Ουκρανία: Η ένταση μεταξύ Δύσης – Ρωσίας παρατείνει τον πόλεμο
Στον τρίτο του μήνα εισέρχεται η πολεμική σύγκρουση και οι προοπτικές οποιουδήποτε είδους ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων φαίνονται μακρινές
Σκληραίνουν τη στάση τους Ρωσία και Δύση με το ενδεχόμενο σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις να φαντάζει μακρινό. Περιοχές τις ανατολικής Ουκρανίας πέφτουν η μια μετά την άλλη στα χέρια της Ρωσίας.
Στον τρίτο του μήνα μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις προοπτικές οποιουδήποτε είδους ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων να φαίνονται πιο μακρινές από ποτέ. Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν ολοένα και πιο αιχμηρή ρητορική, την ίδια ώρα που οι μάχες στα πεδία της σύγκρουσης γίνονται όλο και πιο σκληρές.
Ταυτόχρονα, οι διαστάσεις του οικονομικού πολέμου είναι ολοένα και μεγαλύτερες.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ξεκαθάρισαν ότι το χάσμα μεταξύ της Μόσχας και των αντιπάλων της διευρύνεται, μειώνοντας τις προοπτικές για διπλωματία. Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της φαίνεται να χάνουν την υπομονή τους με τη Ρωσία, καθώς συνεχίζει να προχωρά με μια εισβολή που, εάν πετύχει, απειλεί να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ρωσία σφυροκοπεί την ανατολική Ουκρανία, με αποστολή όπλων απαντά η Δύση
Η μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, αργά αλλά με επιτυχία, με το Κίεβο να αναγνωρίζει πλέον ότι αρκετές πόλεις πέφτουν στα χέρια των Ρώσων. Όλο και περισσότερες αναφορές για εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να εμφανίζονται, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και το “ψευτο-δημοψήφισμα” στην κατεχόμενη Χερσώνα από την πλευρά των Ρώσων.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη θεσπίσει αρκετούς γύρους κυρώσεων με σκοπό να βλάψουν τη ρωσική οικονομία ως τιμωρία για την εισβολή, αλλά μια νέα προσπάθεια αποστολής όπλων στην Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Εκπρόσωποι από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν στην οργάνωση και τον συντονισμό της παράδοσης όπλων.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. “Πρέπει να κινηθούμε με την ταχύτητα του πολέμου. Και ξέρω ότι όλοι οι ηγέτες φεύγουν σήμερα πιο αποφασισμένοι από ποτέ για να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τις φρικαλεότητες”.
Ο Όστιν είπε ότι αρκετές χώρες συμφώνησαν να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών είναι η Γερμανία, η οποία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν επιφυλακτική για την αποστολή όπλων σε άλλες χώρες, αλλά τώρα θα παραδώσει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο.
Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να παρέμβει στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι οποιεσδήποτε χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια γρήγορη απάντηση από τη Ρωσία και δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κατάσταση έχουν ήδη ληφθεί.
Ο Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει τη Ρωσία σε διάφορα κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.
Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, μέ βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.
Σλοβακία:Έτοιμη να ενισχύσει το Κίεβο με βαρύ οπλισμό
Η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε σήμερα ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να παραδώσει στη γειτονική Ουκρανία περισσότερα όπλα, εφόσον η άμυνα της χώρας της παραμένει ασφαλής.
Σύμφωνα με την πρόεδρο Τσαπούτοβα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοση σλοβακικών αυτοκινούμενων πυροβόλων howitzer στην Ουκρανία.
«Η θέση της Σλοβακικής Δημοκρατίας είναι σαφής», είπε η Τσαπούτοβα. «Από την αρχή, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, προσφέραμε και στρατιωτική βοήθεια», συνέχισε και τόνισε πως είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει προσφέρει ποτέ η χώρα της.
Η Σλοβακία έχει ήδη παραχωρήσει το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων όπλων και εξοπλισμού.
Ωστόσο, η πρόεδρος Τσαπούτοβα υπογράμμισε πως προϋπόθεση για περαιτέρω παραδόσεις όπλων είναι να μην υπονομευτεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβακίας. Για τον λόγο αυτόν, είπε πως διεξάγονται συνομιλίες όχι μόνο με εκπροσώπους της Ουκρανίας αλλά και με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία σταματά την παροχή φυσικού αερίου σε Βουλγαρία – Πολωνία
Στη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία προχώρησε την Τρίτη η Μόσχα. Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.
Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ενημέρωσε νωρίτερα και την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.
«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.
ΠΗΓΗ: news247