Ουκρανία: Οι καταστροφές στη Μποροντιάνκα χειρότερες από της Μπούτσα

Αποφασισμένη η Μόσχα να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς - Όπλα ζητά ο Ζελένσκι

Parallaxi
ουκρανία-οι-καταστροφές-στη-μποροντι-900411
Parallaxi

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα επικείμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που διαπιστώθηκαν πρόσφατα σε προάστια της πρωτεύουσας που ανακαταλήφθηκαν μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων.

Καθώς η Ρωσία πολλαπλασιάζει τα πλήγματα στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το Κίεβο -όπου αναμένονται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ- διαπιστώνει την πραγματική έκταση των ζημιών στις περιοχές από όπου αποχώρησαν πρόσφατα οι δυνάμεις της Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερες από αυτές στην Μπούτσα, όπου οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στους δρόμους προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Σολτς: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία πρέπει να εξιχνιαστούν, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν

Είκοσι έξι πτώματα ανασύρθηκαν από ουκρανικά σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια δύο πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Facebook η ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μποροντιάνκα «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούτσα: «Τα θύματα είναι περισσότερα».

Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πλέον στόχο προτεραιότητας για τις δυνάμεις της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναγνώρισε χθες πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υποστεί «μεγάλες απώλειες» στον πόλεμο, κάνοντας λόγο για «τεράστια τραγωδία» για τη Ρωσία.

Προεξοφλώντας την επίθεση ευρείας κλίμακας εκεί, οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν εκ νέου τον άμαχο πληθυσμό να φύγει.

Οι ρωσικές δυνάμεις «προκάλεσαν ζημιές στις σιδηροτροχιές στη Σάστια. Πλέον, η εκκένωση θα γίνεται αποκλειστικά με λεωφορεία», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι.

«Όλες οι φρικωδίες που βιώσαμε υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψουν. Μην καταδικάζετε σε θάνατο τους εαυτούς σας! Φύγετε! Οι επόμενες ημέρες θα είναι η τελευταία ευκαιρία» για την απομάκρυνση των αμάχων», ανέφερε μέσω Facebook.

Στη Ντανιέτσκ, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβελ Κιριλένκο ανέφερε ότι τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν προσωρινά έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε σιδηροτροχιές.

Βομβαρδισμοί «παντού»

Στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, που σφυροκοπείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χες Πέμπτη άμαχους να φεύγουν με αυτοκίνητα, με υπόβαθρο τους κρότους εκρήξεων.

Πυρά «πέφτουν παντού. Είναι αδύνατο πλέον», συνόψισε ο σαραντάρης Ντένις, χλομός, με αποστεωμένο πρόσωπο, που δίνει την εντύπωση πως είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

«Μεγάλος» αριθμός εκτοπισμένων έφθασε στη Ντνίπρο, ανέφερε χθες ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων πάνω στον Δνείπερο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στη Ρωσία, που κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, επιβλήθηκε χθες Πέμπτη εμπάργκο στον άνθρακα από την ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι στοχοποίησαν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, από τον οποίο παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένοι.

Η ΕΕ εισάγει το 45% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία, με κόστος 4 δισεκ. ευρώ ετησίως. Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου.

Ακόμη, οι Βρυξέλλες ανήγγειλαν την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία πέραν των 10 δισεκ. ευρώ, νέες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία.

Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ ακόμη για να διατεθεί οπλισμός στην Ουκρανία. Με το ποσό αυτό, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις θα φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης επιπρόσθετες κυρώσεις, ανάμεσά τους την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά της Ρωσίας.

Στην Ουάσινγκτον άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία: το αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς τους.

«Ύβρη για την ανθρωπότητα»

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως «τα ψέματα της Ρωσίας δεν αντέχουν μπροστά στις αδιάσειστες αποδείξεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», μιλώντας για ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν «βιασμοί, βασανισμοί, εκτελέσεις» που χαρακτήρισε «ύβρη για την ανθρωπότητα».

Τα νέα τιμωρητικά μέτρα ακολούθησαν την κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων με πολιτικά, ορισμένων με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, σε περιοχές από όπου αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου. Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου». Η Ρωσία αρνείται πως οι δυνάμεις της ευθύνονται για θανάτους αμάχους και μιλά περί ουκρανικής «προβοκάτσιας».

Χθες βράδυ, ρωσικός πύραυλος έπληξε υποδομές στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε μέσω Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), άλλο λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται και έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου, και όπου εκτιμάται πως παραμένουν παγιδευμένοι κάπου 100.000 κάτοικοι, ο νέος «δήμαρχος» που ονομάστηκε από τις φιλορωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε χθες πως έχουν σκοτωθεί «περίπου 5.000» άμαχοι.

«Περίπου το 60 ως 70% των κτιρίων έχει καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει», πρόσθεσε ο Κονσταντίν Ιβαστσένκο, ο οποίος ονομάστηκε «δήμαρχος» την πόλης προχθές Τετάρτη από τον Ντένις Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών της Ντανιέτσκ. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό θυμάτων.

«Υποστήριξη» και όπλα

Καθώς ετοιμάζεται για την επίθεση στο Ντονμπάς, το Κίεβο απαιτεί βοήθεια από τους δυτικούς. Ο ουκρανός ΥΠΕΞ πήγε στις Βρυξέλλες για να αξιώσει άμεσες παραδόσεις όπλων από τους ομολόγους του στην ατλαντική συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υποσχέθηκε «σημαντική βοήθεια», κρίνοντας πως είναι «προτιμότερο» να μην «φανούμε πολύ συγκεκριμένοι για τα όπλα» που θα σταλούν στον ουκρανικό στρατό.

Στη διπλωματική πτυχή της κρίσης, δεν διαφαίνεται η παραμικρή ένδειξη προόδου. Η Ρωσία κατήγγειλε χθες Πέμπτη ότι η Ουκρανία πήρε πίσω τη συναίνεσή της σε ορισμένες προτάσεις που είχε κάνει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Το Κίεβο ανταπάντησε αμέσως, απαιτώντας η Μόσχα να μειώσει «τον βαθμό της εχθρότητάς της» στις συνομιλίες, ενώ ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως γίνεται «συνεργός των εγκλημάτων» που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό δικαιολογώντας τα.

ΕΕ: Οριστικοποιήθηκε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER).

Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τα εξής:

Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται τα εξής μέτρα:

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.

Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.

Εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.

Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ

Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.

Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία.

Απαγόρευση των οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αυτή η δέσμη μέτρων αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία ενόψει της δημοσίευσής της την Παρασκευή 8 Απριλίου στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

ΠΟΥ: Πάνω από 100 οι επιβεβαιωμένες επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει πάνω από εκατό επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών στην Ουκρανία και αξίωσε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ως σήμερα, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 103 επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας, με 73 νεκρούς και 51 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών και ασθενών», τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού, που είναι μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτηρίζοντας «μαύρο» τον απολογισμό αυτό.

Από τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις, οι 89 έπληξαν υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι περισσότερες άλλες υπηρεσίες διακομιδής, κυρίως ασθενοφόρα.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των υπηρεσιών υγείας», συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, υπενθυμίζοντας πως αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια χωριστής συνέντευξης Τύπου στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, ο Χανς Κλούγκε, στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των υπηρεσιών υγείας.

«Ο ΠΟΥ μπόρεσε να παραδώσει υλικό που επιτρέπει να σωθούν ζωές σε αρκετές πληγείσες περιοχές, όμως είναι αλήθεια πως ορισμένες παραμένουν πολύ δύσκολο» να προσπελαστούν, αναγνώρισε. «Νομίζω πως η προτεραιότητα, ξεκάθαρα, είναι η Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός και οι σύμμαχοί του αυτονομιστές πολιορκούν την πόλη εδώ κι εβδομάδες. Αντιμετωπίζουν σφοδρή ουκρανική αντίσταση.

Η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί χαρακτηρίζεται καταστροφική – κι από τα δύο στρατόπεδα. Η πόλη έχει μετατραπεί κατά μεγάλο μέρος της σε συντρίμμια. Εκφράζονται εντεινόμενες ανησυχίες για την τύχη των αμάχων στη Μαριούπολη, η οποία είχε πάνω από 400.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε προχθές Τετάρτη τη Ρωσία ότι εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Μαριούπολη για να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα.

Μέχρι χθες, ο ΠΟΥ «μπόρεσε να διανείμει 185 τόνους ιατρικού υλικού στις βαρύτερα πληγείσες περιοχές της χώρας», κάτι που επιτρέπει να προσφερθεί ιατρική βοήθεια «σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους», εκτίμησε ο κ. Κλούγκε.

Σημείωσε ακόμη ότι «το 50% των ουκρανικών φαρμακείων θεωρείται πως έχει κλείσει και 1.000 υποδομές υγείας βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές ελέγχου που άλλαξαν».

Ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε και αυτός ότι οι επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ωστόσο σημείωσε ότι ο ΠΟΥ δεν προσάπτει άμεσα ευθύνες για αυτές, διότι «δεν έχει την εντολή» για να κάνει κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα