Ουκρανία: Σκοτώθηκαν άμαχοι σε βομβαρδισμό κοντά στη Χερσώνα

Επίθεση και στην Οδησσό. 

Parallaxi
ουκρανία-σκοτώθηκαν-άμαχοι-σε-βομβαρ-922564
Parallaxi

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν με οβίδες χωριά στην περιοχή της Χερσώνας.

Από την επίθεση υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο και ένα κοιμητήριο στα χωριά Κισελίβκα και Σιρόκα Μπάλκα. Δεν αναφέρθηκε ακριβής αριθμός θυμάτων ή πότε εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά. Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις συγκεκριμένες αναφορές.

Επιθέσεις σε Οδησσό και Χερσώνα – Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι από το εργοστάσιο της Μαριούπολης

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυραύλους χθες Σάββατο τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο. 

Στον αντίποδα η Μόσχα ανέφερε σήμερα θανάτους αμάχων από επιθέσεις με οβίδες του ουκρανικού στρατού σε χωριά της Χερσώνας. Εν τω μεταξύ, στη Μαριούπολη απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι.

Η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο κατά την επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και εννέα εβδομάδες, ισοπεδώνοντας πόλεις, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και υποχρεώνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης, μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της Μαριούπολης στις 21 Απριλίου, ενώ εκατοντάδες ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας για την εκκένωση του εργοστασίου μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου». Χθες Σάββατο, έγινε γνωστό από ουκρανό διοικητή του Τάγματος Αζόφ ότι 20 γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να εγκαταλείψουν το χαλυβουργείο.

«Βγάζουμε αμάχους από τα ερείπια χρησιμοποιώντας σχοινιά – Είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, περιγράφοντας το σκηνικό καταστροφής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά σέβονται την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άμαχοι που εγκατέλειψαν το εργοστάσιο θα μεταφερθούν στην Ζαπορίζια, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση ούτε από το Κρεμλίνο ούτε από τον ΟΗΕ. Εκατοντάδες Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Επίθεση στην Οδησσό

Ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου της Οδησσού, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος τόνισε πως δεν υπήρξαν θύματα.

Το αεροδρόμιο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε πως θα το ξαναχτίσει, τονίζοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «η Οδησσός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντί της».

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση για την επίθεση αυτή από τη Μόσχα, της οποίας οι δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σποραδικές επιθέσεις κατά της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν πρόσφατα σε μία από αυτές, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στόχος του ρωσικού στρατού στον ουκρανικό νότο είναι να δημιουργήσει μια «χερσαία γέφυρα» με την Κριμαία, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του στα ανατολικά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Στο τελευταίο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε πως η Ρωσία «συγκεντρώνει πρόσθετες δυνάμεις για (να εξαπολύσει) νέες επιθέσεις κατά του στρατού μας στο ανατολικό τμήμα της χώρας» και «προσπαθεί να εντείνει την πίεση στο Ντονμπάς».

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την εισβολή στη γειτονική της χώρα «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Στον αντίποδα, η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.

Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες επί εβδομάδες, το χάσμα μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς φαίνεται πως παραμένει αγεφύρωτο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε θηριωδίες σε περιοχές κοντά στο Κίεβο στις αρχές Απριλίου, ωστόσο η Μόσχα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. Η τελευταία φορά που αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν κατά πρόσωπο ήταν στις 29 Μαρτίου, έκτοτε έχουν γίνει διαβουλεύσεις μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων.

Εικόνες καταστροφής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ έχουν στηρίξει την Ουκρανία με όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοδοξεί να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να παρέχει στους Ουκρανούς τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να αμυνθούν».

Στην κοινότητα Ντομπροπίλια του Ντονέτσκ, το ωστικό κύμα από τον βομβαρδισμό του Σαββάτου έσπασε τα τζάμια ενός διαμερίσματος και άφησε έναν μεγάλο κρατήρα στην αυλή. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους.

Η Ρωσία κατήγγειλε εκ νέου ουκρανικές επιθέσεις στο έδαφός της. αξιωματούχοι στην περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε ένα ουκρανικό αεροσκάφος, αλλά χτυπήθηκε μια πετρελαϊκή εγκατάσταση.

Νότια του Μπριάνσκ, στο Κουρσκ, οβίδες εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία κατά ενός ρωσικού φυλακίου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Ρομάν Σταροβόιτ, χωρίς όμως να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Η Ουκρανία δεν έχει επισήμως αποδεχθεί την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο την Τετάρτη χαρακτήρισε τις εκρήξεις στον ρωσικό νότο «ανταπόδοση» και «κάρμα» για τη ρωσική εισβολή.

Ζελένσκι: 23.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους

Την ίδια ώρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 23.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί.

Επισήμως το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 1.351 ρώσων στρατιωτών, ενώ υποστηρίζει ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπερνούν τις 23 χιλιάδες.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες Σάββατο ότι οι δυνάμεις του έχουν καταστρέψει 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 650 drones, 142 αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

Οι εχθροπραξίες μαίνονται στις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι η Ρωσία έχει επικεντρωθεί πλέον στη διεκδίκηση τμημάτων της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την αποτυχία της ευρύτερης επίθεσης που εξαπέλυσε αρχικά.

«Οι κατακτητές συγκεντρώνουν πρόσθετες δυνάμεις για νέες επιθέσεις κατά του στρατού μας στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται στο Χάρκοβο, σε μία προσπάθεια να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Απευθυνόμενος προς τους ρώσους στρατιώτες, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Κάθε ρώσος στρατιώτης μπορεί ακόμα να σώσει τη ζωή του. Καλύτερα να μείνεις ζωντανός στη Ρωσία παρά να σκοτωθείς στη γη μας».

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με σκοπό την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι μια απόφαση για περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αναμένεται «στο εγγύς μέλλον».

Ο Τζόνσον είπε στον Ζελένσκι ότι είναι πιο προσηλωμένος από ποτέ στην ενίσχυση της Ουκρανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα Σάββατο στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι είναι πιο προσηλωμένος από ποτέ στην ενίσχυση της Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

“Επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για να δώσει στους Ουκρανούς τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να αμυνθούν”, είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο Τζόνσον πρόσφερε επίσης τη συνεχή οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Βρετανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα πολεμικά γεγονότα, καθώς αποκαταστάθηκε η παράδοση της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου στο επίσημο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών στο Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αποκαταστάθηκε μία παράδοση, για την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο επίσημο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών στο Λευκό Οίκο, το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά την ακύρωση του αναφερόμενου δείπνου για δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και το μποϊκοτάζ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του, η εκδήλωση επέστρεψε με γούστο, φιλοξενώντας σχόλια του κωμικού Τρέβορ Νόα.

Ο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του, αστειευόμενος για τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις, την ηλικία του, αλλά και την απέχθεια του Τραμπ για τα ΜΜΕ.

“Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για την παρουσία μου εδώ σήμερα το βράδυ, με τη μόνη ομάδα Αμερικανών που έχουν χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής από τα δικά μου,” αστειεύτηκε ο Μπάιντεν.

Τα σχόλια του πήραν έναν πιο σοβαρό χαρακτήρα, ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους για το κουράγιο τους, ενώ καλύπτουν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, πριν κάνει μία έκκληση για εθνική ενότητα.

“Ένα δηλητήριο διατρέχει τη δημοκρατία μας…, με την παραπληροφόρηση να αυξάνεται μαζικά,” είπε ο Μπάιντεν. “Εσείς, ο ελεύθερος Τύπος, είστε πολύ περισσότερο σημαντικοί από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στον τελευταίο αιώνα. Πραγματικά το εννοώ αυτό.”

Δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και διασημότητες, συμπεριλαμβανομένης της Κιμ Καρντάσιαν, αλλά και του κωμικού Πιτ Ντέιβιντσον παραβρέθηκαν στο δείπνο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε προβολή διαφανειών προς τιμήν των δύο πρώτων μαύρων γυναικών δημοσιογράφων που εντάχθηκαν στην Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, αλλά και δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους κατά τους πρόσφατους μήνες καλύπτοντας τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία.

Μία πρόσφατη αύξηση των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην Ουάσινγκτον, ειδικότερα, ένα ξέσπασμα μολύνσεων σε ένα επίσημο δείπνο των δημοσιογράφων τον Απρίλιο, προκάλεσε μία υποβόσκουσα τάση προσοχής και στο επίσημο δείπνο του Λευκού Οίκου, αναφορικά με την τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας, κατά της πανδημίας. Οι διοργανωτές απαίτησαν από τον κάθε συμμετέχοντα να έχει κάνει διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό.

Ο Μπάιντεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αστειευτεί με παρουσιαστές του τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Αρκετοί από αυτούς, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για τα εμβόλια στην διάρκεια των εκπομπών τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος, είπε ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, ώστε να λάβουν μέρος στο δείπνο.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του, έλαβε μέτρα περαιτέρω προστασίας στη διάρκεια της εκδήλωσης, παραλείποντας το δείπνο και συμμετέχοντας μόνο στο πρόγραμμα των ομιλιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην φοράει μάσκα στη διάρκεια της ομιλίας του.

Παράλληλες διαδηλώσεις για την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Δρέσδη

Δύο παράλληλες διαδηλώσεις, μία για την εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και μία συμπαράστασης στους Ρώσους που ζουν στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα στη Δρέσδη.

Με κεντρικό σύνθημα “σώστε την Ουκρανία τώρα!”, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην Πλατεία Θεάτρου της Δρέσδης, ενώ την ίδια ώρα, λίγα μέτρα πιο μακριά διαδήλωναν περίπου 200 άτομα κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως “όχι στην τρομοκρατία εναντίον των ρωσογερμανών και των ρωσόφωνων”, “ρωσική – η γλώσσα της ειρήνης” και “όχι στην πολιτική προπαγάνδα στα σχολεία”.

Οι δύο διαδηλώσεις προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία ωστόσο διαβεβαίωσε ότι οι συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς σοβαρά προβλήματα. Σε βάρος ωστόσο ενός 35χρονου διατάχθηκε προανάκριση για ναζιστικό χαιρετισμό.

Η πόλη της Δρέσδης έχει απαγορεύσει μεταξύ άλλων τη χρήση των συμβόλων της φιλορωσικής προπαγάνδας, όπως το “Ζ”, αλλά και την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, ένα ρωσικό στρατιωτικό σύμβολο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ , Δ.Π.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα