Ουκρανία: 12 δημοσιογράφοι νεκροί από την έναρξη του πολέμου

Το Κίεβο διαβεβαιώνει πως η Ουάσιγκτον "δεν έχει αντίρρηση" για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Parallaxi
ουκρανία-12-δημοσιογράφοι-νεκροί-από-τη-919533
Parallaxi

Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, όπως ανέφερε η γενική εισαγγελέας της χώρας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε ανάρτησή της στο Facebook αργά το βράδυ του Σαββάτου. Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε.

«Το να λες την αλήθεια στον κόσμο για την επίθεση του Πούτιν είναι θανατηφόρο – 12 δημοσιογράφοι έχουν βρει τον θάνατο, μέχρι στιγμής, σε αυτόν τον πόλεμο», έγραψε.

Σύμφωνα με τη Βενεντίκτοβα, οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 56 εκπρόσωποι ΜΜΕ έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών 15 ξένοι υπήκοοι.

Η Βενεντίκτοβα ανέφερε πως οι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων προέρχονται μεταξύ άλλων από τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν σκοτωθεί ένας Αμερικανός, ένας Ιρλανδός και μια Ρωσίδα δημοσιογράφος.

Η πόλη όπου ζει το προσωπικό του Τσερνόμπιλ κατελήφθη από τους Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο- Τρεις νεκροί

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, έγινε σήμερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.

«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε το πρωί από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.

Μετά την απελευθέρωσή του, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας αντιρωσικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, 5000 άνθρωποι και διαβεβαίωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη. Διευκρίνισε κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα αποσυρθούν αύριο.

«Οι Ρώσοι εισβολείς εισέβαλαν στο Σλάβουτιτς και κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης», είχε γράψει το πρωί στο Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου, που περιλαμβάνει το Σλάβουτιτς, μια πόλη 25.000 κατοίκων, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, το 1986.

Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, που δημοσίευσαν φωτογραφίες δεκάδων ανθρώπων να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την ουκρανική σημαία και να φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους.

Αργότερα το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες.

«Έχουμε νεκρούς, είναι αλήθεια. Τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους προς το παρόν», δήλωσε. «Δεν τους έχουμε ταυτοποιήσει ακόμη όλους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν «άμαχοι μεταξύ τους».

«Υπερασπιστήκαμε σθεναρά την πόλη μας», όμως οι «δυνάμεις μας ήταν απολύτως άνισες», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απαιτεί όπλα από χώρες της Δύσης και ρωτά εάν φοβούνται τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανώς εκνευρισμένος, απαίτησε χθες Σάββατο από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους και ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.

«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη δεν είχαν σταλεί στην Ουκρανία.

«Το τίμημα της αναβλητικότητας σχετικά με τα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ενημέρωση από την ουκρανική προεδρία. Σημείωσε ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει αμφότερες την ετοιμότητά τους για να λάβουν τη σχετική απόφαση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ουάσινγκτον είχε απορρίψει την αιφνιδιαστική πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά MiG-29 σε αμερικανική βάση της Γερμανίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο διαβεβαιώνει πως η Ουάσιγκτον “δεν έχει αντίρρηση” για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών (Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο AFP)

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, είπε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε μια γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Μια 90χρονη με την κόρη της εγκατέλειψαν εγκαίρως το Τσερνίχιφ

Η 90χρονη Όλγα Μολίμποχα και η κόρη της κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Τσερνίχιφ της βόρειας Ουκρανίας, την ύστατη στιγμή.

Λίγο μετά την προ ημερών αναχώρησή τους, ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τη γέφυρα που συνδέει το Τσερνίχιφ με το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι πλέον αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων ή η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αφότου έφτασε στην πόλη Πρζέμισλ της ανατολικής Πολωνίας, η Μολίμποχα δήλωσε ότι δεν υπήρχε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο Τσερνίχιφ, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε τους κατοίκους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μέχρις εσχάτων, όσο είμαστε ζωντανοί», δήλωσε χθες Σάββατο στο Reuters από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πρζέμισλ. «Πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε!», τόνισε.

Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, έχοντας τον σκύλο της στα γόνατά της, λέει ότι οι Ουκρανοί δέχθηκαν επίθεση από τα λεγόμενα «αδέρφια» τους, «τα μεγαλύτερα αδέρφια» τους… «Μας επιτέθηκαν και μας βομβάρδισαν. Κατέστρεψαν τα πάντα στην πόλη μας. Τόσα παιδιά σκοτώθηκαν, τόσες γυναίκες. Όλα τα σπίτια μας καταστράφηκαν, δεν υπάρχουν πια. Δεν έχουμε μέρος να ζήσουμε», λέει με δάκρυα στα μάτια.

Η κόρη της, Ναταλία Λουκόσινα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους εθελοντές που βοηθούν στην απομάκρυνση αμάχων από την Ουκρανία.

«Μας έφεραν με την τελευταία αυτοκινητοπομπή. Την επόμενη μέρα η γέφυρα καταστράφηκε, όπως λένε, και κανείς δεν μπορεί να φύγει (από το Τσερνίχιφ)», δηλώνει. «Υπάρχουν ακόμη παιδιά εκεί, πολλά παιδιά. Δεν ξέρω πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν», τονίζει.

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, ο Βλάντισλαβ Ατροσένκο, δήλωσε χθες Σάβββατο ότι 44 βαριά τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν σε ασφαλέστερα σημεία για περίθαλψη.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ανέφερε ότι περίπου 130.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό στο Τσερνίχιφ, το οποίο υπογράμμισε πως δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 290.000 κατοίκους, ανέφερε.

Έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, περίπου 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με τα 2,3 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνάντησε ορισμένους πρόσφυγες κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «χασάπη» τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτηρίζει την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και την εκδίωξη των «ναζί» από τη γειτονική χώρα της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Η Λαγκάρντ δεν βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν αυξήσει τον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χθες Σάββατο.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 2,3% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.

Α.Σ, Δ.Π./ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα