Top

Oυκρανία: Νέα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με δεκάδες νεκρούς

1.032 Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα -Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Parallaxi
oυκρανία-νέα-ρωσική-επίθεση-στο-χάρκοβ-889178
Parallaxi

Oι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Χάρκοβο με πυραύλους, εν μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι από την επίθεση δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός.

«Το Χάρκοβο μόλις βομβαρδίστηκε μαζικά με πολλαπλούς πυραύλους. Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες! Αυτή τη φρίκη πρέπει να δει όλος ο κόσμος! Θάνατος στους κατακτητές!», έγραψε ο Γκερασένκο στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Πούτιν ετοιμάζει την απάντηση στις δυτικές κυρώσεις

Με την οικονομία και όχι τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ασχολείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ου αναζητά πως η Ρωσία θα απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις. Αυτό είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται επί της οικονομικής απαντήσεως που πρέπει να δοθεί στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Και για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι η ρωσική οικονομία δέχεται βαρύ πλήγμα.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα (…), αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες».

Η οικονομική πραγματικότητα της Ρωσίας έχει αλλάξει, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να βλέπει το λόγο αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που ανέβασε σήμερα στο 20% το βασικό επιτόκιο για να απαντήσει στις επιπτώσεις των πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.

Η Μόσχα θα απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, είπε ο Πεσκόφ. «Η κατευθυντήρια αρχή θα είναι η αμοιβαιότητα και τα συμφέροντά μας θα είναι στη προμετωπίδα».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα συναντηθεί εντός της ημέρας με σειρά αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για «εχθρική συμπεριφορά» κατά της Ρωσίας καταγγέλλοντας ότι η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα είναι επικίνδυνη και «αποσταθεροποιητική» και αποδεικνύει ότι η Ρωσία «είχε δίκιο στις προσπάθειές της για την αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον αριθμό των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων κατά την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Αρνήθηκε επίσης να αναφερθεί στις διαταγές που έδωσε το σαββατοκύριακο ο Πούτιν για να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.

 Volvo και Volkswagen γυρνάνε «την πλάτη» τους στη Ρωσία

Την «πλάτη» τους γυρνάνε στη Ρωσία, η σουηδική εταιρία κατασκευής φορτηγών AB Volvo και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος Volvo ανέστειλε όλη την παραγωγή του και τις πωλήσεις του στη Ρωσία, από την αγορά της οποίας αντλεί περίπου το 3% των πωλήσεών του, ενώ έχει και ένα εργοστάσιο στη χώρα, ενώ η η Volkswagen ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις αυτοκινήτων που ήδη βρίσκονται στη Ρωσία σε τοπικές αντιπροσωπείες.

«Τώρα έχουμε λίγη παραπάνω σαφήνεια για τις κυρώσεις και την ασφάλεια στην περιοχή…αυτό σημαίνει ότι τερματίζονται όλες οι δραστηριότητες στη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος της Volvo στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ισχύουν μέχρι νεοτέρας.

Την ίδια ώρα, η Volkswagen ανακοίνωσε την αναστολή των παραδόσεων, όπως μετέδωσε σήμερα Δευτέρα (28.2.2022) το πρακτορείο ειδήσεων RIA ενώ παράλληλα αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή για μερικές ημέρες αυτή την εβδομάδα σε δύο γερμανικά εργοστάσια καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή εξαρτημάτων αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Ουκρανία.

Eπιχείρηση χάκινγκ κατά της ηγεσίας στο Κίεβο αποκάλυψε το Facebook

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που εξελίσσεται παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με την αποκάλυψη της Meta Platforms για κυβερνοεπίθεση σε βάρος ουκρανών πολιτικών, στρατιωτικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

Η μητρική εταιρεία του Facebook γνωστοποίησε επίσης ότι το τελευταίο 48ωρο μπόκαρε δίκτυο από περίπου 40 λογαριασμούς, ομάδες και σε σελίδες στο Facebook και στο Instagram που διέδιδαν παραπλανητικές, προπαγανδιστικές αναρτήσεις κατά της Ουκρανίας.

Mε ανακοίνωσή της, η Meta απέδωσε την επιχείρηση κατά της ουκρανικής ηγεσίας στην ομάδα χάκερ Ghostwriter, η οποία φέρεται να κατάφερε να παραβιάσει τους λογαριασμούς των στόχων στα κοινωνικά μέσα, στους οποίους επιχείρησε να αναρτήσει βίντεο που εμφάνιζαν τον ουκρανικό στρατό αποδυναμωμένο. Ένα από αυτά εμφάνιζε ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από δάσος κρατώντας λευκή σημαία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνασφάλειας FireEye, η ομάδα Ghostwriter συνδέεται με την ομάδα UNC1151, η οποία φέρεται να δρα από τη Λευκορωσία και κατηγορήθηκε την Παρασκευή για απόπειρα εισβολής σε λογαριασμούς email ουκρανών αξιωματικών.

Η Meta δεν ανέφερε ποιοι ήταν οι στόχοι της νέας επίθεσης, επισήμανε όμως ότι έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τους λογαριασμούς και ότι μπλόκαρε τις διαδικτυακές διευθύνσεις που χρησιμοποίησαν οι χάκερ σε επιχείρηση phishing.

Στη δεύτερη υπόθεση που αποκάλυψε η εταιρεία, τους πλαστούς λογαριασμούς προπαγάνδας, το δίκτυο φέρεται να έχει έδρα στο Κίεβο και να διαχειρίζεται έναν μικρό αριθμό ιστοσελίδων που εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητα ενημερωτικά μέσα. Παρουσίαζαν την Ουκρανία ως αποτυχημένη χώρα που σύντομα θα πέσει θύμα προδοσίας από τη Δύση.

Η Meta ανέφερε πως το δίκτυο επιρροής συνδέεται με επιχείρηση παραπληροφόρησης την οποία είχε μπλοκάρει τον Απρίλιο. Φέρεται να συνδέεται με άτομα στη Ρωσία, την περιοχή του Ντονμπάς και την Ουκρανία, καθώς και με δύο μέσα ενημέρωσης στην Κριμαία

, τα NewsFront και SouthFront, εναντίον των οποίων έχουν έκτοτε επιβληθεί κυρώσεις.

Η απήχηση των προπαγανδιστικών αναρτήσεων παρέμεινε σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», ανέφερε η Meta χωρίς να δώσει ακριβή νούμερα. Οι σελίδες της επιχείρησης συγκέντρωσαν λιγότερους από 4000 ακολούθους στο Facebook και λιγότερους από 500 στο Instagram.

Οι δράστες πάντως φέρονται να χρησιμοποίησαν επίσης το YouTube, το Telegram και τα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα Odnoklassniki και VK.

Η Ουκρανία ξεκίνησε να πλήττεται από κυβερνοεπιθέσεις πριν ακόμα ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως η Meta, η Alphabet και η Twitter, έλαβαν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλεια των χρηστών τους στην Ουκρανία.

Η Meta, η οποία μεταξύ άλλων αφαίρεσε τη δυνατότητα προβολής και αναζήτησης της λίστας των «φίλων» κάθε λογαριασμού, ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει τα ίδια μέτρα ασφάλειας και στη Ρωσία, έπειτα από καταγγελίες για συλλήψεις και στοχοποίηση διαδηλωτών.

Κοσσυφοπέδιο: Το ψωμί αναμένεται να αυξηθεί έως 70%

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή του ψωμιού αναμένεται να αυξηθεί έως 70% περισσότερο, επειδή το Κόσσοβο προμηθεύεται σιτηρά από τη Σερβία που και αυτή προμηθεύεται από την Ουκρανία, και έτσι θα επηρεάσει την τιμή του αλευριού και στη συνέχεια των άλλων προϊόντων.

Αυτό δήλωσε ο Ταχίρ Ταχίρι, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών του Κοσσυφοπεδίου για την εκπομπή «Ju flet Prishtina».

Σύμφωνα με τον Ταχίρι, τα προϊόντα σιταριού της χώρας δεν πληρούν τις απαιτήσεις άνω του 30 τοις εκατό, επομένως το υπόλοιπο εισάγεται από τη Σερβία και άλλες χώρες.

Ενώ οι παραγωγοί σιταριού στον δήμο της Πρίστινα πληρούν μόνο ένα ποσοστό των απαιτήσεων σε σιτάρι.

Airbnb: Προσφέρει προσωρινό κατάλυμα σε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb ανακοίνωσε σήμερα ότι ο μη κυβερνητικός βραχίονάς της, η Airbnb.org, θα προσφέρει δωρεάν προσωρινή στέγαση σε 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της, Μπράιαν Τσέσκι, και ο Τζο Γκέμπια, πρόεδρος της Airbnb.org, έχουν στείλει επιστολές στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας προσφέροντας βοήθεια για τη στέγαση των προσφύγων.

Οι χώρες αυτές μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία.

Τουλάχιστον 300.000 Oυκρανοί πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής εισέλθει στην ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και το μπλοκ πρέπει να προετοιμαστεί για την υποδοχή εκατομμυρίων άλλων, έχουν δηλώσει ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γαλλίας.

Η Airbnb.org, η οποία παρέχει προσωρινή διαμονή σε ανθρώπους στη διάρκεια κρίσης, θα συνεργαστεί στενά με κυβερνήσεις για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κάθε χώρας, περιλαμβανομένης της παροχής πιο μακροπρόθεσμης παραμονής.

Η παραμονή θα χρηματοδοτείται από την Airbnb, από δωρητές του Ταμείου για τους Πρόσφυγες της Airbnb.org και από ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb.org.

1.032 Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα -Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την χώρα μας καθώς και για θέματα ασφαλείας, συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες και εκτιμάται ότι οι ροές είναι αυξανόμενες, γεγονός που επιβάλλει άμεσες δράσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην υποδοχή και την τακτοποίηση τους.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη.

Συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του. Ο υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία.

Πηγή: Abc24.al, ΑΠΕ

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα