Ουκρανία: Εκρήξεις και αναφορές για νέα πυραυλικά χτυπήματα στην Οδησσό
Mία από τις περιοχές που χτύπησαν οι Ρώσοι με πυραύλους είναι το προάστιο της Οδησσού, Αρτσίζ.
Νέα πυραυλικά χτυπήματα στην περιοχή της Οδησσού πραγματοποίησαν την Κυριακή οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με αναφορές στα ουκρανικά ΜΜΕ.
Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media δείχνει στήλες καπνού να υψώνονται στον αέρα, ενώ κάτοικοι της πόλης επιβεβαιώνουν πως ήχησαν οι σειρήνες και άκουσαν πολλές ισχυρές εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία στα περίχωρα της Οδησσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις περιοχές που χτύπησαν οι Ρώσοι με πυραύλους είναι το προάστιο της Οδησσού, Αρτσίζ.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χτυπήσει με πυραύλους από την Κριμαία τις εγκαταστάσεις όπου επισκευάζονται τα τουρκικά drones, μετά το πλήγμα που δέχτηκαν σε πολεμικό πλοίο και τις μάχες με ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή γύρω από το Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέστρεψε αμερικανικό εξοπλισμό στο Σολεντάρ – Ζημιές από ρωσικό πλήγμα στο διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες, αδιευκρίνιστες χώρες της Δύσης, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου ενώ η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό Su-25.
Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ νωρίτερα είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του Σέρχι Χαϊντάι στο Telegram, το πλήγμα αυτό εντάσσεται σε μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων. Υπέστησαν ζημιές οι εγκαταστάσεις, όπως ο χώρος όπου παραλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο και αναμιγνύεται με άλλα στοιχεία, στη διαδικασία της διύλισής του. Ο Χαϊντάι πρόσθεσε ότι τα συνεχιζόμενα πυρά δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
“Ο Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία – Η Ουκρανία όμως θα νικήσει και δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη”, τονίζει ο καγκελάριος Ό.Σολτς σε διάγγελμά του, εκφράζοντας και την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.
Τιμώντας την 77ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τηλεοπτικό του διάγγελμα το οποίο θα προβληθεί αργότερα απόψε, ο καγκελάριος εξηγεί και υπερασπίζεται την πολιτική του για τη Ρωσία. «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του.
Φέτος, τονίζει, η 8η Μαΐου δεν μοιάζει με καμία άλλη προηγούμενη επέτειο. «Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, δύο λαούς οι οποίοι πολέμησαν εκείνη την εποχή μαζί για να νικήσουν τον φονικό γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό», συνεχίζει ο Όλαφ Σολτς, για να τονίσει ότι «τώρα όμως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».
Το κεντρικό γερμανικό σύνθημα για τον ναζισμό («Ποτέ ξανά!») στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία στο πλευρό όσων δέχονται επίθεση και υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο αγώνα της κατά του επιτιθέμενου, υπογραμμίζει ο καγκελάριος στο διάγγελμά του. «Η Γερμανία βοηθά να τερματιστεί η βία. Δεν πρέπει να υπάρξει ειρήνη η οποία θα υπαγορευθεί από τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί δεν θα το δεχτούν – ούτε εμείς», επαναλαμβάνει ο κ. Σολτς και εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η ελευθερία και η ασφάλεια θα θριαμβεύσουν – όπως ακριβώς η ελευθερία και η ασφάλεια θριάμβευσαν πριν από 77 χρόνια επί της ανελευθερίας, της βίας και της δικτατορίας». Το να συνεισφέρει κανείς σε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαίνει «ποτέ ξανά!» και εκεί βρίσκεται η κληρονομιά της 8ης Μαΐου, προσθέτει με έμφαση ο καγκελάριος.
Στο διάγγελμά του ο Όλαφ Σολτς αναφέρεται ακόμη στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ευχαριστεί τους Γερμανούς για την προθυμία τους να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Εκφράζει όμως και την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου και προειδοποιεί: «Θα ήταν λάθος μας να μην το λάβουμε υπ’ όψιν». Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει, «δεν θα πρέπει να μας παραλύει ο φόβος» και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί να αποτρέψει το κακό για τον γερμανικό λαό. Ένα από τα διδάγματα της 8ης Μαΐου είναι και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι παγκόσμιοι πόλεμοι, αναφέρει και κάνει λόγο για τέσσερις αρχές που πρέπει να τηρηθούν: «Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος».
Ο γερμανός καγκελάριος περιγράφει ακόμη το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταυτίζει τον επιθετικό του πόλεμο με τον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού ως «παραποίηση της ιστορίας και συκοφαντία».
Επίσκεψη- έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν μετέβη σήμερα στην Ουκρανία σε μια επίσκεψη- έκπληξη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου της και συναντήθηκε με την Ουκρανή ομόλογό της Ολένα Ζελένσκα σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.
«Ήθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας. Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να δείξω στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων, διαβεβαιώνοντας πως «ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».
Η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Σλοβακία αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ άλλων για να συναντήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.
Η επίσκεψή της στην Ουκρανία είχε κρατηθεί μυστική έως την τελευταία στιγμή.
Η Τζιλ Μπάιντεν και Ολένα Ζελένσκα αγκαλιάστηκαν και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ προσέφερε ένα μπουκέτο λουλούδια στη σύζυγο του Ουκρανού προέδρου.
Είναι η πρώτη φορά που η Ζελένσκα εμφανίζεται δημοσίως από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο γυναίκες είχαν ανταλλάξει μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες.
«Ήθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας» είπε η Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, που ήταν παρόντες μόλις ξεκίνησε η συνάντηση, σε μια μικρή τάξη ενός σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.
Η Ζελένσκα της απάντησε στα ουκρανικά, με τις δηλώσεις της να μεταφράζονται από έναν διερμηνέα.
«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια πολύ θαρραλέα πράξη σας», είπε.
«Διότι κατανοούμε τι χρειάζεται προκειμένου η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έρθει εδώ, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου όπου στρατιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπου οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούν καθημερινά, ακόμα και σήμερα», συμπλήρωσε η Ζελένσκα.
Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των δύο γυναικών διήρκησε περίπου μία ώρα, προτού συναντηθούν με παιδιά πρόσφυγες.
Στη συνέχεια, η Τζιλ Μπάιντεν αποχώρησε προς τα σύνορα με τη Σλοβακία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ