η Βιέννη (η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια) όσο και ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ προσωπικά, στο γεγονός ότι στις 11 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται εκεί δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Αυτή η ημερομηνία διεξαγωγής τους συμπίπτει με την πέμπτη επέτειο των τελευταίων εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, κατά τις οποίες το Λαϊκό Κόμμα, του σημερινού καγκελάριου (και τότε υπουργού Εξωτερικών) Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε βρεθεί μόλις στην τέταρτη θέση με ποσοστό 9,2%, θεωρώντας τόσο τότε όσο και τώρα, βασικό αντίπαλό του τους Σοσιαλδημοκράτες, από τους οποίους προέρχεται ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, αδιάλειπτα από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), είχαν αποσπάσει το 2015 ποσοστό 39,6%.

Στο 30,8% ήταν το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – το οποίο έχει στο μεταξύ διασπαστεί — οι Πράσινοι είχαν βρεθεί στο 11,8%, το Λαϊκό Κόμμα στο 9,2% και το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) στο 6,2%.

Στις επικείμενες εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα ελπίζει και επιδιώκει — με δυναμικότητα και υιοθετώντας μία ακραία πολιτική κυρίως στο προσφυγικό-μεταναστευτικό — έναν διπλασιασμό της δύναμης του στη Βιέννη, στηριζόμενο επιπλέον, στο λεγόμενο “μπόνους” του αρχηγού του και καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και έχοντας ως επικεφαλής υποψήφιο του τον υπουργό Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Από το τέλος του 2010 στη Βιέννη κυβερνά ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων, που πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, αν αυτό βέβαια είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, που αναμένεται να φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές.

Και αυτό, γιατί, έπειτα από τον σχηματισμό στις 7 Ιανουαρίου της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, αν και σε όλες, αδιαμφισβήτητο πρώτο κόμμα παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό, με ποσοστό μάλιστα που υπερβαίνει εκείνο των εκλογών του 2015, φθάνοντας πάνω από 40%.

Στις εκλογές του 2015, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, νικητής ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.

Το 2015, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο τότε αρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας τελικά και στις τρεις απόπειρές του.

Ο Στράχε, υπήρξε αργότερα αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2019, όταν αυτή κατέρρευσε λόγω του διαβόητου σκανδάλου δωροδοκίας και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως “Υπόθεση Ίμπιζα”, στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο ίδιος.

Στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο διαγράφηκε οριστικά από μέλος του κόμματος του, είναι επικεφαλής υποψήφιος της “Ομάδας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε”, ενός νέου κόμματος που ίδρυσαν φανατικοί οπαδοί του, οι οποίοι αποσχίστηκαν από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Αυστρία: Μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις 8.100 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

Στα 8.100 ανέρχονταν απόψε τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία (η χώρα έχει 8,9 εκατομμύρια κατοίκους), αλλά την ίδια στιγμή έχει μειωθεί στους 68 ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται με συμπτώματα κορονοϊού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (κατά 16 λιγότεροι το τελευταίο εικοσιτετράωρο) και συνολικά οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο είναι 341, σύμφωνα με τα αποψινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη.

Τα ίδια στοιχεία ανέφεραν πως έχουν καταγραφεί έως σήμερα 38.414 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, 29.229 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί, σε 766 έχει φτάσει ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό, και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.444.683 διαγνωστικά τεστ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα