Ουκρανία: Πυραυλικό χτύπημα δέχτηκαν υποδομές στην Οδησσό
Ανέφεραν σε διαδικτυακή ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
Ένας πύραυλος έπληξε σήμερα υποδομές στην πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό, ανέφεραν σε διαδικτυακή ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
“Η Οδησσός δέχτηκε πυραυλικό χτύπημα. Επλήγησαν υποδομές”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Λίγο νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.
Όπου βρίσκονται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, είπε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρεστόβιτς.
«Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Αζοφστάλ», είπε ο Αρεστόβιτς στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο.
«Έχουν ανανεώσει τις αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιου, στην περιοχή που υπερασπίζονται τα στρατεύματά μας και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις επίθεσης.
Οι υπερασπιστές μας αντιστέκονται σε έναν αριθμητικά ανώτερο εχθρό, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, και πραγματοποιούν ακόμη και αντεπιθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σολτς: Προειδοποίησε τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα που θα οδηγήσουν σε ευρύτερη σύρραξη
«Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», προειδοποίησε ο Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στον κίνδυνο το ΝΑΤΟ να εκληφθεί ως εμπόλεμο μέρος.
«Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε τρίτο παγκόσμιο ή σε πυρηνικό.
Επισήμανε πάντως ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας του, διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται μια στρατιωτικά ισχυρότερη Γερμανία.
«Δεν υπάρχουν εγχειρίδιο, το οποίο να μας περιγράφει σε ποιο ακριβώς σημείο θα εκληφθούμε ως εμπόλεμο μέρος», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του να παραδώσει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.
«Το βιβλίο ξαναγράφεται καθημερινά, κάποια μαθήματα θα έρθουν αύριο ή μεθαύριο.
Το σημαντικότερο είναι να σκεφτόμαστε προσεκτικά κάθε βήμα μας και να συντονιζόμαστε μεταξύ μας. Κορυφαία προτεραιότητά μου είναι η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Σολτς.
Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν λοξοκοιτάζει προς τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των Γερμανών δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά. «Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε.
Δεν αποκλείει την χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν, ο Σολτς
Ερωτώμενος εάν από τη μέχρι τώρα επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν αποκλείεται, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δραματικές δυσκολίες, καθώς οι κυρώσεις προκαλούν τεράστια ζημιά στη ρωσική οικονομία.
Ενώ «η αλυσίδα από στρατιωτικές ήττες δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα». Μια ψυχρή ειρήνη, η οποία δεν θα επισφραγιστεί από ειρήνη με συμφωνία, δεν θα απαλλάξει τη Ρωσία από τις κυρώσεις, προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν «βρίσκεται υπό τρομερή πίεση».
Στην ερώτηση «γιατί δε λέτε στους Γερμανούς ότι αν παραδώσουμε τανκς υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης;», ο καγκελάριος απάντησε εμφανώς ενοχλημένος: «Λυπάμαι, αλλά δεν πάει άλλο με τέτοιες υπεραπλουστεύσεις!
Θα εξετάσουμε τα πάντα προσεκτικά, θα τα επαναξιολογούμε συνεχώς και θα τα συζητούμε με τους συμμάχους μας.
Δεν θα κάνουμε τίποτα μόνοι μας», ξεκαθάρισε. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τρομερά δεινά που προκαλεί η Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσουμε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση η οποία θα συνεπάγεται ανυπολόγιστα δεινά για ολόκληρη την ήπειρο ή τον κόσμο», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει εμπάργκο στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε τερματισμό του πολέμου. «Αν ο Πούτιν ήταν ανοιχτός σε οικονομικά επιχειρήματα, δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αυτόν τον τρελό πόλεμο», δήλωσε και τόνισε ότι το θέμα για τη Γερμανία δεν είναι η κερδοσκοπία, αλλά η αποτροπή μιας δραματικής οικονομικής κρίσης και η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και εργοστασίων τα οποία θα κλείσουν οριστικά.
ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ, iefimerida.gr