Ουκρανία: Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να είναι ακόμη και 10.000

Ενώ, ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλη νότια του Σούμι από τον ρωσικό στρατό - όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-οι-νεκροί-στη-μαριούπολη-μπο-909700
Parallaxi

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς». Όμως μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.


Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλη νότια του Σούμι από τον ρωσικό στρατό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Τροστιανέτς, νότια του Σούμι, από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προσπαθούν να ανακτήσουν εδάφος» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Το Αζερμπαϊτζάν προσφέρθηκε να παράσχει καύσιμα για τη σπορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον ευχαρίστησε επειδή του πρόσφερε καύσιμα για την σπορά στη χώρα του.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζελένσκι δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια για τα καύσιμα αυτά.

«Ενημέρωσα για τα νέα πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό. Συζητήθηκε η κατεπείγουσα ανάγκη για πράσινους διαδρόμους. Ευχαρίστησα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ετοιμότητα (σ.σ. του Αζερμπαϊτζάν) να παράσχει καύσιμα για τη σπορά», ανέφερε.

Λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι συνομίλησε και με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον οποίο ενημέρωσε για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. «Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί, οι κυρώσεις πρέπει να ενταθούν», έγραψε στο Twitter.


Γερμανία: Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί συνέπειες, δήλωσε ο καγκελάριος – Ανοικτό το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί η ίδια τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα. Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν το 1990 ότι η ανάγκη για εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής. Η Μόσχα παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Και σε αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση. Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα ‘Αντερσον. Απευθυνόμενος στην κυρία ‘Αντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ακόμη συμπαράσταση, σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, ο καγκελάριος δήλωσε ότι τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Σουηδία είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές προκειμένου να είμαστε ικανοί για νέα διεύρυνση. «Οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Η κυρία ‘Αντερσον από την πλευρά της σημείωσε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία – «μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία», παραδέχτηκε η πρωθυπουργός και άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σουηδία να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και η απόφαση για ενδεχόμενη ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι θέμα του ουκρανικού λαού».

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανοπολωνική πρωτοβουλία. «Αναφέρονται όμως σε κάτι που όλοι έχουν υποσχεθεί αφηρημένα. Τώρα όμως πρέπει να γίνει συγκεκριμένο. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το 2015», τόνισε από την άλλη πλευρά η Σουηδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα. Η Σουηδία ωστόσο θα είναι ασφαλώς «μέρος της λύσης» του προβλήματος, διαβεβαίωσε.


ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στην Ουκρανία

oykrania-Ch2eB.png

Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν την επίτευξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες ζήτησε από τον Μάρτιν Γκρίφιθς (αρμόδιο του Οργανισμού για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις) να διερευνήσει το συντομότερο δυνατόν με τις εμπλεκόμενες πλευρές την πιθανότητα συμφωνιών για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως η ανθρωπιστική εκεχειρία θα επιτρέψει να σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας βασισμένης στις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.


Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία 100 ποινικούς κρατούμενους από τις φυλακές της Τσετσενίας

275891301-333103562190873-2936271880372613520-n-Dh03C.jpeg

Στην Ρωσία από 1ης Απριλίου θα αρχίσει η κλήτευση στρατεύσιμων με βάση το πρόγραμμα «BARS-2021», («Μάχιμη στρατιωτική εφεδρεία της χώρας») ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η στράτευση κρατουμένων, ανακοίνωσε η κύρια διεύθυνση κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, περίπου 100 εγκληματίες που κρατούνται στην αποικία κρατουμένων «Τσερνοκόζοβο» στην Τσετσενία, προετοιμάζονται για να σταλούν στην Ουκρανία. Όλοι τους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά εγκλήματα(ληστείες, δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών). Σε όσους έχουν καταδικαστεί για πολιτικούς λόγους (για εξτρεμιστική δραστηριότητα ή για τρομοκρατία) δεν τους έχουν γίνει παρόμοιες προτάσεις.

Στους ποινικούς που δέχονται να πολεμήσουν την Ουκρανία, έχουν υποσχεθεί πλήρη αμνηστία, σε περίπτωση που επιστρέψουν ζωντανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ποινικούς που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται να έχουν επαφές με τους συγγενείς τους και γενικά να δηλώσουν ότι θα πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα