Διεθνή

Ουκρανία: Ενέκριναν "προϋπολογισμό" με έλλειμμα ύψους 38 δισεκ. δολαρίων

Ένα πλάνο δαπανών που, σύμφωνα με τον Ζελενσκι, θα βοηθήσει να έρθει πιο κοντά η νίκη απέναντι στη Ρωσία.

Parallaxi
ουκρανία-ενέκριναν-προϋπολογισμό-899808
Parallaxi

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, που προβλέπει έλλειμμα ρεκόρ, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων,

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, αφού 295 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 35 απείχαν. Κανείς δεν τον καταψήφισε.

«Κάντε τα πάντα για να έρθει πιο κοντά η νίκη. Με αυτή τη φιλοσοφία συντάξαμε τον προϋπολογισμό», είπε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός είπε ότι θα παρουσίαζε έναν «προϋπολογισμό νίκης», με βάση τον οποίο θα διατεθούν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο χρίβνια (περίπου 27,08 δισεκ. δολάρια) στις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική ασφάλεια.

Άλλες υψηλές δαπάνες αφορούν τις συντάξεις και τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Η Επιτροπή Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνείων του κοινοβουλίου ανέφερε πριν από την ψηφοφορία ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 20,6% του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2023 και ο πληθωρισμός θα φτάσει το 28%.

Μετά την ψηφοφορία ο Σμίχαλ είπε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 32% φέτος και ότι ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 29,3%.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα