Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες
Τελευταίο θύμα τους μια 16χρονη
Μορφή «χιονοστιβάδας» λαμβάνουν οι καταγγελίες για τον εφιάλτη που έζησαν αρκετές γυναίκες από την Ουκρανία στα χέρια Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι φέρονται να βίασαν ανήλικες κοπέλες και ηλικιωμένες.
Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα, κατήγγειλε χθες ότι Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα.
Τη δική της φρικτή εμπειρία περιέγραψε μια 16χρονη κοπέλα από το χωριό Κράσνιβα, λίγο έξω από την Χερσώνα, που έπεσε θύμα βιασμού από έναν μεθυσμένο στρατιώτη, ο οποίος την ανάγκασε με την απειλή όπλου να βγάλει τα ρούχα της.
Τότε άρχισε να την κακοποιεί σεξουαλικά, παρότι η ίδια προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι ήταν έγκυος.
Το περιστατικό έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα, όταν η Ντάσα βγήκε έξω από το υπόγειο καταφύγιο που κρυβόταν με τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια της, για να αναζητήσει τροφή και νερό. Εκείνη ήταν η στιγμή που την είδε ο μεθυσμένος στρατιώτης και την άρπαξε και την απομόνωσε σε ένα σημείο.
«Μου ζήτησε να γδυθώ. “Όχι, δεν θα γδυθώ” του είπα. Τότε έβγαλε το όπλο και απείλησε να με πυροβολήσει. Αναγκάστηκα και γδύθηκα» είπε η κοπέλα σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Όπως αφηγείται, συνέχισε λέγοντας ότι ένας ακόμη στρατιώτης που ήταν μαζί του -νηφάλιος αυτός- του είπε να μην την αγγίξει γιατί ήταν έγκυος στον έκτο μήνα, αλλά εκείνος δεν φάνηκε να ευαισθητοποιείται, αλλά εξακολουθούσε να την απειλεί με το πολυβόλο όπλο που κρατούσε.
Αφού ο μεθυσμένος στρατιώτης ολοκλήρωσε τις αρρωστημένες πράξεις του, της είπε να τον ακολουθήσει στο σπίτι του. Η ανήλικη κοπέλα κατήγγειλε ότι προσπάθησε να της δώσει βότκα, από εκείνη που κρατούσε στο χέρι του, και να την βιάσει ξανά. Τότε δύο άλλοι στρατιώτες που βρέθηκαν μπροστά στο σκηνικό, την γλίτωσαν από τα χέρια του και την οδήγησαν στο καταφύγιο όπου διέμενε. Της υποσχέθηκαν μάλιστα ότι θα πυροβολούσαν τον βιαστή της.
Όπως εξηγεί η ίδια, γυναίκες νεαρές ακόμη και ηλικιωμένες έχουν βιώσει αντίστοιχου είδους κακοποιήσεις. «Οι γυναίκες κρύβονται σε κελάρια σε ολόκληρο το χωρίο, για να γλιτώσουν από τους βιασμούς των εισβολέων» είπε χαρακτηριστικά.
Στην Μπούτσα, όπου η Ρωσία κατηγορείται ότι διέπραξε μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, 25 κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 14 έως 25 ετών φέρεται να έχουν βιαστεί «συστηματικά» από τους Ρώσους, κάθως τις κρατούσαν αιχμάλωτες σε ένα υπόγειο.
Εννέα από τις γυναίκες αυτές κυοφορούν τώρα το… παιδί του «εχθρού».
«Εκατοντάδες βιασμούς παιδιών, ακόμη κι ενός βρέφους» από τους Ρώσους καταγγέλλει ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε χθες «εκατοντάδες περιστατικά βιασμών» σε περιοχές που προηγουμένως είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «ανήλικα κορίτσια και πολύ μικρά παιδιά συγκαταλέγονται» στα θύματα βιασμών.
«Σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τους κατακτητές, η καταγραφή και η έρευνα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία συνεχίζονται. Σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτονται νέοι ομαδικοί τάφοι», είπε, απευθυνόμενος στο λιθουανικό κοινοβούλιο μέσω βίντεο.
«Πολλές χιλιάδες θύματα. Εκατοντάδες περιστατικά βασανιστηρίων. Συνεχίζουμε να βρίσκουμε πτώματα μέσα σε αγωγούς και σε υπόγειες αποθήκες», συνέχισε.
«Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών και πολύ μικρών παιδιών. Ακόμη και ενός βρέφους! Είναι τρομακτικό και μόνο να μιλάμε για αυτό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επικαλέστηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, βίντεο που έστειλε, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αλεξιπτωτιστής ή μέλος ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, που έχει ταυτοποιηθεί, όπου βλέπουμε «τι κάνει σε αυτό το βρέφος, πώς το βασανίζει».
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σε μια συναισθηματική αντίδραση στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δήλωσε: «Είναι απλά αδύνατο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη φρίκη: ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για βιασμό ενός βρέφους», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι «ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην τολμούν να αποφασίσουν πότε θα περιορίσουν ακόμη και τις ρωσικές αγορές υδρογονανθράκων», παρά τις «μαζικές δολοφονίες στην Μπούτσα, τους εκτοπισμούς πληθυσμών» και την «προμελετημένη καταστροφή ειρηνικών πόλεων από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες».
Μαρτυρίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους φόβους μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αναφέρουν ενδείξεις για τη χρήση του βιασμού ως «όπλο πολέμου».
ΗΠΑ: Όσοι υπονομεύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα υποστούν τις συνέπειες
Όσες χώρες υπονομεύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν καταδικάζουν τον «αποτρόπαιο πόλεμο» σε βάρος της Ουκρανίας αλλά επιδιώκουν οφέλη, θα έχουν συνέπειες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Η ίδια προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα είναι αδιάφοροι» σε ενέργειες που υπονομεύουν τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία και στον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την εισβολή, θεωρώντας πως όσοι το πράττουν αυτό, υιοθετούν κοντόφθαλμη προσέγγιση και θα έχουν συνέπειες.
Με βάση το κείμενο της ομιλίας της, που έχει ετοιμαστεί για εκδήλωση του ινστιτούτου Atlantic Council, η Γέλεν δήλωσε ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας επανασχεδίασε τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη στη δέσμευσή της να κάνει τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τη «φρικώδη συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις της του διεθνούς δικαίου.
«Να είστε βέβαιοι, έως ότου ο Πούτιν δώσει τέλος στον αποτρόπαιο πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εργαστεί με τους εταίρους μας για να οδηγήσουμε τη Ρωσία περαιτέρω προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση», δήλωσε.
Η ρωσική εισβολή έχει ωθήσει πολλές χώρες και εταιρείες να υιοθετήσουν ενιαία στάση και να αποκόψουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφωθεί η παγκόσμια απάντηση σε άλλες «παγκόσμιες προκλήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφερε η Γέλεν.
Ωστόσο, κάποιες χώρες ακόμα «παραμένουν αμέτοχες, ίσως βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσουν κάτι, διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι», σημείωσε, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες.
«Τέτοια κίνητρα είναι κοντόφθαλμα. Διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς μας τάξης για ειρηνική ασφάλεια και οικονομική ευημερία», τόνισε και προσέθεσε: «Και ας είμαστε ξεκάθαροι, η ενωμένη συμμαχία δεν θα είναι αδιάφορη προς τις ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε ορίσει».
Τα σχόλια της Γέλεν διατυπώνονται μερικές ημέρες αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον του Νέου Δελχί και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αμερικανική απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν πιέσεις στην Ινδία, την Κίνα και άλλες «αμέτοχες» χώρες να υιοθετήσουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία και σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Γέλεν δήλωσε ότι η πολυμερής προσέγγιση έδωσε τη δυνατότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ομάδας των επτά (G7) να επιφέρουν σημαντικό κόστος στη Ρωσία και ξεκαθάρισε ότι ενεργούν υποστηρίζοντας μια βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, που προστατεύει την ειρήνη και την ευημερία.
«Χρειάζεται εκσυγχρονισμός ΔΝΤ και αναπτυξιακών τραπεζών»
Η αμερικανίδα υπουργός προσέθεσε ότι η ίδια προσέγγιση – και οι κοινές αξίες – μπορούν να βοηθήσουν να επιλυθούν άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το τέλος της πανδημίας COVID-19 και η στήριξη χωρών χαμηλού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τη Γέλεν, χρειάζονται επίσης αλλαγές για να «εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενοι θεσμοί μας – το ΔΝΤ και οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες – ούτως ώστε να είναι κατάλληλοι για τον 21ο αιώνα».
«Κάποιοι ίσως πουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα για μεγαλεπήβολα σχέδια», δήλωσε η ίδια, επικαλούμενη τον πόλεμο και την πανδημία. «Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τα κενά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο».
Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να ετοιμάζουν προτάσεις για τη δημιουργία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της μεταπολεμικής διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής το 1941, στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τώρα χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική, όπως είπε.
«Όπως και τότε, δεν θα πρέπει να περιμένουμε για μια νέα ομαλότητα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον σήμερα», σημείωσε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ