Διεθνή

Ουκρανία: Το Κίεβο υπό απειλή, αλλά ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε πολλά μέτωπα

Ενώ ο Ζελένσκι ζητεί τη βοήθεια της Γαλλίας για να τεθεί τέλος σε αυτό τον "πόλεμο κατά της ελευθερίας" 

Parallaxi
ουκρανία-το-κίεβο-υπό-απειλή-αλλά-ο-ρω-911819
Parallaxi

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

«Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας», είπε ο Κλίτσκο, στους πρόποδες ενός διάσημου αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Δίπλα στον δήμαρχο, που μιλούσε εναλλάξ αγγλικά και ουκρανικά, στεκόταν ο αδελφός του Βλαντιμίρ, επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας.

«Κοντά στο Μπροβάρυ (ανατολικά προάστια του Κιέβου), από τα βόρεια πίσω από το Λιούτιι διεξάγεται μια μεγάλη μάχη και σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημες πηγές, ο μικρός οικισμός Μαραρίβ (δυτικά) και σχεδόν όλο το Ιρπίν (βορειοδυτικά) βρίσκονται ήδη υπό από το έλεγχο των Ουκρανών στρατιωτών», είπε.

Ερωτηθείς για μια συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε ακριβείς πληροφορίες για αυτό το θέμα.

Οι περιοχές Ιρπίν και Λιούτιι ήταν και σήμερα δύο σκηνές έντονων ανταλλαγών πυρών πυροβολικού, με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα πίσω από το μέτωπο Ιρπίν , σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το μήνυμά μας προς τους Ρώσους: φύγετε από τη χώρα μας, πηγαίντε σπίτια σας. Δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί (…), μπορεί να χρειαστεί πολύς», προειδοποίησε ο δήμαρχος του Κιέβου.

«Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να γονατίζουμε μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης μας. Ολόκληρη η πόλη έχει πλέον θέσεις μάχης», κατέληξε ο Κλίτσκο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζητεί τη βοήθεια της Γαλλίας για να τεθεί τέλος σε αυτό τον “πόλεμο κατά της ελευθερίας” – Καλεί τις γαλλικές εταιρίες να φύγουν από τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι περιμένει από τη Γαλλία να βοηθήσει την Ουκρανία να βάλει τέλος σε αυτό τον “πόλεμο κατά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης” και να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Περιμένουμε από τη Γαλλία, από την ηγεσία σας, να μας βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος που απευθυνόταν μέσω τηλεδιάσκεψης στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως για την περίσταση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τις γαλλικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη ρωσική “πολεμική μηχανή” και να φύγουν από τη χώρα, επικαλούμενος την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, τον όμιλο λιανικής Auchan και την εταιρία Leroy Merlin που ειδικεύεται στη βελτίωση της κατοικίας.

“Οι γαλλικές εταιρίες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Οι Renault, Auchan, Leroy Merlin και άλλες πρέπει να σταματήσουν να είναι οι χορηγοί της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας”, δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου.

Οι Γάλλοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου.

275891301-333103562190873-2936271880372613520-n-Dh03C.jpeg

ΝΑΤΟ: Μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα

Την ενίσχυση της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο, με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αναμένεται να αποφασίσουν αύριο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις. Αναμένω ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως με την ενίσχυση των δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, αέρα και θάλασσα», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, πέραν των ήδη υπαρχόντων δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει συνολικά οχτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αποτροπή και άμυνά μας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε στη συνέχεια.

Επιπλέον, οι ηγέτες των χωρών-μελων του ΝΑΤΟ θα επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, βάσει του χάρτη των Η.Ε. και θα τη βοηθήσουμε να διατηρήσει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά της», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Όπως ανέφερε, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, με την παροχή αντιαρματικών, συστημάτων αεράμυνας, drones, πυρομαχικών, καυσίμων, καθώς και με την παροχή οικονομικής βοήθειας και με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων. «Αύριο αναμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην παροχή επιπλέον στήριξης, η οποία θα περιλαμβάνει βοήθεια στον κυβερνοχώρο, αλλά και εξοπλισμό που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέραν της Ουκρανίας και δεν θα μετατραπεί σε μία σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα έφερνε περισσότερους θανάτους και καταστροφές.

«Η εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία προκαλεί καθημερινά θανάτους και καταστροφές. Οι Σύμμαχοι στέκονται ενωμένοι για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, ενάντια στη σκληρότητα του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, να επιτρέψει τη βοήθεια και την ασφαλή διέλευση αμάχων και να συμμετάσχει σε πραγματική διπλωματία», ανέφερε , τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

    Εξάλλου, ερωτηθείς πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να προστατευτεί έναντι μιας πυρηνικής επίθεσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη ρητορική για τα πυρηνικά. «Είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

    ukrania-radiothleoptikos-pyrgos.jpg

    Λευκορωσία: Διέταξε Ουκρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα

    Η κίνηση έρχεται αφότου η υπηρεσία ασφαλείας της Λευκορωσίας (KGB), κατηγόρησε οκτώ διπλωμάτες για κατασκοπεία.

    Η Λευκορωσία έδωσε εντολή σε ορισμένους Ουκρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και σκοπεύει να κλείσει το προξενείο της Ουκρανίας στην πόλη της Βρέστης, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

    Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Λευκορωσία κάλεσε την Ουκρανία να κόψει τη διπλωματική της παρουσία στη χώρα, επικαλούμενη εχθρικές ενέργειες και ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

    Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Λευκορωσικό έδαφος ως σταθμό για την επίθεσή της στην Ουκρανία και το γραφείο του ουκρανού προέδρου προειδοποίησε την Κυριακή ότι διαπίστωσε υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην περιοχή Βολίν της δυτικής Ουκρανίας από τη Λευκορωσία.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός Ουκρανών διπλωματών θα πρέπει να φύγουν εντός 72 ωρών και ότι το ουκρανικό προξενείο στην πόλη της Βρέστης θα κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Ανέφερε, επιπλέον, ότι ο Ουκρανός πρεσβευτής και τέσσερις άλλοι διπλωμάτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν.

    Στόλτενμπεργκ: Η Λευκορωσία εξακολουθεί να στηρίζει τη ρωσική εισβολή Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Λευκορωσία εξακολουθεί να επιτρέπει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της συμμαχίας ανέφερε ότι η Λευκορωσία έχει επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών της αεροδρομίων από τις ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να εξαπολύσουν επιθέσεις σε πόλεις και πολίτες της Ουκρανίας.

    Η Λευκορωσία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτρέποντας στα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν πέρα από τα σύνορά της. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Λευκορωσία άλλαξε το Σύνταγμά της προκειμένου να επιτρέψει την ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της, όπως και τη διατήρηση πυρηνικών όπλων.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή της Λευκορωσίας στην εισβολή.

    Σχετικά Αρθρα
    Σχετικά Αρθρα