Oυκρανία: Υπάρχουν επιζώντες στο καταφύγιο – 53 νεκροί άμαχοι από βομβαρδισμό στο Τσερνίχιβ

Προς τα δυτικά κατευθύνεται ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη

Parallaxi
oυκρανία-υπάρχουν-επιζώντες-στο-καταφ-896105
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το “καταφύγιο άντεξε” και υπάρχουν επιζώντες, αλλά δεν υπάρχει ακόμη απολογισμός, λέει ουκρανική πηγή για το θέατρο στη Μαριούπολη που βομβαρδίστηκε

Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις ίδιες, ενός θεάτρου στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι το “καταφύγιο άντεξε” και ότι υπάρχουν επιζώντες.

Στο θέατρο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε χθες ότι πραγματοποίησε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το θέατρο στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

53 οι νεκροί άμαχοι από τον βομβαρδισμό στο Τσερνίχιβ

Δεν έχει τέλος ο δραματικός απολογισμός των νεκρών πολιτών από τα τυφλά χτυπήματα στην Ουκρανία. Στο Τσερνίχιβ, από αεροπορική επίθεση που έχει χθες (16.03.2022) σκοτώθηκαν 53 άνθρωπο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση και στο Τσερνίχιβ. Τον νέο δραματικό απολογισμό με τους 53 πολίτες νεκρούς ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

“Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες”, επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: “Ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες”.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθες πως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σήμερα εννέα “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” για την απομάκρυνση αμάχων από διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός.

Προς τα δυτικά κατευθύνεται ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη

Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη ήταν ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που έμεινε στην Μαριούπολη και έζησε «για τα καλά τον πόλεμο» στην Ουκρανία. Πλέον ο Μανώλης Ανδρουλάκης βρίσκεται στο κομβόι των σχεδόν 2.000 αυτοκινήτων που ξεκίνησαν για να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έχει ξεκινήσει με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. «Ευτυχώς όλα καλά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται, πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου. Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Η Μόσχα λέει πως οποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα πρέπει να γίνει για να σφραγίσει μια συμφωνία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

Στο μεταξύ, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες, Τετάρτη, μια στρατιωτική αποθήκη στην περιφέρεια Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας.

Πύραυλοι υψηλής ακριβείας έπληξαν μια αποθήκη στο Σάρνι, στην περιφέρεια Ρίβνε, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Οι ΗΠΑ υπόσχονται να ενισχύσουν την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με εκατοντάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους. Όμως με την αποστολή του οπλισμού που αναγγέλθηκε χθες Τετάρτη από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια πέρασε σε άλλο επίπεδο – καθώς περιλαμβάνει πολύ πιο ισχυρά όπλα.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε να βοηθήσει το Κίεβο να προμηθευτεί “συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας” από τους Stinger που έχουν παραδοθεί ήδη στις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης 100 UAVs στη χώρα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το ρωσικό πυροβολικό που σφυροκοπεί ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή, θα πρόκειται για S-300, αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού, αντίστοιχα με την πρώτη γενιά των αμερικανικών Patriot, με τη λειτουργία των οποίων ο ουκρανικός στρατός είναι εξοικειωμένος.

Εφοδιασμένες με ισχυρά και αυτόνομα ραντάρ, αυτές οι κινητές αντιαεροπορικές συστοιχίες –μεταφέρονται από φορτηγά– ενεργοποιούνται αυτόματα μόλις εντοπιστεί απειλή.

Θα μπορούσαν να προέλθουν από χώρες του πάλαι ποτέ σοβιετικού μπλοκ, που τις έχουν ακόμη στα οπλοστάσιά τους, όπως η Σλοβακία και η Βουλγαρία, όπου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα κάνει επισκέψεις εντός της εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και οι ίδιες αρκετούς πυραύλους κατάλληλους για S-300, σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική πηγή, που διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να τους στείλει στην Ουκρανία εντός ημερών.

Το αρχείο της εφημερίδας New York Times αποκαλύπτει ότι επωφελούμενο από την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε προμηθευτεί τον Δεκέμβριο του 1994 μια συστοιχία S-300 από τη Λευκορωσία — όπου προέδρευε ήδη ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα, σήμερα σύμμαχος της Μόσχας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Ο στρατός των ΗΠΑ ήθελε να μελετήσει τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος, ώστε να μπορεί να το αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά, εξηγούσε τότε η αμερικανική εφημερίδα. Το σύστημα αυτό συμπεριλάμβανε “εκτοξευτήρα πυραύλων, ραντάρ και πυραύλους”, διευκρίνιζε η εφημερίδα, που τόνιζε ότι “οι ρώσοι στρατηγοί το χαρακτηρίζουν καλύτερο από το Patriot” αλλά “οι αμερικανοί αξιωματικοί δεν συμφωνούν”.

UAVs-καμικάζι

Ο Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε την αποστολή 100 τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη στρατιωτική πηγή, πρόκειται για “Switchblades”, τα λεγόμενα UAVs-καμικάζι, που εκρήγνυνται αν έλθουν σε επαφή ή έχουν πλησιάσει αρκετά τον στόχο, μικρότερα μοντέλα των οποίων επιτρέπουν την καταστροφή ελαφριών τεθωρακισμένων.

Τα αμερικανικά όπλα που είχαν παραδοθεί ως τώρα στον ουκρανικό στρατό μπορούσαν να πλήττουν μόνο στόχους που μπορούσαν να αναγνωρίσουν οπτικά οι άνδρες του.

Stinger

Στο πακέτο 800 εκατ. δολαρίων που αναγγέλθηκε χθες περιλαμβάνονται επίσης 800 φορητοί εκτοξευτήρες πυραύλων Stinger, αποτελεσματικοί για την καταστροφή ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν σε χαμηλό ύψος. Θα προστεθούν στους 600 που είχαν παραδοθεί ήδη στο Κίεβο, κατά τον Λευκό Οίκο.

Η Ουάσινγκτον τους είχε διανείμει σε μεγάλες ποσότητες στους αφγανούς μουτζαχεντίν τα χρόνια του 1980 για να αντιμετωπίσουν την αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης όταν εισέβαλε στο Αφγανιστάν. Όμως έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων Κρουζ στην Ουκρανία.

Javelin

Η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης 9.000 αντιαρματικά συστήματα, ανάμεσά τους 2.000 πυραύλους Javelin, όπλο που έχει μετατραπεί σε σύμβολο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη προμηθεύσει με 2.600 τέτοιους τον ουκρανικό στρατό.

Τα οπλικά συστήματα αυτά, με δύο εκρηκτικές γομώσεις, επιτρέπουν τη διάτρηση της θωράκισης ακόμα και των πιο προηγμένων αρμάτων μάχης στον κόσμο, ανάμεσά τους του ρωσικού T-90, που έχει θωράκιση σχεδιασμένη να αντιδρά σε πλήγματα και να τα αμβλύνει ή να αποτρέπει τη διάτρηση.

Με δραστικό βεληνεκές 2.500 μέτρων, οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις, για παράδειγμα για να καταστρέφονται τοίχοι, ή, αν εκτοξεύονται προς τα πάνω, για να καταρρίψουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος, όπως ελικόπτερα. Είναι επίσης κατάλληλα για επιθέσεις εναντίον στόχων καλυμμένων από οχυρώσεις: μπορούν να φθάνουν ως και τα 160 μέτρα ύψος και να πέφτουν σχεδόν κάθετα, όπως τα ακόντια των ρωμαίων λεγεωνάριων (javelins στα αγγλικά).

Είναι εξαιρετικά επίφοβα όπλα για τα άρματα, που γενικά έχουν καταπακτές στο πάνω μέρος τους, το αδύνατο σημείο τους.

Πυρομαχικά κάθε τύπου

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει επίσης 100 εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων, 5.000 τουφέκια, 1.000 πιστόλια, 400 πολυβόλα. Καθώς και δεκάδες χιλιάδες σφαίρες, πυρομαχικά πρακτικά κάθε τύπου, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών κατάλληλων για όπλα σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Πενταγώνου.

H Ουκρανία ζήτησε από την Ιαπωνία δορυφορικά δεδομένα εν μέσω της ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία ζήτησε από την Ιαπωνία δορυφορικές εικόνες υψηλής ποιότητας για να βοηθηθεί στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Ιαπωνικές κυβερνητικές και ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν δορυφόρους που έχουν την ικανότητα να καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες μέρα και νύχτα και μέσα από σύννεφα και άλλα εμπόδια στην ατμόσφαιρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά αν η παροχή δεδομένων αυτού του είδους στην Ουκρανία είναι πολιτικά αποδεκτή ή επιτρέπεται βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία δεν επικαλείται πηγές.

«Γεννημένοι ελεύθεροι», λευκορώσοι εθελοντές κατατάσσονται για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Ο νεαρός Λευκορώσος Γκλεμπ Γκούνκο πηγαίνει στην Ουκρανία για να πολεμήσει στο πλευρό των Ουκρανών και εννοεί ότι θέλει να πολεμήσει επίσης και για την ελευθερία της χώρας του.

«Πηγαίνω στην Ουκρανία, όχι μόνο για να υποστηρίξω την Ουκρανία, για να πολεμήσω για την Ουκρανία, αλλά και για την Λευκορωσία» δηλώνει ο 18χρονος που ζει στο Γκρόζετς της Πολωνίας. Το τατουάζ στο χέρι του γράφει «Born Free».

«Διότι η ελευθερία μας εξαρτάται επίσης από την κατάσταση εκεί», εξηγεί.

Κατάγεται από το Μινσκ και έφυγε από την χώρα του το 2020, την χρονιά που ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο εξαπέλυσε την άγρια καταστολή κατά της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Λευκορωσία όταν ο επί 30 χρόνια στην εξουσία πρόεδρος διεκδίκησε την εκλογική νίκη στις προεδρικές εκλογές που καταγγέλθηκαν ως νοθευμένες από την Δύση.

Ο Λουκασένκο, πιστός δορυφόρος της Μόσχας υποστήριξε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ομως πολλοί είναι οι Λευκορώσοι που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας και παίρνουν τα όπλα για να πολεμήσουν.

«Οι Λευκορώσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία επισήμως με όπλα, όπως ολόκληρος ο κόσμος, αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν στο περιθώριο, άρα πηγαίνουν να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία της αδελφής χώρας», γράφει στο Facebook η Fondation Maison Bélarusse στην Βαρσοβία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Λευκορωσία έχει αναλάβει την οργάνωση της αποστολής λευκορώσων εθελοντών στην Ουκρανία.

Η ελευθερία μας και η ελευθερία σας

«Στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο Λουκασένκο και ο Πούτιν είναι τρομοκράτες», δηλώνει ο Πάβελ Κούχτα, υπεύθυνος του κέντρου υποδοχής εθελοντών.

«Είμαι μία μάχη ανάμεσα στην δημοκρατία και την ελευθερία από την μία πλευρά και την δικτατορία από την άλλη», λέει αυτός ο 24χροος Λευκορώσος.

Ο Πάβελ Κούχτα έχει γνωρίσει τον πόλεμο, αφού πολέμησε κατά των φιλορωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς την περίοδο 2016-2018, όπου τραυματίσθηκε από την έκρηξη νάρκης.

«Πολεμήσαμε με σύνθημα “η ελευθερία μας και η ελευθερία σας” », λέει ο επαγγελματίας στρατιώτης. Ο μεγάλος του αδελφός σκοτώθηκε από τις λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την καταστολή διαδήλωσης.

«Τότε, στο Ντονμπάς, θεωρούσαμε ότι ο Πούτιν θα καταλάβει την Λευκορωσία. Αλλά με τον Λουκασένκο αυτό έγινε χωρίς να πέσει πυροβολισμός», λέει ο Πάβελ Κούχτα.

«Ο Λουκασένκο δεν αποφασίζει τίποτε πια. Ολα περνούν από την Ρωσία και τον Πούτιν».

Το κέντρο υποδοχής λευκορώσων εθελοντών είναι γεμάτο κόσμο. Εθελοντές γεμίζουν κιβώτια με αλεξίσφαιρα γιλέκα, μπαταρίες, κονσέρβες, φάρμακα και άλλα απαραίτητα για τους μαχητές είδη. Σώματα εθελοντών αναχωρούν για την Ουκρανία, ικανοποιημένοι που έχουν ταχθεί με την ορθή πλευρά της Ιστορίας.

Στα ίχνη των παππούδων

Ο Αλεξέι Κοβαλτσούκ, που εργάζεται εδώ και χρόνια ως δάσκαλος του σνόουμπορντ στην Ουκρανία, ομολογεί ότι αισθάνεται «ένα είδος ευχάριστης οργής, πολεμική οργή».

Εχοντας βοηθήσει την εκκένωση του σταθμού του σκι στο Μπούκοβελ της δυτικής Ουκρανίας, μόλις πριν από την ρωσική επίθεση, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της έναρξης της εισβολής.

«Είδα γυναίκες, παιδιά να κλαίνε. Είδα τα πυρά», διηγείται ο 41χρονος που έχει περάσει πολλά χρόνια στην ειδικές δυνάμεις.

«Είδα δύσκολες καταστάσεις και χάρη σε φίλους και γονείς, καταλαβαίνω τι συμβαίνει τώρα στην Μαριούπολη, το Χάρκιβ, το Κίεβο και σε άλλες πόλεις», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να σκοτώσουν αμάχους. Αυτό δεν το καταλαβαίνω».

Ο Αντρέι Κορσάκ, άλλος λευκορώσος εθελοντής, πλησιάζει σφίγγοντας στα χέρια του ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες.

«Παίρνω μαζί μου στην Ουκρανία τους παππούδες μου…Ολοι πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός εδώ υπερασπίσθηκε την Βαρσοβία το 1920», λέει δείχνοντας τα πορτρέτα τους με στρατιωτικές στολές.

«Σήμερα, έναν αιώνα αργότερα, εγώ, ο εγγονός τους, είναι υποχρεωμένος να πολεμήσω με την σειρά μου τις ρωσικές ορδές, για να τις σταματήσω», λέει ο 53χρονος εργαζόμενος στο Ikea από την πόλη Πόλοτσκ της Λευκορωσίας.

«Θα κάνω τα πάντα για να σταματήσω αυτό το κακό», λέει και προσθέτει ότι θα προτιμούσε να μην σκοτώσει κανέναν.«Αν φτάσω εκεί, θα φανταστώ ότι θα έχω μπροστά μου ένα μέλος των μονάδων καταστολής του Μινσκ. Ετσι, θα μου είναι πιο εύκολο».

Πηγή: ΑΠΕ/newsit.gr/capital

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα