Παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούτσα – Έρευνα του ΟΗΕ
«Κτήνη» που «δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» χαρακτηρίζει τους Ρώσους ο Ζελένσκι
Οι ανατριχιαστικές εικόνες με εκατοντάδες πτώματα αμάχων στην πόλη Μπούτσα λίγο έξω από το Κίεβο, έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκαλούν ένα μεγάλο κύμα καταδίκης της Ρωσίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας καταγγέλλονται ότι επιδόθηκαν σε θηριωδίες και βαρβαρότητες, κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή.
Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προβοκάτσια, με τον Ουκρανό πρόεδρο όμως να μιλά για γενοκτονία, τη Δύση να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προαναγγέλλει ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.
Όπως ανακοίνωσε η Ουκρανική εισαγγελία, εντοπίστηκαν 410 πτώματα στη Μπούτσα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο και ερευνά τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.
Σοκαρισμένος από τις εικόνες νεκρών πολιτών δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και έκανε λόγο για μία «ανεξάρτητη έρευνα, που πρέπει να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων».
Για «σοβαρά ερωτηματικά» και την «πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» έκανε λόγο και η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έκανε νέο διάγγελμα τη νύχτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει αύριο Τρίτη «για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις» της χώρας του, όπου εκατοντάδες άμαχοι πυροβολήθηκαν. Ο ίδιος ζήτησε να «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» όσοι ευθύνονται.
Ζελένσκι: «Τι έκαναν, γιατί τους σκότωσαν;»
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.
«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.
«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;»
«Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».
Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στη μικρή πόλη, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσάπτει στις δυνάμεις της Ρωσίας, που κατείχαν την Μπούτσα ως πρόσφατα, δεκάδες δολοφονίες αμάχων. Η Μόσχα το αρνείται.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ακόμη ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».
Το 2008, τα κράτη μέλη του NATO εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εισδοχή της Ουκρανίας, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην Μπούτσα, τον Τάρας Σαπράφσκι, τουλάχιστον πενήντα από τους τουλάχιστον 300 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έπεσαν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων από ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας διασταυρούμενων πυρών ή οι θάνατοί τους δεν έχουν εξηγηθεί.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αντέτεινε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές είναι «προβοκάτσια» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια «ούτε έναν» κάτοικο. Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κιέβου.
Το Κίεβο κατηγόρησε εκ νέου τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου. Από το Χοστομέλ, κοντά στην Μπούτσα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ τόνισε πως «αυτή δεν είναι ειδική επιχείρηση (…). Αυτοί είναι απάνθρωποι που διέπραξαν εγκλήματα εναντίον αμάχων».
Εκρήξεις στη Χερσώνα και στην Τερνόπιλ – Νέες εκρήξεις στην Οδησσό
Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.
Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά).
Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις εκρήξεις στις δύο πόλεις. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Νέες εκρήξεις στην Οδησσό
Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για την επίθεση μέχρι στιγμής.
Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%
Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.
«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.
Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.
Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.
Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι
Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Ζελένσκι στα Βραβεία Grammy: Οι δικοί μας μουσικοί τραγουδούν στους τραυματίες στα νοσοκομεία
«Ο πόλεμος. Τι θα μπορούσε να είναι πιο αντίθετο στη μουσική;» διερωτήθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την «εμφάνισή» του μέσω βιντεοσκοπημένου βίντεο στα βραβεία Grammy. Με βραχνή φωνή, ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε στο κοινό των βραβείων πώς ο πόλεμος φέρνει τη σιωπή του θανάτου και πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει στο να επανέλθει η ειρήνη.
Σύμφωνα με το Deadline, το βίντεο καταγράφηκε σε ένα καταφύγιο πριν από δύο μέρες και «ταξίδεψε» μέχρι το Λας Βέγκας με ειδικό πρωτόκολλο αποστολής προκειμένου να μην μπορεί εντοπιστεί η προέλευσή του. «Οι δικοί μας μουσικοί φορούν θωράκιση σώματος αντί για σμόκιν. Τραγουδούν στους τραυματίες. Στα νοσοκομεία. Ακόμα και σ’ αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Όμως η μουσική διαπερνά τα πάντα».
«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να ακουγόμαστε» είπε μεταξύ άλλων στη συγκινητική του ομιλία ο Ζελένσκι. Και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας, πολεμάμε τη Ρωσία που φέρνει φρικτή σιωπή με τις βόμβες της. Νεκρική σιγή. Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας. Γεμίστε τη σήμερα, για να διηγηθείτε την ιστορία μας. Στηρίξτε μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε. Με οποιονδήποτε αλλά όχι με την σιωπή. Και η ειρήνη θα έρθει».
Ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια λίστα από ονόματα ουκρανικών πόλεων και τη φράση: «Τις ονειρεύομαι να ζουν ελεύθερες. Ελεύθερες όπως εσείς στη σκηνή των Grammy».
Μετά την προβολή του βίντεο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακολούθησε ένα συγκινητικό κομμάτι από τον Τζον Λέτζεντ, με τη συνοδεία φωτογραφιών του ουκρανικού λαού και η απαγγελία από έναν ποιητή που απέδρασε από τη χώρα πριν από μερικές μέρες.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr