Ουκρανία: 5 τραυματίες από δύο βομβαρδισμούς στη Λβιβ- Συνεχίζονται οι μάχες σε Μαριούπολη
Τι απαντά το Κρεμλίνο στον Μπάιντεν που χαρακτήρισε «χασάπη» τον Πούτιν.
Η πόλη του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στον στόχαστρο δύο ρωσικών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι στο Telegram.
«Πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές με πυραύλους εντός των ορίων της πόλης Λβιβ», ανέφερε ο Κοζίτσκι σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Τα πλήγματα στοχοθέτησσαν μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το Λιτσάκιβσκι, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστό τι είδους κτίριο ή υποδομή επλήγη.
«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα κτίριο ή άλλες υποδομές επλήγησαν δεν έχουν επιβεβαιωθεί», συμπλήρωσε ο κυβερνήτης.
Ένας κάτοικος της συνοικίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχε μια αποθήκη καυσίμων.
Ο κυβερνήτης ανήρτησε στο Telegram ένα βίντεο με τον ίδιο να οδηγάει, λέγοντας πως επιστρέφει στο σημείο. «Όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, θα ακολουθήσουν (νεότερες) πληροφορίες, παραμείνετε ήρεμοι», δηλώνει.
Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο μετά τις ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης.
Νωρίτερα, ο περιφερειακός κυβερνήτης είχε κάνει λόγο για τρεις ισχυρές εκρήξεις στα ανατολικά περίχωρα του Λβιβ.
Οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, με την αντίσταση να δυσκολεύει τα σχέδια της Ρωσίας. Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζεται επειγόντως να φύγουν.
Η επόμενη Μαριούπολη, όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή, φαίνεται πως είναι το Τσερνίχιβ. Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στο σύνορο με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, δήλωσαν χθες τοπικές αρχές και προειδοποίησαν ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Τι απαντά το Κρεμλίνο στον Μπάιντεν που χαρακτήρισε «χασάπη» τον Πούτιν
Λίγη ώρα μετά τον χαρακτηρισμό «χασάπης» από τον Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το Κρεμλίνο έδωσε τη δική του απάντηση.
Τα νέα σχόλια που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε “χασάπη” τον Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Πολωνία και είπε ότι δεν είναι βέβαιος πως η Ρωσία αλλάζει τη στρατηγική της στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν έστειλε ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”.
Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.
Πολωνία: Ο Ντούντα ζήτησε από τον Μπάιντεν το ενδεχόμενο επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού
Ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.
Όπως διευκρίνισε ο Πολωνός πρόεδρος αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.
Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο Πολωνός πρόεδρος. «Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.
Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.
Τσαβούσογλου: Αποκλείεται να δοθούν οι S-400 στην Ουκρανία
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ντόχα του Κατάρ, όπου συμμετέχει στο Doha Forum, είπε ότι «αποκλείεται να δοθούν οι S-400 στην Ουκρανία».
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία ενεργεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας: “Είμαστε μεσολαβητές και πρέπει να είμαστε ουδέτεροι. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Στο τέλος ο Ζελένσκι και ο Πούτιν είναι εκείνοι που θα πάρουν την απόφαση“.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, είπε. “Η Ουκρανία δεν έχει καμία ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική ισορροπίας. Είμαστε και εμείς μέλη του ΝΑΤΟ. Εργαζόμαστε μαζί με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα και η Ουκρανία πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική“.
“Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν δύο χώρες που είναι εταίροι μας στην περίπτωση αυτή. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει όλους μας, όχι μόνο εμάς. Πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό” πρόσθεσε.
“Οι S400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιος είπε ότι οι S400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτά τα λόγια τα είπαν οι ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης. Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας; Φυσικά και υπάρχουν. Εάν δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας, θα στραφούμε σε άλλες πηγές.
Ουκρανή πρόσφυγας που είχε νικήσει σε τηλεπαιχνίδι μαγειρικής, μαγειρεύει στα σύνορα της Τσεχίας
Η ουκρανή νικήτρια τηλεπαιχνιδιού μαγειρικής, Ολγκα Μαρτινόφσκα, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με την εξάχρονη κόρη της για να γλιτώσει μετά τη ρωσική εισβολή και βρήκε καταφύγιο στην Τσεχία, μαγείρεψε σήμερα μια σούπα μπορς και άλλα παραδοσιακά πιάτα για να συγκεντρώσει χρήματα για εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία. Πίσω από έναν πάγκο με την ουκρανική σημαία, σε μια δημοφιλή αγορά με αγροτικά προϊόντα κατά μήκος του ποταμού Βλτάβα, που δεν είναι άλλος από τον ποταμό Μολδάβα που ονομάζεται έτσι στο τμήμα που διασχίζει την Τσεχία, η Μαρτινόφσκα και άλλοι ουκρανοί πρόσφυγες σερβίριζαν νοστιμιές, ανάμεσά τους και κέικ με παπαρουνόσπορο, πιερόγκι (Σ.τ.Σ: ένα φαγητό της σλαβικής κουζίνας, που αποτελείται από τηγανητά, γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου) και χειροποίητα γλυκά.
“Κάνω τη δουλειά μου, αλλά δεν είναι μόνο ότι θέλω να την κάνω εδώ, μπροστά από τον ποταμό στην Πράγα”, είπε η Μαρτινόφσκα που στεκόταν δίπλα σε μια ταμπέλα η οποία έγραφε “Φάτε Μπορς, Σώστε την Ουκρανία”. “Συγκεντρώνουμε χρήματα με διαφορετικό τρόπο για να αγοράσουμε τα…απαραίτητα φάρμακα για τους Ουκρανούς που παραμένουν σε θερμά σημεία και τα έχουν πράγματι ανάγκη”, είπε.
Από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία περίπου 300.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τσεχική Δημοκρατία και έχουν ενταχθεί στην ουκρανική κοινότητα που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε σχεδόν 200.000 άτομα.
Σχεδόν 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι κατευθυνόμενοι προς την Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Μαρτινόφσκα, η οποία έχει επίσης διατελέσει κριτής στο παιχνίδι μετά τη νίκη της, δήλωσε τυχερή που βρήκε ασφάλεια σε φίλους της στην Πράγα και θέλει να βοηθήσει όσους έμειναν πίσω στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ