Ουκρανία: Η Ρωσία μπήκε στο εργοστάσιο Αζοφστάλ
Το επιβεβαιώνει σύμβουλος του Ζελένσκι
Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολης, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, ανέφερε απόψε ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.
Μέχρι και απόψε το βράδυ η Ουκρανία παραμένει σε επαφή με τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Azovstal, πρόσθεσε ο Ίλια Πονομαρένκο, καθώς η επικοινωνία αποκαταστάθηκε. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε δηλώσει πως η επικοινωνία με τους μαχητές εντός του εργοστασίου είχε χαθεί.
Σφοδρές μάχες σήμερα μέσα στο Azovstal Σύμφωνα με ανάρτηση του έγκριτου Ουκρανού δημοσιογράφου, Andriy Tsapliyenko, στο Telegram, οι μάχες εντός του εργοστασίου ήταν σφοδρές. «Οι κατακτητές προσπαθούν να καταστείλουν τη λυσσαλέα αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Ο στρατός του Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα όπλα. Οι άμαχοι εξακολουθούν να βομβαρδίζονται στο εργοστάσιο», ανέφερε ο δημοσιογράφος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε: «Σήμερα διεξάγονται σφοδρές μάχες στο έδαφος του φρουρίου μας, στο Azovstal. Οι γενναίοι άνδρες μας υπερασπίζονται αυτό το φρούριο, αλλά είναι πολύ δύσκολο, γιατί το βαρύ πυροβολικό και τα τανκ βομβαρδίζουν όλο το φρούριο, η αεροπορία δουλεύει, τα πλοία έχουν πλησιάσει και χτυπούν επίσης».
Κουλέμπα: Το Azovstal κρατάει ακόμα γερά Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Σε ένα live στο Twitter, τόνισε ότι η χαλυβουργία Azovstal, η οποία παραμένει ο τελευταίος θύλακας των ουκρανικών μαχητών στην πόλη, εξακολουθεί να κρατά.
«Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν τους μαχητές και τους πολίτες εκεί κάθε μέρα, με ατελείωτες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών και πυρών πυροβολικού. Η πρόσφατη εκκένωση μιας ομάδας αμάχων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από το βιομηχανικό συγκρότημα αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση στη Ρωσία, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά βλέπουμε ότι είναι απρόθυμοι να αφήσουν τους ανθρώπους να φύγουν και κάθε επόμενη κίνηση απαιτεί πολλή δουλειά… και μεγάλη πίεση στη Ρωσία», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.