Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Προστατεύστε τους ασυνόδευτους ανηλίκους

Η ΑΡΣΙΣ καλεί την Πολιτεία να συνεχίσει την προσπάθεια για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Parallaxi
παγκόσμια-ημέρα-προσφύγων-προστατεύ-557984
Parallaxi

Την αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους κι αναζητούν έναν νέο, ασφαλή τόπο για να ζήσουν, εκφράζει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η 20 η Ιουνίου.

Στις δομές φιλοξενίας προσφύγων που υποστηρίζει η ΑΡΣΙΣ σε όλη τη χώρα (Ασφαλείς Ζώνες, Ξενώνες, Διαμερίσματα) διαβιούν συνολικά περίπου 500 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, η πλέον ευάλωτη ομάδα προσφύγων, με τις περισσότερες ανάγκες, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με επιπλέον κινδύνους που απορρέουν από το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, παρά τις περί του αντιθέτου εκθέσεις ελληνικών και διεθνών οργανισμών, καθώς και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ΑΡΣΙΣ χαιρετίζει τις ενέργειες της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια για τη διεύρυνση και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως, η κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης, η προώθηση της ημιαυτόνομης διαβίωσης, η δημιουργία πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας, η προώθηση του θεσμού της Επιτροπείας και της κοινωνικής αναδοχής, αλλά και ο σχεδιασμός εξειδικευμένου προγράμματος υποστήριξης των ανηλίκων που ενηλικιώνονται και εν γένει των νέων 18 έως 25 ετών.

Η ΑΡΣΙΣ καλεί την Πολιτεία να συνεχίσει την προσπάθεια για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανηλίκων που υπάγονται σε καθεστώς διεθνούς προστασίας και ζητά:

  • Επιπλέον μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και απόδοση ανθρωπιστικού καθεστώτος, τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωσή τους.
  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία επιστροφή ευάλωτων προσφύγων στην Τουρκία και κυρίως να αποφευχθεί κάθε ενέργεια παράτυπης ή νόμιμης επαναπροώθησης ανηλίκων.
  • Σταθερή και ενιαία πολιτική ένταξης στην εκπαιδευτική κοινότητα των προσφυγόπουλων.
  • Έγκαιρη λειτουργία τμημάτων υποδοχής και ένταξης εντός των σχολικών μονάδων.
  • Υπέρβαση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, οι οποίες προκύπτουν συχνά στα ζητήματα του ασύλου, της ένταξης στην εκπαίδευση, της οικογενειακής επανένωσης, καθώς και σε κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος και της ευημερίας των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα