Ουκρανία: Φόβοι για περισσοτέρους από 90 νεκρούς στο Μικολάιφ
Οι μάχες εμποδίζουν τη διάσωση αμάχων
Τραγικά είναι τα νέα που έρχονται από την πόλη Μικολάιφ της Ουκρανίας, η οποία λειτουργεί σαν τελευταίο ανάχωμα πριν τα ρωσικά στρατεύματα φτάσουν στην Οδησσό. Όπως μετέδωσε στο OPEN η ανταποκρίτρια του OPEN, στην Οδησσό Γεωργία Λαγού, οι διασώστες βρίσκονται στο στρατόπεδο του Μικολάιφ, όπoυ σημειώθηκε η ρωσική αεροπορική επιδρομή, μέχρι και το απόγευμα ψάχνοντας για επιζώντες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν εντοπιστεί ξεπέρασαν τους 90, ωστόσο οι ουκρανικές Αρχές δεν έχουν δώσει επίσημο αριθμό νεκρών. Στο στρατόπεδο την ώρα τον βομβαρδισμών βρίσκονταν περίπου 200 άτομα. Ο κυβερνήτης της πόλης δήλωσε ότι «οι Ρώσοι πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα που κοιμόντουσαν».
Τα μάτια όλων εξακολουθούν να είναι στραμμένα και στην Μαριούπολη, όπου περίπου 300.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς φαγητό, νερό και ρεύμα. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία λειτούργησαν κάποιοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και το απόγευμα του Σαββάτου περίπου 2.000 κάτοικοι της πόλης μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, από αυτούς οι 648 είναι παιδιά.
Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι άνθρωποι φοβούνται να φύγουν από τα καταφύγια τους και να χρησιμοποιήσουν τους όποιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους εξαιτίας των μαχών που συμβαίνουν γύρω τους. Οι κάτοικοι της Οδησσού φοβούνται ότι η πόλη τους θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών στρατευμάτων μετά την Μαριούπολή και το Μικολάιφ.
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα προάστια της Ζαπορίζια
Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας Αλέξιι Αρεστόβιτς.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσω διαδικτύου, ο ίδιος δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.
Την ίδια ώρα, ο Ανατόλι Κούρτιεφ, αντιδήμαρχος της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι χθες 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.
Η ελπίδα στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων
Tο Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Η ίδια δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών για να απομακρύνουν αμάχους από εκεί στο πλαίσιο προσωρινής κατάπαυσης πυρός απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.
Νωρίτερα, συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Λουχάνσκ ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ από τις 9.00 το πρωί ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστό πού θα σταλούν οι άνθρωποι από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της περιοχής.
«Συνεχίζουμε να μετράμε νεκρούς στο Μικολάιφ»
Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης. «Συνεχίζουμε να μετράμε, αλλά είναι αδύνατον να ξέρουμε λόγω της κατάστασης των πτωμάτων», δήλωσε ένας διασώστης.
Ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς δήλωσε, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι αυτή η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. «Ο βομβαρδισμός γίνεται με μεγάλη ταχύτητα για να ενεργοποιηθεί το σύστημα του αντιαεροπορικού συναγερμού», δήλωσε σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Ukrainska Pravda.
Το Μικολάιφ και η περιοχή του αποτελούν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και ρωσικών βομβαρδισμών. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας διότι είναι ο τελευταίος κόμβος πριν από την Οδησσό.
Προειδοποίηση για τις νάρκες γύρω από τα ουκρανικά λιμάνια – Μπορεί να φτάσουν στη Μεσόγειο
Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν ότι οι νάρκες που έχουν τοποθετήσεις οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από τα λιμάνια τους εξαιτίας του πολέμου, θα μπορούσαν να παρασυρθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μέσω των στενών του Βοσπόρου και να φτάσουν τελικά μέχρι και τη Μεσόγειο θάλασσα.
Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν: «Μετά την έναρξη τη ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέστησαν φράγματα ναρκών γύρω από τα λιμάνια της Οδησσού, του Οτσάκοβ, του Κερνομόρσκ και του Γιουζν» και εν συνεχεία υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για παλιές νάρκες που έχουν κατασκευαστεί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα».
Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι τα καλώδια που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες έχουν σπάσει λόγω κακοκαιρίας και οι νάρκες έχουν παρασυρθεί. Με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν νότια επιφανειακά ρεύματα, οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείουν οι νάρκες να μετακινηθούν προς τον Βόσπορο και από εκεί στην λεκάνη της Μεσογείου.
Για νάρκες στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε ουκρανικά λιμάνια, προειδοποιεί και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας. Στο τηλεγράφημα που διαβιβάσθηκε προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΕΚΣΕΔ επισημαίνει ότι ο ναυτιλιακός ακόλουθος Novorossiysk έλαβε οδηγία από το παράρτημα της διοίκησης θαλάσσιων λιμένων του Σότσι της Ρωσίας ότι «αρκετός αριθμός ποντισμένων θαλάσσιων ναρκών κοντά στα λιμάνια της Οδησσού, Οτσακόβ και Γιούζν έχουν αποκοπεί από το σύστημα αγκυροβολίας με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται».
Όπως επισημαίνει το ΕΚΣΕΔ, τα πλοία με ελληνική σημαία που πρόκειται να καταπλεύσουν στην περιοχή έχουν ήδη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η ενημέρωση γίνεται για τυχόν ενέργειες από τη μεριά των πλοιοκτητών.
Δήμαρχος Οδησσού για την παρουσία ρωσικών πλοίων: Ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε
Εντείνεται η ανησυχία στους κατοίκους της Οδησσού για ενδεχόμενη επίθεση στην πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις. “Δεν φοβόμαστε” απάντησε ο δήμαρχος, αναφορικά με την παρουσία ρωσικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Οδησσού.
Ο δήμαρχος διέψευσε όσα μεταφέρονται από τη ρωσική πλευρά ότι οι κάτοικοι της Οδησσού περιμένουν με χαρά τους Ρώσους στρατιώτες.
Ο δήμος παρουσίασε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, οι κάτοικοι σε ποσοστό 93,4 υποστηρίζουν τις κινήσεις Ζελένσκι και αποδοκιμάζουν την εισβολή.
Οργή της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα για βεβήλωση σοβιετικού μνημείου στην Καλλιθέα
Την οργή της Ρωσικής Πρεσβεία προκάλεσε η ενέργεια αγνώστων, που βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα.
Η είδηση έγινε γνωστή από τη Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, που αναφέρει ότι, οι βάνδαλοι είχαν γράψει πάνω στις πλάτες την λέξη «Azov».
Οι άγνωστοι, δεν δίστασαν να γράψουν πάνω στις πλάκες την λέξη «Azov», προφανώς παραπέμποντας στο ναζιστικό τάγμα της Ουκρανίας, το οποίο για πολλά χρόνια έσφαζε (και συνεχίζει να σφάζει) ρωσόφωνους πολίτες.
ΗΠΑ: «Δώστε στην Ουκρανία τους S-400 και παίρνετε F-35» – Σενάριο «βόμβα» από τα αμερικάνικα ΜΜΕ
Μια πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.
Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπαίνει η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times. Σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά (μέχρι τώρα), ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.
Ρωσία: Ουκρανοί «χτύπησαν» τη Μελιτόπολη – «Βομβαρδίζουν τις δικές τους πόλεις τώρα»
Την Ουκρανία για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στη Μελιτόπολη κατηγορεί η Ρωσία, όπως αναφέρει το Russia Today στο Telegram. Θυμίζουμε ότι η Μελιτόπολη έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.
Τρεις OTR-21 Tochka (βαλλιστικοί πύραυλοι) εκτοξεύτηκαν προς την ουκρανική πόλη, αλλά αποκρούστηκαν από τη ρωσική αεράμυνα. Όμως, τα υπολείμματα ενός πυραύλου μαζί με βόμβες διασποράς (cluster bomblets) έπεσαν σε δύο σπίτια, με το ένα να πιάνει φωτιά.
Και στα δύο σπίτια, σύμφωνα με τους Ρώσους, υπήρχαν οικογένειες με παιδιά, οι οποίες, ευτυχώς, διέφυγαν τον κίνδυνο. «Δεν είναι στο Ντονμπάς. Τώρα το Κίεβο ρίχνει βαλλιστικούς πυραύλους στις ίδιες του τις πόλεις, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα παραδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς μάχη», καταγγέλλουν οι Ρώσοι.
Πούτιν: «Είναι ένας απολύτως υγιής, σώφρων άνθρωπος – Είναι αθλητής» υποστηρίζει ο Λουκασένκο
Την άποψή του για την υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Λευκορώσος πρόεδρος τόνισε ο ομόλογός του είναι υγιής, σώφρων και «σε καλύτερη φόρμα από ποτέ», σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι TBS.
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν υποστηρίξει ότι ο Πούτιν έκανε ένα δαπανηρό λάθος εξαπολύοντας τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και η προέλασή τους έχει «κολλήσει» σε μεγάλο βαθμό παρά τη φαινομενική υπεροχή τους.
Τι είχαν δηλώσει Τζόνσον και Ρούτε
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει μάλιστα ότι ο Πούτιν είναι «παράλογος» και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τον έχει χαρακτηρίσει «εντελώς παρανοϊκό». Όμως, ο Λουκασένκο τον υπερασπίστηκε – και με το παραπάνω.
«Πρέπει να βγάλετε αυτή τη βλακεία, αυτή τη μυθοπλασία από τα κεφάλια σας», είπε. «Ο Πούτιν είναι απόλυτα ικανός, είναι σε καλύτερη φόρμα από ποτέ… Αυτός είναι ένας απολύτως υγιής, σώφρων άνθρωπος, και σωματικά υγιής – είναι αθλητής», υποστήριξε ο Λουκασένκο.
Ο Λουκασένκο διαμαρτυρήθηκε, επίσης, για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. «Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είναι μια τραγωδία», είπε. «Αν η Σοβιετική Ένωση είχε επιβιώσει μέχρι σήμερα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει κάθε είδους σύγκρουση στον κόσμο…», υποστήριξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.
«Όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ, ο κόσμος ήταν πολυπολικός και ο ένας πόλος ισορροπούσε τον άλλο», είπε. «Τώρα ο λόγος για αυτό που συμβαίνει στον κόσμο είναι η ύπαρξη ενός πόλου – η μονοπώληση του πλανήτη μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σημείωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, In.gr, Έθνος, ΕΡΤ