Ουκρανία-Ρωσία: Ο νέος γύρος επαφών και το θρίλερ με Αμπράμοβιτς
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τα συμπτώματα που φέρεται να εμφάνισε ο Ρώσος ολιγάρχης.
Η πληροφορία ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και κάποια μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ειρήνευση δηλητηριάστηκαν, σύμφωνα με το αρχικό ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, διαψεύστηκε μερικές ώρες μετά από τη δημοσίευση, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου. Ανώνυμη πηγή, «Αμερικανός αξιωματούχος», όπως αναφέρθηκε, δήλωσε ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται στις σχετικές διαδόσεις, δεν οφείλονται σε εσκεμμένη δόλια ενέργεια -με δράστες Ρώσους, προφανώς- αλλά σε «περιβαλλοντικούς λόγους».
Παρόλ’ αυτά, το βρετανικό δίκτυο BBC αποτάθηκε σε ειδικό περί του χημικού πολέμου, ονόματι Hamish De Bretton-Gordon. Ο οποίος αποφάνθηκε κατηγορηματικά πως «είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ‘περιβαλλοντικά αίτια’ προκάλεσαν τέτοιου είδους συμπτώματα». Ο Hamish De Bretton-Gordon αναφερόταν στην ερυθροφθαλμία, την επίμονη και επώδυνη δακρύρροια, την ξηροδερμία και την απολέπιση που εκδηλώθηκε -πάντα σύμφωνα με τις φήμες- στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλα δύο άτομα.
Κάποιες άλλες πηγές παρουσίαζαν τα συμπτώματα σαν ακόμη πιο σοβαρά, κάνοντας λόγο για προσωρινή τύφλωση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς κατόπιν του δηλητηριασμού. Και ότι, μάλιστα, ο Ρώσος κροίσος χρειάστηκε να νοσηλευτεί επειγόντως σε νοσοκομείο στην Τουρκία προκειμένου να συνέλθει.
Όμως, ένας εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, ο Ihor Zhovkva, δήλωσε στο BBC ότι «μολονότι δεν έχω μιλήσει με τον κ. Αμπράμοβιτς, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι ‘καλά στην υγεία τους’ και ότι ένας εξ αυτών χαρακτήρισε σαν ‘ψεύτικη’ την όλη ιστορία περί δηλητηριασμού».
Επομένως, κατ’ αυτό τον τρόπο το μυστήριο γύρω από το εάν διεπράχθη απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και των υπολοίπων της ουκρανικής αντιπροσωπείας πυκνώνει αντί να λύνεται.
Το μόνο, ίσως, στοιχείο που μοιάζει ξεκάθαρο σε αυτή την παράξενη υπόθεση, είναι ότι η αμερικανική πλευρά επιχειρεί να αποσοβήσει τη φιλολογία περί εσκεμμένης ενέργειας των Ρώσων να βγάλουν από τη μέση μια κι έξω τον παγκοσμίως διάσημο Αμπράμοβιτς μαζί με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές -και δη χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ταυτισμένη με τη δράση σκοτεινών ρωσικών δυνάμεων, δηλαδή τη δηλητηρίαση.
Αυτή η γραμμή επιλέγεται από τις ΗΠΑ, πιθανότατα, για να αποφορτιστεί το κλίμα και να εξακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, χωρίς την επιβάρυνση του τρόμου και της καχυποψίας, οι οποίες δυναμιτίζουν την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου. Ενδέχεται, επίσης, οι Αμερικανοί να υποβαθμίζουν το σενάριο του δηλητηρίου ακριβώς διότι το θεωρούν υποβολιμαία διάδοση εκ μέρους των Ρώσων ώστε να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση.
Το περιστατικό της υποτιθέμενης και εισέτι ανεπιβεβαίωτης δηλητηρίασης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλων δύο ατόμων που μετείχαν στις διαπραγματευτικές συνομιλίες, χρονικά τοποθετείται στις 3 Μαρτίου. Ως προς τον τόπο, συνέβη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.
Πάντως, είτε αληθεύει είτε όχι, η φημολογούμενη απόπειρα δηλητηριασμού, φέρνει στην επιφάνεια τον σιωπηρό και παρασκηνιακό πλην καθ’ όλα ενεργό ρόλο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι παρουσιάζεται σαν ο εκλεκτός του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι -αλλά και πάλι για αδιευκρίνιστους λόγους.
Ουκρανία: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων – Εκατέρωθεν χαμηλές προσδοκίες για το «ραντεβού» στην Τουρκία
Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων Κιέβου – Μόσχας θα αρχίσει την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με τον πόλεμο να συνεχίζει να μαίνεται. Νέα αεροπορικά πλήγματα σε Κίεβο, Ρίβνε, Χάρκοβο, με τη Μαριούπολη να βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» όπως δήλωσε ο δήμαρχος. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Την ολοκληρωτική απελευθέρωση της πόλης Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου από τον ρωσικό στρατό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ορισμένες από τις δυνάμεις της Μόσχας αποχωρούν από την περιφέρεια του Κιέβου προς τη Λευκορωσία, ώστε να ανασυνταχθούν. Και οι πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στη διάταξη του ρωσικού στρατού τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο, όπως σημειώνεται, κερδίζουν έδαφος στα νότια, στο λιμάνι της Μαριούπολης. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μαριούπολη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από μια εβδομαδιαία πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν χιλιάδες νεκρούς αμάχους και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Περίπου 5.000 θάφτηκαν, όμως οι ταφές σταμάτησαν πριν από 10 ημέρες εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών», είπε η Τετιάνα Λομακίνα, σύμβουλος του Ουκρανού πρωθυπουργού και υπεύθυνη για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Η ίδια σημείωσε ότι νεκροί παραμένουν κάτω από τα ερείπια και πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ανέλθει στις 10.000.
«Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
Ο ίδιος νωρίτερα είχε πει ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση, στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.
Τη διακοπή των προσπαθειών απομάκρυνσης πολιτών από πολιορκημένες πόλεις ανακοίνωσε το Κίεβο τη Δευτέρα, επικαλούμενο προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο πως η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.
Στο μεταξύ και οι τριήμερες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα στην Τουρκία πήραν αναβολή για την Τρίτη στις 10:00, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι τώρα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει σε μήνυμά του έτοιμος για συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του. Διευκρίνισε ωστόσο θα θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά ανεξάρτητα μέσα τόνισε πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία, εάν δεν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twitter χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Με πρωτοβουλία του Προέδρου Ερντογάν οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στην Τουρκία και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε οι συναντήσεις να καταλήξουν σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την ειρήνη» αναφέρει.
Τα ξημερώματα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε Κίεβο, Ρίβνε και Χάρκοβο.
Στο μεταξύ η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθουν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.
«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι Ρώσοι φαίνεται ότι επικεντρώνονται στο να περικυκλώσουν τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ενώ προελαύνουν από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στα νότια.
Διεθνής Αμνηστία: Η εισβολή της Ρωσίας «επανάληψη» του πολέμου στη Συρία
Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).
«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».
«Ερευνητές μας που βρίσκονταν επιτόπου για δέκα ημέρες τεκμηρίωσαν τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και στην Τσετσενία», όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων, ή χρήση όπλων απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια του παραρτήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.
Απευθυνόμενη σε περίπου είκοσι αφρικανικές κυβερνήσεις οι οποίες στις αρχές Μαρτίου, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούσε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, προτίμησαν να απόσχουν, η ΜΚΟ ερίζει πως μπροστά στις ενέργειες της Ρωσίας, δεν νοείται «ουδετερότητα».
Εξάλλου, δύο και πλέον χρόνια αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, η Αμνηστία καταγγέλλει αυτές που χαρακτηρίζει επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα τον αγώνα κατά της υγειονομικής κρίσης.
«Στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, κράτη εμπόδισαν και διέλυσαν καταχρηστικά διαδηλώσεις, ενίοτε με προκάλυψη τις ρυθμίσεις με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού», ειδικά στο Καμερούν, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τσαντ, αναφέρει.
Επιπλέον, στηλιτεύει νόμους που περιορίζουν τις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης σε 67 από τις 154 χώρες με τις οποίες καταπιάνεται στην έκθεση: στην Καμπότζη, στην Αίγυπτο, στο Πακιστάν, στην Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Χάρη στην πρόοδο του εμβολιασμού, αρκετές χώρες χαλάρωσαν προοδευτικά τα περιοριστικά μέτρα.
Όσον αφορά την ανοσοποίηση, η Αμνηστία στηλιτεύει το γεγονός ότι πλούσιες χώρες, «όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και το ΗΒ» αντιτάχθηκαν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19.
Παράλληλα «οι φαρμακευτικές εταιρείες», υπό την πίεση «ισχυρών κυβερνήσεων», έδωσαν «τη βασική προτεραιότητα στην παράδοση των εμβολίων στις χώρες με υψηλά εισοδήματα» επιδεινώνοντας τις ανισότητες. «Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα δημιούργησαν απόθεμα εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων από όσες μπορούσαν να αξιοποιήσουν», και ορισμένες «ήταν σε θέση να εμβολιάσουν πέντε φορές όλο τον πληθυσμό τους» ενώ άλλες αντιμετώπιζαν τεράστια έλλειψη, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση της Αμνηστίας.
Ακόμη, η ΜΚΟ καταφέρεται εναντίον των εταιρειών που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κρίνοντας πως προσέφεραν εύφορο έδαφος για την παραπληροφόρηση κάθε λογής όσον αφορά την πανδημία.
Ευρύτερα, η οργάνωση στηλιτεύει το ότι την περασμένη χρονιά «επωάστηκαν νέες ένοπλες συρράξεις» ενώ «ανεπίλυτες συγκρούσεις βάθυναν». «Στο Αφγανιστάν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στην Αιθιοπία, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στη Λιβύη, στη Μιανμάρ και στην Υεμένη (…) διαπράχθηκαν παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε μαζική κλίμακα», τονίζει. Κατάφωρες παραβιάσεις έμειναν ατιμώρητες, προσθέτει. «Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε διεθνής αντίδραση· σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε δικαιοσύνη και λογοδοσία».
Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.
ΔΟΑΕ: Άθικτο το ραδιενεργό υλικό σε εργαστήριο στο Χάρκοβο έπειτα από βομβαρδισμό
Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.
Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (…) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.
Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.