Ουκρανία : Οι Ρώσοι αποχωρούν από Τσερνομπίλ και Σλάβουτιτς

Το ΝΑΤΟ θα στείλει 800 στρατιώτες στη Λετονία – Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-οι-ρώσοι-αποχωρούν-από-τσερν-901707
Parallaxi

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνομπίλ.

  • Η Ουκρανία βλέπει τη Ρωσία να αλλάζει τακτικές γύρω από το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε: «Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

«Σταθερή» η κατάσταση στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός θα «επιτεθεί ξανά», σύμφωνα με στρατηγό

Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

«Εκείνοι (οι Ρώσοι) πίστευαν ότι θα περνούσαν στην Ουκρανία όπως το έκαναν στην Κριμαία. Όμως, αυτό δεν προχώρησε, για αυτό ακριβώς ο εχθρός αποσύρθηκε και αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Πάβλο «Μαέστρο».

«Ανασυντάσσονται για να επιτεθούν και να συγκεντρώσουν το μέγιστο των δυνάμεων στη περιοχή ή προς την κατεύθυνση του Σλομποζανστσίνα», το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Λουχάνσκ και τη «Μαριούπολη», είπε ο στρατηγός.

«Δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον εχθρό», οι «δυνάμεις» του οποίου «είναι τεράστιες», υπογράμμισε ο ανώτατος αξιωματικός, ηλικίας 47 ετών, ο οποίος τιμήθηκε στις 3 Μαρτίου από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «ήρωας» για την υπεράσπιση του Χαρκόβου τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Έχοντας απωθηθεί στα περίχωρα, ο ρωσικός στρατός παραμένει στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια της πόλης, απ’ όπου το πυροβολικό του βομβαρδίζει καθημερινά κατοικημένες περιοχές.

«Στο Χάρκοβο η κατάσταση είναι σταθερή», είπε ο στρατηγός «Μαέστρο», ένα προσωνύμιο που απέκτησε στον πόλεμο του 2014-2015 στο Ντονμπάς (ανατολικά).

ukrania.jpg

«Αμυνόμαστε προς κάθε κατεύθυνση και προσπαθούμε να αποκρούσουμε τον εχθρό».

Σχολιάζοντας την ανακατάληψη στις αρχές της εβδομάδας από τις ουκρανικές δυνάμεις του χωριού Μάλα Ρόγκαν κι ενός αυτοκινητοδρόμου περιμετρικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες, ο Ουκρανός στρατηγός είπε πως επρόκειτο για «μια κλασσική επιχείρηση, όπως αυτές που διεξάγουμε καθημερινά».

«Το ηθικό των στρατευμάτων μας είναι υψηλό. Βρισκόμαστε εδώ για τη χώρα μας, προστατεύουμε τις οικογένειές μας και οι νίκες μας μάς ανυψώνουν το ηθικό», διαβεβαίωσε.

«Προς τις ρωσικές δυνάμεις που μας επιτίθενται, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω: Πάρτε τους στρατιώτες σας, πάρτε τα παιδιά σας, πάρτε όλα τα οχήματά σας και επιστρέψτε στα σπίτια σας, όσο είστε ακόμη ζωντανοί», κατέληξε ο στρατηγός «Μαέστρο».

  • Γαλλία-Ουκρανία: Σε επίσκεψη στο Παρίσι, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αφηγείται τη σύλληψή του από τους Ρώσους

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, πόλης στη νότια Ουκρανία που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, αφηγήθηκε σήμερα από το Παρίσι πώς τον συνέλαβαν οι Ρώσοι στρατιώτες, στις 11 Μαρτίου και απηύθυνε έκκληση προς τους Γάλλους να αψηφήσουν την προπαγάνδα της Μόσχας.

«Βρισκόμουν σε ένα κέντρο κρίσης στη Μελιτόπολη, Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν, μου είπαν ότι με συλλαμβάνουν υπό το πρόσχημα ότι χρηματοδοτούσα ένα εξτρεμιστικό ουκρανικό κόμμα, του οποίου εγώ δεν γνώριζα καν την ύπαρξη», δήλωσε ο Ιβάν Φεντόροφ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Με οδήγησαν στη φυλακή, σε ένα κελί όπου πέρασα πολλές ώρες χωρίς κανένα μέσο επικοινωνίας, Δεν μπορούσα καν να τηλεφωνήσω στους γονείς μου. Άκουγα κραυγές από βασανιστήρια από τα διπλανά κελιά», περιέγραψε.

Μετά την απαγωγή του Ιβάν Φεντόροφ, στις 11 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν στην απελευθέρωσή του.

Ο Φεντόροφ αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα: η ουκρανική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα, στις 16 Μαρτίου, ένα βίντεο να δείχνει τον Ζελένσκι να του μιλάει στο τηλέφωνο. Κατόπιν, στις 21 Μαρτίου, η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, επιφορτισμένη με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε την ανταλλαγή του με 9 Ρώσους κρατούμενους.

oykrania-G9soB.jpg

«Οι Ρώσοι στρατιώτες με απήγαγαν για να δείξουν στους συναδέλφους μου τι μπορούν να κάνουν σε όσους αρνούνται να συνεργαστούν με τη Ρωσία», δήλωσε ο δήμαρχος σε δημοσιογράφους, μιλώντας στα αγγλικά, αφότου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της γαλλικής Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ.

Ο Φεντόροφ είπε επίσης πως έμαθε σήμερα, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, ότι Ρώσοι στρατιώτες πήγαν στις οικίες εκπαιδευτικών στη Μελιτόπολη για να τους αναγκάσουν να υιοθετήσουν ρωσικά σχολικά προγράμματα.

«Θέλουν να επιβάλουν νέα προγράμματα στα σχολεία από την 1η Απριλίου», σημείωσε.

«Ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί. Είναι επικίνδυνο τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία, την ώρα που η Μελιτόπολη βομβαρδίζεται καθημερινά». Ο ίδιος κάλεσε τους Γάλλους να αψηφήσουν τη ρωσική προπαγάνδα.

«Η ρωσική προπαγάνδα λειτουργεί πολύ καλά και οι πολίτες της ΕΕ δεν κατανοούν τι συμβαίνει. Πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι πολύ μακριά (…). Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ένα πράγμα: εάν δεν είστε ενωμένοι για να μας βοηθήσετε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, ο πόλεμος θα φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

  • ΝΑΤΟ: Η Δανία θα στείλει 800 στρατιώτες στη Λετονία

Η Δανία θα αναπτύξει 800 στρατιώτες τον Μάιο στη Λετονία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αφού δέχθηκε το επίσημο αίτημα από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μπροστά στο τεταμένο κλίμα με τη Ρωσία, η Κοπεγχάγη έθεσε σε συναγερμό αυτό το τάγμα, επιπλέον των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων που έχουν ήδη σταλεί στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να αναπτύξει 800 στρατιώτες στις Βαλτικές χώρες, εάν το ΝΑΤΟ το ζητούσε.

«Λάβαμε το επίσημο αίτημα από το ΝΑΤΟ να στείλουμε ένα τάγμα στη Λετονία», διευκρίνισε σήμερα η Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα. Η άφιξη των στρατευμάτων προβλέπεται για τον Μάιο, σύμφωνα με τον στρατό της Δανίας.

zelenski-jygfe-1.jpg
  • Ζελένσκι: Παλεύουμε ενάντια στην τυραννία που θέλει να διχάσει την Ευρώπη

«Παλεύουμε ενάντια στην τυραννία που θέλει να διχάσει την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος σήμερα στο βελγικό κοινοβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, λέγοντας ότι αν γίνει αυτό «η τυραννία θα ξεριζώσει τις αξίες για τις οποίες είστε περήφανοι». Απευθυνόμενος στους Βέλγους βουλευτές ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «τα ρωσικά διαμάντια που πωλούνται στην Αμβέρσα, δυστυχώς θεωρούνται πιο σημαντικά από τη μάχη που δίνουμε για την ελευθερία» και πρόσθεσε: «Η ειρήνη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, από τα ρωσικά πλοία στα λιμάνια, από το αέριο και το πετρέλαιο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στη Μαριούπολη. Κι όμως, «η Μαριούπολη είναι ακόμα εκεί», είπε. «Κανείς δεν είναι αρκετά αποφασισμένος να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την καταστροφή. Σας ρωτώ, όλους τους Ευρωπαίους που με ακούν: σε τι ελπίζουν αυτοί οι υπερασπιστές της Μαριούπολης, οι υπερασπιστές όλων των τόπων όπου γίνονται οι μάχες; Μάχες όχι λιγότερο τρομερές από τη Μάχη του Υπρ, είναι ίσως ακόμη χειρότερες στη Μαριούπολη», τόνισε ο Ζελένσκι.

Καταλήγοντας, ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε το Βέλγιο για τη βοήθεια προς τη χώρα του, με στρατιωτικό και υλικό εξοπλισμό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η στήριξη θα συνεχιστεί. «Δόξα στην Ουκρανία», φώναξε, τέλος, ενώ οι βουλευτές σηκώθηκαν από τα έδρανα για να τον καταχειροκροτήσουν.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε απευθυνθεί στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, όπου κάλεσε τους βουλευτές να μποϊκοτάρουν τη ρωσική ενέργεια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα