Top

ΠΟΥ: Ανοσία πάνω από 80% στις κοινότητες για να σταματήσει η μετάδοση του ιού

Σταματά προσωρινά η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στο Βέλγιο.

Parallaxi
που-ανοσία-πάνω-από-80-στις-κοινότητες-γ-584844
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2020 και στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, τόνισε ο επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης του κορονοιού του Π.Ο.Υ Δρ. Μαικ Ραιαν, κατά την διάρκεια παρουσίασης των τελευταίων συνολικών δεδομένων της πανδημίας στην Παγκόσμια συνέλευση Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπογράμμισε πως είναι απολύτως κρίσιμο για τον πανδημικό έλεγχο του COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες να διατηρηθούν τα ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας σε κάθε κοινότητα και να γίνει προσεκτική προσαρμογή τους βάσει της τοπικής επιδημιολογίας και των ικανοτήτων του υγειονομικού συστήματος.

Η ανοσία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη

Ταυτόχρονα προκειμένου να διατηρηθεί η θετική επιδημιολογική πορεία θα πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ώστε να αυξηθεί η κάλυψη του εμβολιασμού. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα πρέπει πάνω από το 80% των κοινοτήτων να έχουν ανοσία για να σταματήσει η μετάδοση. Ωστόσο, δεδομένα από ορολογικές μελέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι καμία χώρα δεν έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής αυτό το επίπεδο φυσικής ανοσίας, ακόμη και χώρες που έχουν παρουσιάσει υψηλά κρούσματα και θανάτους. Είναι λοιπόν σαφές, όπως είπε, ότι ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ευαίσθητο σε μολύνσεις.

Οι παράγοντες κινδύνου

Ο ίδιος επεσήμανε παράλληλα πως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, η πανδημία COVID-19 εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο πλήττοντας σοβαρά όλες τις χώρες «και καμία, μα καμία οικογένεια, και κοινότητα δεν έμεινε αλώβητη από τις άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις της. Μέχρι στιγμής όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί 166.860.081 κρούσματα και 3.459.996 θάνατοι παγκοσμίως. Στα τέλη του 2020 και έως το 2021, παρατηρήθηκαν προοδευτικές κορυφώσεις κρουσμάτων στην Αφρική, την Αμερική, την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικός, που τροφοδοτήθηκαν από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η αυξημένη κοινωνική ανάμιξη και κινητικότητα, η χαλάρωση των μέτρων, η εμφάνιση πιο μεταδοτικών παραλλαγών και η μη δίκαιη κατανομή των εμβολίων. Οι πρόσφατες μάλιστα κορυφώσεις άσκησαν τεράστια πίεση στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είδαν τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να γεμίζουν και να ασφυκτιούν.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Μαικ Ραίαν οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν μια συνολική μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων, με την παγκόσμια κατάσταση όμως να παραμένει εύθραυστη και ευμετάβλητη με σημαντικές εξάρσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Τα χαρακτηριστικά των λοιμώξεων

Όσον αφορά την σοβαρότητα της νόσου, αυτή όπως εξήγησε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία και την παρουσία υποκείμενων νόσων. Έτσι η εξέλιξη της ασθένειας μεταξύ των συμπτωματικών ασθενών ήταν κατά 40% ήπια, ένα επίσης 40% μέτρια, 15% σοβαρή και 5% βαριά. Αυτές οι εκτιμήσεις παρέμειναν αρκετά συνεπείς σε όλες τις χώρες και σε όλη την πανδημία. Η συνολική θνησιμότητα μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, καθώς βελτιώθηκε η κλινική περίθαλψη, έγινε χρήση οξυγόνου και δεξαμεθαζόνης με αποτέλεσμα μόνο το 16% των σοβαρά και βαριά ασθενών να καταλήγει σήμερα σε θάνατο, όταν την πρώτη περίοδο της πανδημίας έφθανε το 40%. Επιπρόσθετα, ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν «Μακρά COVID» μετά από οξεία ασθένεια, με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων να έχουν αναφερθεί. Αν και ο επιπολασμός δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι 1 στις 10 περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Επιπλέον σε σχέση με τα εμβόλια κατά της COVID-19 σημείωσε πως μειώνουν σημαντικά τις σοβαρές ασθένειες και τους θανάτους σε χώρες που έχουν πρόσβαση σε αυτά, αλλά η κατανομή τους είναι άνιση και άδικη και κατά συνέπεια υπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι πολλές από αυτές θα επιτύχουν σύντομα τα πολύ υψηλά επίπεδα ανοσίας που απαιτούνται για τον έλεγχο της μετάδοσης.

Σταματά προσωρινά στο Βέλγιο η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 41 (κάτι που ισχύει και για το AstraZeneca) μετά το θάνατο γυναίκας νεότερης των 40 ετών που είχε λάβει το εν λόγω εμβόλιο.

Η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) .

Η γυναίκα πέθανε πρόσφατα σε βελγικό νοσοκομείο αναφέρει η εφημερίδα La Libre, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες της εφημερίδας Nieuwsblad σημειώνει ότι πρόκειται για διπλωμάτη από την Σλοβενία.

Επίσης, το γαλλόφωνο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rtbf επισημαίνει ότι «πρόκειται για άτομο που εργάζεται σε πρεσβεία και εμβολιάζεται από τον εργοδότη του. Δεν συμμετείχε στη βελγική εκστρατεία εμβολιασμού».

Tέλος, σύμφωνα με την Libre, η γυναίκα ανέπτυξε σοβαρή θρόμβωση και είχε μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα της.

Κάμινγκς κατά Τζόνσον: Αποκαλούσε τον ιό Kung – Flu

Είναι απίθανο η φετινή να είναι άλλη μια χαμένη καλοκαιρινή σεζόν, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Γιόχαν Λούντγκρεν, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει πως το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία θα καταστρέψει το φετινό καλοκαίρι.

“Δεν πιστεύω ότι οι προοπτικές (…) είναι ότι λόγω της ινδικής παραλλαγής θα καταστραφεί το καλοκαίρι”, δήλωσε ο Γιόχαν Λούντγκρεν σε διαδικτυακή εκδήλωση της βιομηχανίας.

Οι πιο πρόσφατες ενδείξεις είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, επισήμανε και προειδοποίησε για τον αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες, αν η Βρετανία συνεχίσει να περιορίζει τα ταξίδια.

“Δεν πιστεύω ότι οι αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία ως βιομηχανία θα μπορέσουν να αντέξουν άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι χωρίς σοβαρές συνέπειες”, είπε.

“Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να εντείνει τις προσπάθειες για να προστατεύσει αυτή την βιομηχανία και πρέπει να το κάνει επειδή οι δικοί της περιορισμοί είναι που έχουν καταστήσει αδύνατο να λειτουργήσουν οι παράγοντες αυτής της βιομηχανίας”, υπογράμμισε.

Είναι απίθανο η φετινή να είναι άλλη μια χαμένη καλοκαιρινή σεζόν, τόνισε και κάλεσε τη Βρετανία να βάλει περισσότερες χώρες στον πράσινο ταξιδιωτικό της κατάλογο στην επόμενη αναθεώρησή του στις 7 Ιουνίου.

Η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα περιστατικά μόλυνσης μίας νέας συρροής από την COVID-19 αυξήθηκαν στα 15 μέσα σε τρεις ημέρες και ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, επισκέφτηκαν σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος, όπως παμπ, καφέ και σουπερμάρκετ.

Eνας άνθρωπος που μολύνθηκε ήταν μεταξύ των 23.400 φιλάθλων που παρακολούθησαν έναν αγώνα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Αυστραλίας την Κυριακή, με τους αρμόδιους αξιωματούχους να δίνουν εντολή σε χιλιάδες οπαδούς να κάνουν διαγνωστικά τεστ, αλλά και να τεθούν σε αυτοαπομόνωση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της πολιτείας Τζέιμς Μερλίνο δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε την εφαρμογή περαιτέρω περιορισμών για την πρωτεύουσα Μελβούρνη.

«Αυτά τα περιστατικά συνδέονται και αυτό είναι ένα καλό πράγμα, αλλά ανησυχούμε πολύ από τον αριθμό, αλλά και από το είδος των σημείων που έγινε η έκθεση» στον κορονοϊό, είπε ο ίδιος.

Την Τρίτη, οι μάσκες έγιναν υποχρεωτικές στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, αλλά και σε άλλους εσωτερικούς χώρους στην πόλη των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι την 4η Ιουνίου, ενώ όρια τέθηκαν στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

Από τα 15 περιστατικά μόλυνσης, τα έξι, είναι νέα περιστατικά που αναφέρθηκαν σήμερα. Οι αρχές έχουν εντοπίσει 301 στενές επαφές των ανθρώπων που μολύνθηκαν και δήλωσαν ότι μέχρι τώρα, οι 80 από τις επαφές αυτές, ήταν αρνητικές στα διαγνωστικά τεστ.

Η συρροή των κρουσμάτων ιχνηλατήθηκε σε ένα ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε σε έναν ταξιδιώτη του εξωτερικού που έχει ολοκληρώσει την καραντίνα του, αλλά αξιωματούχοι των αρμόδιων υπηρεσιών δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς έγινε η εξάπλωση στην ευρύτερη κοινότητα.

Η χρήση ευέλικτων μεθόδων ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, η εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, αλλά και οι σκληροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Αυστραλία βοήθησαν στη συγκράτηση του αριθμού των μολύνσεων από την COVID-19, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.

Η Αυστραλία έχει αναφέρει λίγο περισσότερα από 30.000 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Ένα κύμα περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 έπληξε τη Βικτόρια στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, με συνέπεια να αντιστοιχεί στην αναφερόμενη πολιτεία το 70% του συνολικού αριθμού των περιστατικών μόλυνσης και του 90% του συνολικού αριθμού των θανάτων της Αυστραλίας. Η έξαρση αυτή τέθηκε υπό έλεγχο μόνο μετά την εφαρμογή ενός μακρόχρονου και αυστηρού λοκντάουν.

Η Ινδία πέρασε σήμερα το όριο των 27 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, παρότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέα μείωση, ενώ απεναντίας ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν ξεπέρασε ξανά τους 4.000.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, καταγράφηκαν 208.921 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 4.157 άνθρωποι με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων ανέρχεται, κατά τα επίσημα στοιχεία –που θεωρούνται πολύ υποτιμημένα από τους περισσότερους ειδικούς–, σε 311.388 νεκρούς επί συνόλου 27,16 εκατ. μολύνσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=-ccnqR2UTTc

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα την AstraZeneca για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου που είχε συνάψει με την 27μελή Ένωση για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο αυτό και πως δεν προειδοποίησε εγκαίρως την ΕΕ για τις μεγάλες περικοπές στις παραδόσεις των εμβολίων στις οποίες προέβη.

Στη διένεξη αυτή με διαιτητή πλέον τη βελγική δικαιοσύνη, η πρώτη επίθεση έγινε από τον δικηγόρο Ραφαέλ Ζεφαρελί που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών μελών της Κομισιόν (η οποία διαπραγματεύθηκε, εξ ονόματός τους, τους όρους αγοράς).

Ο δικηγόρος δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ΕΕ ζητάει 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ως αποζημίωση από την AstraZeneca για μη τήρηση του συμβολαίου της με την ΕΕ.

Ο Ραφαέλ Ζεφαρελί δήλωσε πως η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ από την AstraZeneca για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής.

Η ετυμηγορία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν της παρέδωσε παρά 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου της, δηλαδή το 25% των ποσοτήτων που είχε υποσχεθεί βάσει ενός συμβολαίου που είχε συναφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο σουηδοβρετανικός φαρμακευτικός όμιλος αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της συμφωνίας και θεωρεί «αβάσιμη» την προσφυγή εναντίον του ενώπιον του αστικού δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Το θέμα είναι ευαίσθητο διότι οι πολύ πιο περιορισμένες, απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, παραδόσεις του εμβολίου αυτού –ένα από τα τέσσερα που έχουν αδειοδοτηθεί μέσα στην ΕΕ κατά του κορωνοϊού– είχαν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από την ερμηνεία της έννοιας των «καλύτερων εύλογων προσπαθειών» για να ικανοποιηθεί ο πελάτης, στην προκειμένη περίπτωση οι χώρες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά, αντίθετα από το εργαστήριο, ότι οι προσπάθειες αυτές δεν καταβλήθηκαν απ’ αυτό το τελευταίο, το οποίο είχε προκρίνει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την προμήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος της αγοράς της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο δικηγόρος Ζεφαρελί εξήγησε στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης ότι, επί εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, το ολλανδικό εργοστάσιο της AstraZeneca (που εκμεταλλεύεται ως υπεργολάβος η Halix) είχε συνεχίσει να τροφοδοτεί αγορές άλλες απ’ αυτή της ΕΕ.

«Οι καλύτερες εύλογες προσπάθειες προϋποθέτουν μια ευελιξία! Γιατί η εγκατάσταση της Halix δεν άρχισε να προμηθεύει την ΕΕ παρά μόνο στις 13 Οκτωβρίου;», ρώτησε ο δικηγόρος.

«Η AstraZeneca δεν χρησιμοποίησε καν το σύνολο των εργαλείων που είχε στη διάθεσή της», πρόσθεσε ο Ζεφαρελί υποστηρίζοντας πως ο όμιλος μπορούσε την εποχή εκείνη να κινητοποιήσει «έξι εργοστάσια παραγωγής για να σεβαστεί το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Το εργοστάσιο της Halix, στο Λάιντεν της Ολλανδίας, έστειλε επίσης εμβόλια στην Ιαπωνία στο τέλος της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Συνολικά «50 εκατ. δόσεις εστάλησαν σε τρίτες χώρες σε κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου», κατήγγειλε ο Ζεφαρελί.

Μετά την αποτυχία μιας απόπειρας φιλικού διακανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 26 Απριλίου ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με τη διένεξη αυτή.

Πηγή: ERT, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα