Διεθνή

Ουκρανία: 11 άμαχοι νεκροί, πάνω από 60 τραυματίες στη Μικολάγιφ

Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο

Parallaxi
ουκρανία-11-άμαχοι-νεκροί-πάνω-από-60-τραυ-903734
Parallaxi

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram αργά χθες Δευτέρα.

Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς είχε κάνει λόγο νωρίτερα σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην ίδια πλατφόρμα για 10 νεκρούς και 46 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά. Από τη Μικολάγιφ αναχώρησαν κάπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες, πρόσθεσε ο δήμαρχος Σενκέβιτς.

Στην Αβντιίβκα (ανατολικά) σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, δήλωσε εξάλλου ο Πάβλο Κιριλένκο, ο περιφερειάρχης του Ντανιέτσκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του αργά χθες Δευτέρα.

Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, είπε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στην εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, πρόσθεσε.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου διαπράχθηκε στην Μποροντιάνκα (γενική εισαγγελία)

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα.

«Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Η Ρωσία κάλεσε ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Στην απογευματινή αναφορά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ακόμη πως δυνάμεις του κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών, έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και δύο θέσεις διοίκησης και ελέγχου σε νέες επιδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν δύο χιλιόμετρα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το 90% της περιφέρειας αυτής δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση του πολέμου

Έφοδος επικεντρωμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς όμως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων αλλού να αποκλιμακωθούν: οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, που απαιτεί κατ’ αυτές νέα αντίδραση από τη Δύση.

Όπως προτού η Ρωσία αρχίσει την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε χθες Δευτέρα στον Τύπο για αυτές που -σύμφωνα με την Ουάσινγκτον- θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού.

Κατά τον αξιωματούχο, η Μόσχα «οδεύει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει την έφοδό της στην ανατολική Ουκρανία και σε τομείς της νότιας Ουκρανίας». Προσπάθησε να «υποτάξει όλη την Ουκρανία και απέτυχε», έκρινε και εκτίμησε πως η νέα φάση «μπορεί να διαρκέσει μήνες ή περισσότερο».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «η Μόσχα θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην υπόλοιπη χώρα για να προκαλεί ζημιές από στρατιωτική και οικονομική άποψη και, σαφώς, για να σπέρνει τρόμο».

Κυρώσεις και όπλα

Αφού οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν «περαιτέρω κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

Θα ανακοινωθούν «αυτή την εβδομάδα», διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, επιμένοντας στη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει «συναίνεση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την πλευρά της συζητά «κατεπειγόντως» νέα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη σε συμβούλια του NATO και της G7.

Αφού ανακοίνωσαν ήδη αρκετούς γύρους μέτρων, δεν απομένουν πλέον παρά λιγοστές επιλογές στους δυτικούς, πέραν της μείζονος, της περιστολής των πωλήσεων ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, οι οποίες προς το παρόν έχουν μείνει πρακτικά αλώβητες.

Πέραν των οικονομικών κυρώσεων ο Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκε και «άλλες ανακοινώσεις για τη χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας τις προσεχείς ημέρες» στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως οι προμήθειες μπορεί να προέλθουν από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή από άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε σε «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα του πυροβολικού και συστήματα παράκτιας άμυνας», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά τονίζοντας πως πλέον, οι παραδόσεις όπλων και υλικού στον ουκρανικό στρατό εκτυλίσσονται «με ρυθμό που δεν είχαμε δει ποτέ».

Πέρα από το οικονομικό και το στρατιωτικό πεδίο απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας πρέπει να δοθεί επίσης στο πεδίο της διεθνούς δικαιοσύνης, κρίνει η Ουάσινγκτον.

«Εγκλήματα πολέμου»

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία» και «θα χρειαστεί να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες» προκειμένου να διεξαχθεί «δίκη για εγκλήματα πολέμου», είπε χθες Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Μπούτσα.

«Πιθανόν θυμάστε πως επικρίθηκα επειδή αποκάλεσα τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ‘εγκληματία πολέμου’. Λοιπόν η αλήθεια είναι (…) πως πράγματι είναι εγκληματίας πολέμου», επέμεινε.

Ο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σ’ αυτό- είναι «ένας» από τους μηχανισμούς όπου μπορούν να δικάζονται εγκλήματα πολέμου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν «κι άλλοι μηχανισμοί».

Ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είπε ακόμη πως «είδαμε φρικαλεότητες, είδαμε εγκλήματα πολέμου», πάντως «δεν έχουμε δει ως αυτό το στάδιο επίπεδο επιθέσεων που να φθάνει στο επίπεδο της γενοκτονίας» αν και «αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε από την πλευρά του τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία», διαμηνύοντας πως οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν».

Η Μόσχα διαψεύδει ότι τα στρατεύματά της σκότωσαν αμάχους στην Μπούτσα και ευρύτερα στην περιφέρεια του Κιέβου. Το Κρεμλίνο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλούν για «σκηνοθεσία» προορισμένη για τα μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν πλέον στη Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε, δήλωσε η πηγή του Ρόιτερς.

Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.

Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις καταβολές τοκοχρεολυσίων από τη Ρωσία και μεταβιβάζει τα ποσά σε άλλη τράπεζα, που είναι αρμόδια να τα κατανείμει στους ξένους ομολογιούχους. Ως τώρα, οι πληρωμές γίνονταν κανονικά, σημείωσαν πηγές του τομέα στο Ρόιτερς.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ορισμένες πληρωμές.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) εξέπνεε η προθεσμία προκειμένου η Ρωσία να προχωρήσει σε ακόμη μια πληρωμή του χρέους της», είπε η εκπρόσωπος, προτού προσθέσει πως «από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να εκτελούνται πληρωμές από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία».

Η Μόσχα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να εκτελέσει την πληρωμή, σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς.

Η Ρωσία, η οποία εκκρεμεί να αποπληρώσει 15 ομόλογα στους διεθνείς πιστωτές της, ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταφέρει να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους της ως αυτό το στάδιο, παρά την επιβολή κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τη Δύση. Όμως το εγχείρημα γίνεται ολοένα πιο δύσκολο.

Εάν η Ρωσία δεν κάνει κάποια από τις επικείμενες πληρωμές εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ή εάν κάνει πληρωμές σε ρούβλια ενώ η συμβατική της υποχρέωση είναι να καταβάλει τα ποσά σε δολάρια, ευρώ ή άλλα ρητώς προσδιορισμένα νομίσματα, θα θεωρηθεί πως κήρυξε στάση πληρωμών.

Μολονότι η Μόσχα δεν έχει πια πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, η στάση πληρωμών θα σήμαινε πως δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές προτού αποπληρώσει πλήρως τις οφειλές της και διευθετήσει τις όποιες προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια έχουν προκύψει στο μεταξύ.

Η Ρωσία χρειάστηκε να περιμένει δώδεκα χρόνια για να μπορέσει να αρχίσει να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά τη χρεοκοπία της το 1998, όταν η οικονομία της είχε αποσταθεροποιηθεί από την χρηματοοικονομική κρίση το έναυσμα της οποίας δόθηκε στην Ασία.

Έκτοτε, η Μόσχα μπόρεσε να εξασφαλίσει προοδευτικά ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και συναλλαγματικά αποθέματα 600 και πλέον δισεκ. δολαρίων, χάρη στις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου. Ωστόσο μεγάλο μέρος των ρωσικών αποθεμάτων συναλλάγματος πάγωσε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα