Ουγκάντα: Επιδημία Έμπολα σε έξαρση: εννέα οι νεκροί

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών

Parallaxi
ουγκάντα-επιδημία-έμπολα-σε-έξαρση-εν-921652
Parallaxi

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του Έμπολα στην κεντρική Ουγκάντα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό κατά δύο άτομα σε σχέση με την Παρασκευή.

Η ασθένεια Έμπολα, που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, είναι συχνά θανατηφόρα, όμως πλέουν υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες. 

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι εμετοί, η διάρροια και η αιμορραγία. Υπάρχουν έξι διαφορετικά στελέχη του ιού, τρία εκ των οποίων (Μπουντιμπούγκιο, Σουδανικό και του Ζαΐρ) έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου της Ουγκάντα στο Twitter, εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα, ανεβάζοντας σε συνολικά 43 τους προσβληθέντες και σε 9 τους νεκρούς, ενώ έχουν επίσης εντοπιστεί 882 «στενές επαφές» των ασθενών.

Η Τζέιν Ρουθ Ασένγκ Οσέρο, η υπουργός Υγείας της Ουγκάντας, ανακοίνωσε το Σάββατο τον πρώτο θάνατο γιατρού που προσβλήθηκε από τον Έμπολα. Ωστόσο, παρά την εξέλιξη της πανδημίας, ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την επιδημία.

Η Ουγκάντα έχει ήδη βιώσει στο παρελθόν επιδημίες του Έμπολα, ασθένεια που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική από το 1976, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν στις 23 Σεπτεμβρίου τον θάνατο ενός 24χρονου άνδρα στην περιοχή Μουμπέντε, το πρώτο κρούσμα από το 2019. Ο νεαρός αυτός προσβλήθηκε από μια «σχετικά σπάνια» παραλλαγή του ιού, τη λεγόμενη «σουδανική» που είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στην Ουγκάντα το 2012.

Τέλος της πανδημίας στο Κονγκό

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κήρυξαν το τέλος του τελευταίου ξεσπάσματος της ασθένειας στην ανατολική επαρχία του Βόρειου Κίβου.

Το 15ο ξέσπασμα στην χώρα διαπιστώθηκε, αφότου εντοπίστηκε στις 22 Αυγούστου κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην πόλη Μπένι. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι το κρούσμα γενετικά συνδέεται με το ξέσπασμα του 2018-2020 στις επαρχίες του Βόρειου Κίβου και Ιτούρι, που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους.

Άλλη έξαρση από εκείνο το ξέσπασμα στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους πέρυσι. «Ύστερα από 42 ημέρες ενισχυμένης εποπτείας χωρίς νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα… Με χαρά κηρύττω το τέλος της 15ης επιδημίας… που διήρκησε ένα μήνα και 12 ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Μπουνγκανί Μπάντα.

Η χώρα έχει καταγράψει 14 ξεσπάσματα από το 1976. Το ξέσπασμα του 2018-2020 στις ανατολικές περιοχές ήταν το σοβαρότερο στο Κονγκό και το δεύτερο σοβαρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με συνολικά σχεδόν 3.500 κρούσματα.

Πηγη – efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα